Heb je even? Dan vraag ik je aandacht voor het volgende: een zoet recept op Anniepannie.nl! Jahaaa, dat komt niet al te vaak voor. Iets waar, wat mij betreft, best wel een beetje verandering in mag komen. Toetjes en taartjes horen immers ook bij het leven! Ik maakte deze blondies met sinaasappel, lavendel en amandelen voor jullie. Geloof me, dit wil je maken. Wat een hemelse smaakcombinatie! Oh en voor je het je afvraagt: blondies zijn dus een soort brownies, maar dan met witte chocolade in plaats van donkere. Klinkt best logisch natuurlijk, maar ik leerde blondies pas een paar jaar geleden kennen!
Verleidelijke zoetigheid
Joehoeeee, ook deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap! Deze maand werd ik toegewezen aan het blog Zoet & Verleidelijk en dat leverde weer een mooie uitdaging op voor de hartige kok die ik ben. Haha! Tessa’s blog staat vol met verleidelijke zoetigheden, echt de moeite waard. Het ene na het andere prachtige taartje kwam voorbij en eerlijk gezegd had ik echt geen idee wat ik moest kiezen! Totdat ik de blondies met lavendel, citroen en macademianoten zag staan. Yum, lavendel! Ik heb wel eens een taart gemaakt waar dat in zat en die was goddelijk.
Blondies met sinaasappel
De combinatie van sinaasappel en amandelen doet me denken aan Midden-Oosterse salades en baksels. En omdat ze in het Midden-Oosten graag met geurig oranjebloesemwater en rozenwater koken, vond ik de sinaasappel en amandel een hartstikke goede match met de (net zo geurige) lavendel! Ik probeerde het uit en je ziet, het was zó lekker dat het recept op Anniepannie kon. TROTS met hoofdletters ben ik op deze heerlijke smaakcombinatie! Ga jij deze blondies met sinaasappel en lavendel ook snel maken? Ik kan het je heel (heel heel) erg aanraden…
Ingrediënten
- 150 gram boter
- 225 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 200 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2 eetlepl fijne kristalsuiker
- 2 eetlepel gedroogde lavendel dit koop je o.a. bij de toko en Dille & Kamille
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 200 gram witte chocolade grof gehakt
- 75 gram blanke amandelen grof gehakt
- Poedersuiker om te bestrooien
Ook nodig:
- keukenmachine of staafmixer met hakmolentje
- bakpapier
- vierkante bakvorm van 20 x 20 cm eventueel 23 x 23 cm, maar niet groter!
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in met wat boter en bekleed daarna met bakpapier.
- Smelt in een klein steelpannetje zachtjes 150 gram boter en zet het opzij om iets af te koelen.
- Maak nu lavendelsuiker door in een keukenmachine of hakmolentje 2 el fijne kristalsuiker en 2 el gedroogde lavendel fijn te malen. Mocht dit niet voldoende zijn voor je machine om te mixen, maak dan de dubbele hoeveelheid (en bewaar de helft voor een volgende keer). Maal met de pulseerknop totdat de lavendel en suiker heel fijn gemalen zijn. Haal de suiker door een fijne zeef om eventuele grotere stukjes eruit te zeven. Tadaaa, je hebt lavendelsuiker gemaakt!
- Pak een grote kom en zeef hierin de bloem, het bakpoeder en het zout. Voeg 2 el van de lavendelsuiker toe (bewaar wat je overhebt voor een volgende keer) en roer alles door met een garde.
- Doe in een andere kom 200 gram kristalsuiker en voeg de gesmolten boter toe. Klop door elkaar met een handmixer of garde. Voeg dan de eieren, de eidooier en het sinaasappelrasp toe en klop alles goed door elkaar tot je een glad en luchtig mengsel hebt.
- Giet dit bij het bloemmengsel in de grote kom en meng alles door elkaar met een spatel. Voeg nu de gehakte amandelen en witte chocolade toe en nog even goed door. Doe het beslag in de bakvorm en spreid het zo glad mogelijk uit met de spatel.
- Bak de blondiekoek in het midden van de oven gaar gedurende ongeveer 20 à 22 minuten. Mijn oven had ietsje langer nodig omdat ‘ie niet zo sterk is. Als de koek aan de bovenzijde lichtbruin en gaar is maar nog een tikkeltje zacht en vochtig van binnen is, is het klaar.
- Laat even afkoelen in de bakvorm en leg de blondiekoek daarna (met behulp van het bakpapier) op een taartrooster om verder af te koelen.
- Snijd de blondiekoek in stukken (ik haalde er 16 uit). Doe wat poedersuiker in een fijne zeef en bestuif de blondies ermee. Eventueel kun je de blondies garneren met wat lavendelbloemetjes en serveren met een partje sinaasappel.
Eet smakelijk!
Meer bakrecepten?
Franse appeltaart in de vorm van een roos
Frambozentaart met kokosyoghurt en chocoladebodem
Chocoladetaart met pistache en abrikoos
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze blondies met sinaasappel, lavendel en amandelen? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Patricia zegt
Heel leuk recept met een heerlijk resultaat! Ik heb genoten van de Blondies.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zo onwijs leuk om te lezen! Dankjewel voor je enthousiaste reactie. ❤️
Lianne zegt
Ziet er lekker uit! Zin in!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs leuk om te horen Lianne! Zeker van zo’n zoetekauw als jij!
Joost zegt
Leuk recept! Bij blondies denk ik niet aan bakken, maar dat kan veranderen. Nooit geweten dat je lavendel in een gerecht zou kunnen verwerken.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Joost! Hartstikke leuk om te horen. En haha, ik had er tot een aantal jaar geleden ook nog nooit van gehoord! De lavendel is er echt heel lekker in en niet te overheersend. Geen potpourri praktijken dus!
Frans Engels zegt
Wauw! Dit ziet er goed uit. Die gaat op de to make lijst
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat super leuk om horen!!! Ik ben heel benieuwd hoe je ze vindt. Laat je het weten? ?