Dit leek me nou al zó lang lekker om een keertje te maken! Bloemkoolsteaks at ik al eens eerder, maar niet in combinatie met romescosaus. Dat is een super lekkere Spaanse saus die ooit bedacht is voor bij vis. Maar hij smaakt ook zááálig bij vlees of groente en zelfs als dip is dit sausje niet te versmaden. Dit gerecht is super simpel om te maken: terwijl de bloemkoolsteak gaart in de oven doe je alle ingrediënten voor de romescosaus in de keukenmachine. Even draaien en hop, klaar!
Bloemkoolsteak uit de oven
Mocht je nou denken: hè getsie, bloemkool, blijf dan nog heel even lezen. Tot niet eens zo lang geleden kende ik bloemkool ook alleen als die neutrale (vaak platgekookte) groente. Maar als je bloemkool in steaks snijdt en roostert in de oven gebeurt er iets magisch. De bloemkoolsteak krijgt crispy stukjes aan de buitenkant en de smaak wordt lekker intens en nootachtig. Een wereld van verschil met gekookte bloemkool! Give it a try, je gaat er echt zó geen spijt van krijgen… En mocht je daarna op dreef zijn, probeer dan ook deze geroosterde bloemkool met rijst, dragon en feta of gooi een hele bloemkool in de oven.
Romescosaus met hazelnoten
Normaal gesproken wordt romescosaus gemaakt van amandelen, maar ik maakte ‘m met hazelnoten. Die geven echt een waanzinnig mooie smaak. Voor een extra smokey effect voegde ik ook nog wat gerookt paprikapoeder toe aan de saus. Waanzinnig lekker is ‘ie! Maak de saus precies zoals hieronder en ik garandeer je dat je levenslang fan bent. Kan niet anders! Een lekker bijgerecht voor bij deze bloemkoolsteak met romescosaus is aardappelpuree met spinazie, munt en blanke rozijnen. Zo heb je een complete maaltijd. Eet smakelijk alvast!
Ingrediënten
Voor de bloemkoolsteaks:
- 1 middelgrote bloemkool je houdt hier wat van over
- 2 el olijfolie
- 1 el citroensap vers
- zout & peper
Voor de romescosaus:
- 65 gram hazelnoten
- 200 gram geroosterde paprika’s uit pot of zelf geroosterd
- 2 tomaten uit blik ik gebruik de san marzano tomaten van Mutti
- 1 teentje knoflook
- 2 el citroensap vers
- 1 el olijfolie extra vierge
- klein bosje platte peterselie
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- zout & peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd 2 ‘steaks’ uit het midden van de bloemkool, elk ongeveer 3 cm dik. Leg de steaks op de bakplaat.
- Roer de olijfolie en het citroensap door elkaar, samen met wat zout en versgemalen peper. Smeer hiermee de bovenkant van de bloemkoolsteaks in (een kwastje is handig maar met je vingers kan het ook).
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Keer de bloemkoolsteaks na 15 minuten voorzichtig om en kwast dan ook de andere kant in met de citroenolie. Bak de bloemkoolsteaks daarna nog eens 15 minuten totdat ze gaar zijn en licht gebruind.
- Doe intussen alle ingrediënten voor de romescosaus in de keukenmachine en blend totdat je een saus hebt.
- Haal de bloemkoolsteaks uit de oven, leg ze op een bord en lepel er wat van de romescosaus over.
Eet smakelijk!
Meer lekkere gerechten met bloemkool?
Bloemkoolstamppot met chorizo
Geroosterde bloemkool met rijst, feta en dragon
Hele bloemkool uit de oven met vadouvankruiden en ravigottesaus
Fris-pittige bloemkoolsalade uit India
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze bloemkoolsteak met romescosaus zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Mari zegt
Toevallig dit recept gevonden omdat een bloemkool gegeten moest worden. Wat heerlijk en makkelijk! Had geen hazelnoten of amandelen in huis en daarom een flinke lepel pindakaas door de saus gedaan. Ook erg lekker… De variant met hazelnoten probeer ik de volgende keer.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat ontzettend leuk om te horen zeg! En wat grappig dat het ook met pindakaas is gelukt. ?
Marijke zegt
Deze was echt superlekker!! We hadden teveel saus, maar dat konden we perfect gebruiken voor een lekkere pasta de volgende dag.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Marijke! Wat goed om te horen! Goed idee om de overgebleven saus door de pasta te doen. Yum! Liefs, Andrea