Er is toch niets heerlijkers dan een bord vol frieten? En weet je, als je zoete aardappelfrieten uit de oven maakt is het ook nog eens goed voor je lijf. Ik maakte een Midden-Oosterse versie: crunchy zoete aardappelfriet met tahin dressing en granaatappelmelasse. Om het helemaal af te maken strooide ik er (zwart) sesamzaad en verse peterselie over. Niet normaal lekker! Ik vind dit heerlijk als lunch, maar ook als hoofdmaaltijd met een salade ernaast en/of wat gegrilde kip of vis.
Crunchy
Ok, zoete aardappelfriet wordt nooit zo knapperig als gefrituurde normale-aardappelfriet. Dat is een feit. Ook al zou je ze in de frituur gooien, dan nog niet. Maar, als je mijn recept precies volgt, dan beloof ik dat je zoete aardappelfrietjes krijgt met lekkere crunchy uiteindes. Vier dingen zijn heel belangrijk:
- Schil de zoete aardappels niet. De schil geeft extra crunch en chewiness.
- Zet de oven lekker hoog. Zoete aardappels zijn namelijk veel sneller gaar dan gewone aardappels. Je hoeft je dus niet zo’n zorgen te maken om de garing en kunt meteen focussen op die begeerlijke crunch.
- Gebruik zonnebloemolie. Zonnebloemolie kan warmer worden dan olijfolie.
- Geef je frieten de ruimte. Leg ze dus zoveel mogelijk uit elkaar, niet tegen elkaar aan.
Midden-Oosters
Bedankt Yotam Ottolenghi en ook Sabrina Ghayour, want dankzij jullie heb ik kennisgemaakt met onder andere granaatappelmelasse en tahin. Twee waanzinnig mooie ingrediënten die van een ‘gewoon’ gerecht een Midden-Oosters feestje maken. Zo ook deze zoete aardappelfriet met tahin dressing en granaatappelmelasse. De licht bittere smaak van de tahindressing combineert geweldig met het zuurtje van de granaatappelmelasse én natuurlijk het zoetje van de zoete aardappels. Probeer het maar eens!
Ingrediënten voor 2 personen:
- 2 middelgrote zoete aardappels
- 1 el zonnebloemolie
- zeezoutflakes
- 1 el water
- 1 el citroensap (vers!)
- 1 el witte tahinpasta (o.a. te koop bij de Ekoplaza)
- zout & peper
- granaatappelmelasse in een knijpfles (o.a. te koop bij de Turkse winkel)
- wat blaadjes verse peterselie (koriander mag ook)
- 2 el zwart of wit sesamzaad (kort geroosterd in de koekenpan)
Zoete aardappelfriet met tahin en granaatappelmelasse
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Was de zoete aardappels en dep ze goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snijd ze in frieten en hussel ze goed om met de zonnebloemolie. Spreid ze uit over de bakplaat en bestrooi royaal met zeezoutvlokken. Bak de zoete aardappelfriet in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven. Keer ze halverwege een keertje.
- Klop intussen een dressing van het water, citroensap en de witte tahinpasta. Is de dressing te dik? Voeg dan een klein beetje extra water toe. De dressing moet schenkbaar zijn, maar niet waterig. Breng op smaak met een snufje zout en wat versgemalen peper.
- Verdeel de zoete aardappelfrieten over twee bordjes en schenk de tahindressing er sierlijk (in strepen) overheen. Doe hetzelfde met de granaatappelmelasse. Strooi er dan het sesamzaad en de peterselie over.
Aanvallen!
Meer recepten met zoete aardappel:
Zoete aardappel stamppot met chorizo, boerenkool en feta
Zoete aardappelsalade met yoghurt-dille dressing
Quinoa salade met zoete aardappel en amandel-gemberdressing
Wist je dat…
Dit recept ook gebruikt wordt door Veganbox.nl? Dit is een nieuwe maaltijdbox die 100% vegan is (de naam zegt het al ?). Het VeganBox abonnement is elke week op te zeggen of pauzeren. Handig!
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Lijkt deze zoete aardappelfriet met tahin en granaatappelmelasse je helemaal lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie