Broodjes zijn heel Hollands, heel gewoon. Vroeger at bijna iedereen het elke dag. Tot de anti-brood-en-aardappelen-en-eigenlijk-alle-koolhydraatrijke-producten-hype zijn intrede deed. Toen was brood ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Toch houd ik ontzettend van brood en mijn dagelijkse (volkoren) bammetjes kunnen volgens mij echt geen kwaad. Maar, een beetje variatie op z’n tijd is natuurlijk altijd leuk. Daarom bedacht ik de categorie Buitenlandse Broodjes. Een spannende ode aan brood. Dit keer Zweedse broodjes met zalm en bietjes.
Dit gaat erin
4 grote (voor 4 personen) of 6 kleine (voor 6 personen) leuke broodjes
300 gram voorgekookte bietjes met sap (bijvoorbeeld die van John’s Farm, verkrijgbaar bij de Appie)
200 gram gerookte zalm (van goede kwaliteit, wilde zalm is het lekkerst)
5 eetlepels frambozenazijn
1 eetlepel honing
1 eetlepel olie (extra vergine)
250 gram zure room
4 eetlepels fijngehakte dille
3 theelepels mierikswortelcrème
2 eetlepels citroensap
versgemalen peper en zout
Hoe maak je de Zweedse broodjes?
We beginnen met de bietjes. Die snijd je in partjes en marineer je in een beetje eigen sap, de frambozenazijn en de honing. Laat het minstens een uur staan.
Meng voor het sausje de zure room, olie, dille, mierikswortelcrème en het citroensap in een kommetje. Even proeven en op smaak brengen met zout en peper.
Snijd de broodjes in de lengte doormidden en besmeer met het mierikswortelsausje. Laat de bietjes uitlekken. Beleg de broodjes vervolgens met de zalm en de gemarineerde bietjes.
Smaklig måltid!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Pien zegt
Whoohooo Annie!!!! Heerlijk zo’n plekje waar ik al je heerlijke EN gezonde recepten kan vinden!! Heel veel succes en keep us posted!! X Celine
Andrea zegt
Haha! Dankjewel Celientje! ;)