Tijd voor een lekker hoofdgerecht! Ik krijg vaak te horen dat ik meer maaltijden online moet plaatsen. Het klopt dat ik nogal fan ben van voorgerechtjes, hapjes, smeersels enzo, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik hoofdgerechten stom vind. In tegendeel, ik eet ze elke avond. Haha. Anyway, hier een super lekkere quiche of taart (jij mag kiezen) met knapperig filodeeg. De hoofdingrediënten zijn super cheap, namelijk prei en wortel, dus je houdt ook nog eens geld over om naar de bioscoop te gaan. Hiep hoi! Koop trouwens wel échte feta en geen witte kaas. Want: heel veel lekkerder. Het recept:
Ingrediënten (hier kunnen 4 à 5 personen van eten)
Zonnebloemolie
1 pak filodeeg (10 plakken), ontdooid
1 winterwortel
1 prei
1 teen knoflook, fijngehakt
1 el Provençaalse kruiden (je kan natuurlijk ook verse kruiden gebruiken!)
100 g feta
150 g (dikke) yoghurt
3 eieren
6 plakjes ontbijtspek
1 tl pikant paprikapoeder
Ook nodig: springvorm, kwastje en keukenpapier
Filodeegtaart met prei, wortel en feta
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de winterwortel doormidden en halveer de twee helften daarna in lengte. Snijd er dunne (!) plakjes van. Snijd de prei over de lengte in en spoel hem goed schoon onder de kraan. Snijd de prei daarna in dikke (!) plakken.
Leg de plakjes ontbijtspek op elkaar en snijd ze in kleine reepjes. Verhit een koekenpan en bak de spekjes goudbruin. Haal ze onder het bakken zoveel mogelijk uit elkaar. Laat de spekreepjes uitlekken op een stuk keukenpapier. Bak in het spekvet (je kunt eventueel een beetje olie toevoegen) de wortel op hoog vuur gedurende ongeveer 3 minuten.
Zet het vuur wat lager en voeg de knoflook en de prei toe. Bak alles nog zo’n 5 minuten. Voeg de Provençaalse kruiden toe en breng de groenten verder op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en leg alles op bord.
Meng in een kom de eieren met de yoghurt. Verkruimel de feta erboven. Voeg ook het spek en het paprikapoeder toe. Even doorroeren.
Vet de springvorm in met olie. Haal het filodeeg uit de verpakking en leg een eerste laag in de springvorm. Laat het filodeeg ruim over de rand hangen. Bestrijk met een kwastje met wat olie. Leg vervolgens weer een nieuwe laag filodeeg in de vorm. Herhaal dit proces tot je nog 1 vel filodeeg over hebt.
Schenk nu de helft van het feta-ei mengsel in de vorm. Verdeel de groente erover en schenk dan de andere helft van het feta-ei mengsel erbij. Leg het vel filodeeg in het midden op de taart en vouw al het overhangende filodeeg naar binnen toe. Beetje rommelig mag best, dat is juist leuk.
Bak de filodeegtaart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Als het deeg te donker wordt kun je een stuk aluminiumfolie over de taart leggen.
Lekker met een frisse (tomaten)salade. Eet smakelijk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie