Wauw, dit is wel eventjes de lekkerste aardappelsalade die ik in tijden heb gegeten (en gemaakt, haha!). Deze aardappelsalade met zeekraal, venkel en wortel is heerlijk fris, romig en zilt tegelijk. Perfect voor bij de barbecue of een picknick. Wij aten het trouwens gewoon als avondmaaltijd, met een lekker stukje gebakken vis erbij. Smullen!
Foodblogswap
Zoals elke maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. Het idee? Je laten inspireren door een andere foodblogger en dit verpakken in een lekker recept. Ik mocht swappen met Simone van Fit & Puur en dat is een bijzondere en leuke dame! Ze volgde een voedingsopleiding in de richting orthomoleculaire voeding en is hormoontrainer. Op haar leuke blog kwam ik een recept tegen voor een aardappelsalade met zalm. Nou is aardappelsalade niet per se een bijzonder recept, maar het verhaal dat erbij stond vond ik erg interessant!
Koude aardappels laten je bloedsuikerspiegel met rust
Volgens Simone vormt zich een bepaald zetmeel wanneer aardappels eerst gekookt worden en daarna afkoelen. Dit zetmeel kan niet afgebroken worden tot afzonderlijke glucose-moleculen. Daardoor wordt de bloedsuikerspiegel met rust gelaten en krijg je bijvoorbeeld minder snel last van de welbekende after dinner dip. Dit geldt niet voor gerechten met warme aardappels, zoals patat. Ik had geen idee dat dit zo was! Door dit hele verhaal kreeg ik ontzettend veel trek in een romige aardappelsalade en ik besloot om er lekker veel andere groenten aan toe te voegen.
Aardappelsalade met zeekraal
In het oorspronkelijke recept gebruikt Simone warmgerookte zalm. Mij leek het leuk om die zalm te vervangen door een groente die net als zalm ook zilt van smaak is: zeekraal. Een van mijn lievelingsgroenten! En gewoon uit de (Nederlandse) zee, zo leuk vind ik dat! Ook voegde ik venkel en wortel toe voor extra smaak en textuur en ik deed wat Griekse yoghurt en citroen in de dressing. De knoflook liet ik weg, ik ging voor een frisse aardappelsalade. Eigenlijk maakte ik dus gewoon een compleet nieuwe aardappelsalade, haha! Een MEGA aanrader, al zeg ik het zelf. Wij aten hier een stukje schelvis bij, gewoon even kort in de pan gebakken met wat zout en peper. Heer-lijk gewoon!
Ingrediënten voor 4 à 5 personen (bijgerecht):
- 800 gram licht kruimige aardappels
- 4 bospenen
- 1 venkel
- 100 gram zeekraal
- 2 el Griekse yoghurt
- 3 el mayonaise
- ½ el citroensap
Aardappelsalade met zeekraal, venkel en wortel
- Vul een waterkoker met water en zet aan.
- Schil de bospenen, was ze en snijd ze in plakjes. Was ook de venkel, halveer en snijd de harde kernen eruit. Halveer de venkelhelften nog een keer in de lengte en snijd in stukjes.
- Snijd de aardappels in (niet te kleine stukjes) en kook ze in ruim water met zout beetgaar. Voeg in de laatste minuut de venkel en wortel toe. Giet daarna af in een vergiet en spoel even kort met koud water. Laat de groenten daarna goed uitlekken.
- Doe intussen de zeekraal in een vergiet en overgiet met heet water uit de waterkoker. Spoel daarna meteen goed af met ijskoud water, zo blijft de zeekraal mooi groen.
- Klop voor de dressing de mayonaise, Griekse yoghurt en het citroensap door elkaar. Breng goed op smaak met zout en peper.
- Doe de stukjes aardappel, venkel, wortel en zeekraal in een schaal en schep de dressing er voorzichtig door.
Eet smakelijk!
Meer recepten met aardappel?
Aardappelschotel met gorgonzola en paprikasaus
Zoete aardappelsalade met makreel
Zoete aardappelsalade met yoghurt-dille dressing
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze aardappelsalade met zeekraal, venkel en wortel? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Marjolein de Bruijn zegt
Klinkt als een overheerlijke zomerse maaltijdsalade! Ga ik vast een keer maken!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Marjolein!!! Ik kan hem je aanraden! :-) Liefs, Andrea