Ik was eigenlijk verbaasd toen ik laatst ontdekte dat er nog geen falafelrecept op Anniepannie stond. Want, ik maak best (en dan bedoel ik eigenlijk: HEEL) lekkere falafel. Al zeg ik het zelf. Haha! Ik hoop natuurlijk dat jij het helemaal met me eens bent. Je kunt het nu gaan proberen, want ik heb het recept voor zelfgemaakte falafel vandaag uitgetikt! Roel en ik hebben er weer heerlijk van gesmuld. Een yoghurtdipje erbij, een frisse salade en een koud drankje: niks meer aan doen. Ik ben benieuwd wat jij van deze falafel vindt!
Geen gedoe
Nu denk je misschien, zelfgemaakte falafel is toch een heel gedoe? Nou nee, want ik bak ze namelijk gewoon in mijn favo koekenpan. Niks geen frituurpan. Het falafelmengsel haksel je door elkaar met de keukenmachine, ook zo lekker handig! En oja, ik gebruik kikkererwten uit pot. Traditioneel gezien moet je werken met gedroogde kikkererwten die je een nacht lang weekt, maar dit werkt ook prima. Eigenlijk heb je deze falafels dus zo klaar! Wij aten er met z’n tweeën van en maakten er een lekkere salade bij. Daar hadden we meer dan genoeg aan. Je kunt dit falafelrecept ook prima voor 4 personen gebruiken. Serveer de falafels dan in een pitabroodje met wat salade ernaast.
Probleem & oplossing
Update 13-08-2020: Van een aantal mensen in de comments begrijp ik dat hun falafel soms uit elkaar valt in de pan. Als je exact de instructies in mijn recept volgt, gebeurt dit niet. Ik heb dit recept super vaak getest (vandaag nog) en ik heb een goede vriendin die wekelijks deze falafel maakt (geen grap!). We hebben nooit problemen! Omdat deze falafel juist bedoeld is als handig, snel en makkelijk, vind ik het belangrijk dat iedereen ‘m kan maken. Hier een aantal belangrijke aandachtspunten:
- gebruik de exacte hoeveelheden zoals genoemd in het recept
- kies voor deze snelle falafel voor kikkererwten uit pot of blik
- dep de afgespoelde kikkererwten voor gebruik goed droog met een schone theedoek of met keukenpapier
- meng het falafelmengsel al pulserend. Dat houdt in dat je níet de keukenmachine aanzet en laat draaien, maar met de pulseerknop korte stoten geeft totdat het mengsel enigszins gaat samenhangen (maar nog wel redelijk grof is!).
Het laatste punt is het allerbelangrijkst. Ik denk dat het hier veel mis gaat. Een te fijn gemalen falafelmengsel valt sneller uit elkaar. Als je bovenstaande tips opvolgt (ze staan ook gewoon in het recept) staat je een heerlijk maaltje te wachten en worden je falafels net zoals op de foto. Enjoy!
Ingrediënten
- 1 pot kikkererwten uitlekgewicht 220 gram
- bosje peterselie à 15 gram, grof gehakt
- 4 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 kleine rode ui grof gesnipperd
- 2 tl gemalen komijn
- 1 tl zout 1,5 tl als je zeezoutflakes gebruikt
- 1,5 tl korianderpoeder
- versgemalen zwarte peper
- 1 tl pul biber óf ½ tl cayennepeper
- ½ tl baksoda
- 1 el citroensap
- 2 el bloem
- zonnebloemolie om te bakken
Ook nodig:
- keukenpapier
- keukenmachine
Instructies
- Giet de kikkererwten af in een vergiet, spoel ze om met water en droog ze goed na met een theedoek of met keukenpapier.
- Doe de kikkererwten samen met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik de pulseerstand en blend met korte stoten totdat je een samenhangende massa hebt. Stop dan direct! Het is belangrijk dat het mengsel nog enigszins grof is. Als het mengsel wat nattig lijkt, voeg je nog een eetlepel bloem toe (bij mij is dit eigenlijk nooit nodig).
- Vorm stevige balletjes van het falafelmengsel ter grootte van een pingpongbal en druk ze iets plat (tot een soort van klein, dik burgertje). Je kunt met dit mengsel zo’n 12 tot 14 falafels vormen.
- Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin een laag van ongeveer 2 cm zonnebloemolie. Test even of de olie heet genoeg is door er een klein stukje brood in te doen. Als het stukje brood begint te bruisen en langzaam bruin kleurt, is de temperatuur goed.
- Leg met een metalen tang de helft van de falafels in de hete olie. Bak ze aan één kant bruin en keer ze dan voorzichtig om. Als beide kanten goudbruin en knapperig zijn, haal je de falafels uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de overige falafels.
Notities
Eet smakelijk!
Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Meer recepten met kikkererwten:
Gladde hummus zoals je ‘m in een restaurant krijgt!
Loaded hummus met falafel en krokante kikkererwten
Krokante kikkererwten met cajunkruiden
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze falafel zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Susanne Gelissen zegt
Lekker maar ze vielen uit elkaar 🙃 gewoon nog een keer proberen. Was afgeleid door het voetbal
Suzanne zegt
Vandaag de falafels gemaakt, alle tips gevolgd, grof gehakt, precies alle hoeveelheden en helaas helemaal uit elkaar gevallen in de olie, het werd 1 grote falafel plak met olie. Zo zonde, ik heb zo goed alles gevolgd. Snel naar de appie om kant en klaar te kopen…
Ingrid Stapel zegt
Goed gelukt, smaak perfect.
Mijn eerste keer zelfgemaakte falafel. Ik ben zelf niet van het frituren dus ik heb veel minder olie heb gebruikt.
De falaf bleef zo wat slapper. Ik ben vandaag alleen en heb bijna niets meer over.
Een volgende keer maak ik een dubbele portie, kan de falafel de volgende dag in een wrak.
Robin zegt
Als je het recept precies volgt heb je heerlijke falafel die niet uit elkaar valt
Ed zegt
Met mijn zoon het recept gemaakt vandaag, voor 4 personen dubbel recept samen met eigen gemaakt flatbread. Was erg lekker!
Vergat alleen in vorige reactie de sterren te plaatsen.
Ed zegt
Met mijn zoon het recept gemaakt vandaag, voor 4 personen dubbel recept samen met eigen gemaakt flatbread. Was erg lekker!
Monique zegt
Al verschillende keren gemaakt en eters mee verrast. Smaken zoveel lekkerder dan die droge balletjes van de supermarkt! En je weet wat er in zit.
Mar zegt
Helaas…pap in de pan…heel veel groen 15 gram…?
Innemie zegt
Ik had gister een enthousiaste reactie gestuurd, maar was vergeten te vermelden dat ik de ingrediënten verdubbeld had!
Vandaar mijn reactie dat ik ipv 2, 1 tl zout heb toegevoegd!
Bij deze dus recht gezet.
Groetjes innemie
Innemie bongers zegt
Geweldig recept! Ik maak falafel zelf altijd van gedroogde kikkererwten, die ik week, kook enz. Heel erg bewerkelijk!
Ik zocht naar een makkelijk recept voor mijn kleindochter van 14 jaar die ze ook zelf wilde maken! En zie hier: het recept van Anniepannie!!
Super simpel en snel klaar! Bovendien zijn ze overheerlijk!
Ik heb alleen ipv 2 tl zout, maar 1 tl toegevoegd!
Bedankt voor dit fijne recept! Groet innemie
Olivia zegt
Super leuk recept. Bij mij vielen ze niet uit-elklaar
Inge zegt
Hoi! Wat een lekker recept. Is het ook mogelijk om de falafel in een grote batch te maken en dan in te vriezen? Of zou dat niet werken?
Maarten Groot zegt
Leuk, maar lastig recept. Bij mij vielen de falafels in de eerste ronde ook uit elkaar in een soort grote falafelsoep. (die wel lekker smaakte). Ik had geen bloem gebruikt, misschien lag het daar aan.. De tweede ronde heb ik er havermout doorheen gemixt en toen ging het wel goed.
Volgende keer weer proberen met bloem…
Joey zegt
Zou heel goed kunnen kloppen , in feite zou je het beste rauwe kikkererwten moeten gebruiken.
Anne zegt
De falafel was heerlijk!!! Dank voor dit ‘cheat’ recept. Had het mengsel denk net iets te lang gepulseerd, hij viel bijna uit elkaar maar net niet haha. Volgende keer iets grover laten en dan zijn ze helemaal perfect! De Kids hebben er lekker van gesmuld met een pitabroodje en wat salade, vlees werd niet gemist haha :)
Rika zegt
Heerlijke falafel. Ga ik beslist vaker maken. De buren vinden het ook lekker. En inderdaad lekker krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen. Een aanrader. Dankjewel voor dit recept.
Rika Vaes zegt
Heerlijke falafel. Ga ik beslist vaker maken. De buren vinden het ook lekker. En inderdaad lekker krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen. Een aanrader. Dankjewel voor dit recept.
Gielman zegt
De fallafels vielen helemaal uit mekaar in de pan. Wel heeeeeeerlijk van smaak.
Vgde keer dus toch nog wat langer pulserend mengen vermoed ik…..
Marleen zegt
Hulde! Héérlijke falafel. Echt goed gelukt, en dat is echt niet vanzelfsprekend.
Azadeh zegt
Wat een toprecept! Ik heb heel wat falafel gehad maar nog nooit zo lekker! Bij mij viel het helemaal niet uit elkaar. De buitenkant was lekker crunchy en de binnenkant zacht maar wel gaar. Ook heel smaakvol…kortom perfect!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahh wat super om te horen dit! Ik ben blij dat je er zo van genoten hebt. Dankjewel voor het delen van je goede ervaring.
L zegt
Ik zoek al tijden een recept zonder knoflook en ui. Hier ben ik namelijk allergisch voor. Is het mogelijk dit te maken zonder knoflook en ui? Of zijn er tips?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi hoi, ik denk dat je het er gewoon uit kunt laten hoor!
Inge zegt
De lekkerste falafel die ik ooit gegeten heb. Mijn eerste kennismaking met kikkererwten was niet smakelijk. Maar dit recept heeft dit meer dan goed gemaakt. Heel makkelijk zelf te maken. We eten dit bijna elke week wel een keer. Succes verzekerd!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Inge, wat onwijs leuk om te horen! Fijn dat je er zo van genoten hebt en dat je nu weer helemaal fan bent van kikkererwten.
Guido zegt
Falafel met kikkererwten uit pot. Dat is normaal een no go, maar toch het recept een kans gegeven, want zo lekker makkelijk. Het recept nauwgezet gevolgd en tot aan het maken van het mengsel ging alles goed. Bij het omdraaien van de aan één kant goed gebakken falafel ging het echter mis, goed mis.. De falafel begon na het omdraaien uit elkaar te vallen en tot overmaat van ramp ontplofte er iets in de hete olie in de pan waardoor mijn gezicht onder de spetters zat. Met kleine brandwonden in mijn gezicht als resultaat. Een gevaarlijk recept dus en ik maak mijn falafel alleen nog zoals het hoort, van gedroogde kikkererwten.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Guido, wat jammer om te horen en naar van die oliespetters ook! Ik ben bang dat je olie te heet is geweest.
Madelon zegt
Smaak was heerlijk alleen ook bij mij vielen ze in de pan uit elkaar. Kan het zijn dat de olie te warm of te koud was? Ik heb wel met het broodje gesopt en die bruiste behoorlijk.
Hoe lang bakken de falafels bij jou in de pan? Dan heb ik een richtlijn of de olie heter moet, of juist niet.
Winter zegt
Ze vallen uit elkaar omdat dit recept met kikkererwten uit pot wordt gemaakt. Dat hoort ook helemaal niet. Als het wel lukt, heb je gewoon mazzel. Falafel maak je met gedroogde, en vervolgens 16-24 uur geweekte kikkererwten. Ongekookt dus. Die doe je in een foodprocessor met de kruiderij en die bak je, het liefst gewoon in een frituurpan ipv om en om in een koekenpan.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ha Winter, als je op zoek was naar een traditioneel falafelrecept dan ben je inderdaad niet aan het juiste adres. In mijn blogpost staat duidelijk vermeld dat het hier niet gaat om een traditioneel falafelrecept met geweekte kikkererwten. Dit is juist een snelle ‘cheats’ versie, een van de redenen dat je ook een gewone koekenpan gebruikt. Ik vind deze falafels heerlijk!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Madelon! Allereerst fijn om te horen dat het lekker smaakte! Ik ben bang dat je olie misschien iets te heet is geweest. Het blokje brood moet bruisen, maar langzaam bruin kleuren. Dat is wanneer je de falafels in de pan doet. Ik bak ze kort (enkele minuten), totdat ze aan beide kanten mooi bruin zijn.
Lisa & Joost zegt
We hebben het EXACT zo gemaakt als in het recept stond en het werkte inderdaad PERFECT. Het was super lekker! Dankjewel voor dit geweldige falafel recept!!
We gaan het zeker nog vaker maken <3
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat super om te horen! Dank voor de enthousiaste reactie!
A zegt
Compleet mislukt.
Zien er voorgevormd prachtig uit maar vallen helemaal uit elkaar zodra ze in de kokende olie landen.
Ben een ervaren kok en maak regelmatig bonenburgers ik snap er niks van.
Ik maak dit recept nooit meer
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat jammer dat dit jouw ervaring is, A. Ik vind het lastig om te benoemen waar het aan heeft kunnen liggen.
Christel zegt
Echt super lekker! Goede tips ook over de manier van maken. Het was perfect!! Het enige commentaar hier was dat 1 broodje niet genoeg was :-) (grote eters) super bedankt! Het sausje met munt was top erbij
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ha Christel, wat super om te horen! Snel maar weer een nieuwe portie falafel maken dus!
Charlotte zegt
Alles geprobeerd zoals je schreef maar heb een pan vol met olie en drek van de falafel! Zo zo jammer!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Charlotte, wat jammer om te horen. Heb je alle tips bekeken? Hopelijk lukt het een volgende keer wel.
Marijke zegt
Ik heb deze falafel vaker gemaakt, dan bakte ik hem op in een klein scheutje olie in de pan, ging altijd perfect. Nu exact de beschrijving gevolgd, en dus ook in een laag zonnebloemolie gebakken, de eerste 3 gingen wel oké, en de rest viel volledig uit elkaar. Dus het zal vooral te maken hebben met de olie/temperatuur. Want verder was er niks mis. De volgende keer doe ik weer gewoon een scheutje olie.
Hanneke zegt
Dit recept zou niet op het World Wilde Web mogen staan. Falafal maak je enkel en alleen met geweekte rauwe kikkerwten…
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Hanneke, als je op zoek was naar een traditioneel falafel recept dan ben je hier inderdaad niet aan het juiste adres. In mijn blogpost staat duidelijk vermeld dat het hier niet gaat om een traditioneel falafel recept met geweekte kikkererwten. Dit is een snelle ‘cheats’ versie. (En het is heerlijk! Probeer maar eens. ;-))
Niek zegt
Wat een zure reactie. Ze geeft toch duidelijk aan dat het een cheat gerecht is? Probeer het eens voor je je achterlijke mening geeft.
@ Anniepannie Heerlijk gerecht, bedankt voor het plaatsen. Laat je niet tegenhouden door de zure mensen op deze wereld die denken dat ze het beter weten.
Marianne van Leeuwen zegt
Al tijden op zoek naar een goed recept voor falafel, waar ik dol op ben. Eindelijk gevonden dus, heerlijk!
Stephanie zegt
Heerlijk recept! Eerste keer dat ik het maakte ging het perfect. De falafel viel niet uit elkaar en smaakte heerlijk op een pitabroodje. Tweede keer heb ik het mengsel denk ik te fijn gemalen. Alles viel uit elkaar en ik kon alles weggooien. Direct daarna maakte ik meteen een nieuw mengsel. Weer mislukt (weer te fijn). Omdat ik het zo zonde vond om weer alles weg te gooien heb ik twee eitjes en wat bloem toegevoegd. Hierdoor werd het een beslag en had ik als resultaat een soort van falafel oliebol die ook heel lekker was 😅
Karin zegt
Groot succes! ( al was ik de baksoda vergeten😜) ik had zowel van de winkel als deze zelfgemaakte falafel. De zelf gemaakte heeft glansrijk gewonnen!
Dank je wel voor het recept, dit komt vaker bij ons op tafel dat is zeker.
Yvonne zegt
Hi!
Kan je ze ook een tijd bewaren in de koelkast bv een paar dagen? Ik werk avonddiensten en wil ze dan graag zondag maken voor de rest vd week.
En zouden ze ook in de airfryer kunnen denk je?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Yvonne, ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd maar ik denk dat het wel kan. Ik zou ze zelf alleen niet langer dan een dag of 2 bewaren. Of ze ook in de airfryer kunnen weet ik niet, die heb ik zelf namelijk niet. Mocht je dat proberen, laat me vooral weten hoe het bevalt! Ik ben wel benieuwd. ;-)
Marja zegt
Super lekkere falafel. En met de extra tips kan het bijna niet mislukken. Als je tenminste zout flakes niet met grove korrels verwart, waardoor het net een beetje te zout uitpakte. Reden om het snel nog een keer te maken. Met minder zout.
Je recept met aubergine schnitzel is ook een toppertje. Ga ik zeker nog eens maken. En dan misschien de gerookte paprika (waar ik niet zo gek op ben) vervangen door za’atar.
Nog veel recepten te ontdekken op jouw site. Dit was een goed begin. 🙏
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat goed om te horen zeg! Mijn dag kan niet meer stuk.
Myrthe zegt
Wauw, dit is echt de al-ler-lekkerste falafel die ik ooit heb gegeten. Mijn man heeft er ook van gesmuld, het was echt een succesrecept! Ik heb ook nog een tip voor het niet uit elkaar vallen: maak zoals beschreven eerst een balletje en druk hem daarna pas plat. Bij mijn eerste batch viel er ook iets lichtelijk uit elkaar (de smaak was er niet minder om :p) en dat kwam doordat ik ze te licht gekneed had. Als je eerst een balletje maakt druk je alles wat beter aan en op elkaar, bij mij ging het daarna perfect!
Cathy zegt
Helemaal top!! Goede burgertjes, vielen niet uit elkaar. Klein beetje droog, maar het yoghurtsausje hief dat mooi op. Wel geserveerd met naanbrood, mmmm.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat ontzettend leuk om te horen Cathy! En ook een heerlijk idee om de falafel met naanbrood te eten.
Vera zegt
Heerlijk!! Zelfs mijn zoon (moeilijke eter) heeft zitten smullen.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat super om te horen!
Naomi zegt
Echt superlekker! Dank voor dit goede recept!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
En jij bedankt voor je leuke reactie! ???
Marjon zegt
Erg lekker en inmiddels heb ik ze al een aantal keer gemaakt. Wat denk je, kan ik ze ongebakken ook een poosje in de koelkast bewaren? Dus vóór de wandeling die gepland staat alvast maken en dan bij terugkomst alleen nog even snel bakken terwijl het brood warm wordt?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jazeker, dat kan! En bedankt voor je leuke reactie!
Annelijn zegt
Ik ben echt geen goeie kok maar alle kant en klare falafel is niet zo lekker dus ik wilde een poging wagen. Op de letter het recept gevolgd en geserveerd op een pita broodje met een beetje sla en tsatsiki. Het is echt ontzettend lekker! Mijn vriend vond het ook heerlijk. Ondanks dat iedereen natuurlijk een recept kan volgen ben ik stiekem een beetje trots op het resultaat. ^^
Dit ga ik vaker maken. :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Leukste reactie van de dag!!! ?? Dankjewel. Ontzettend leuk om te horen en ik hoop dat jullie nog vaak van deze falafel gaan genieten.
bert zegt
De pull Biber was nogal pittig en de rode ui ook. Moest beetje extra kikkererwten toevoegen om te compenseren. Verder toppertje…
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Als het je te pittig was, volgende keer inderdaad gewoon wat minder pul biber toevoegen. Leuk om te horen dat het recept verder goed beviel!
Fleur zegt
Erg lekker en makkelijk te maken! Wij doen de volgende keer wat minder zonnebloemolie dan worden ze wat minder vettig waarschijnlijk. Het sausje maakt het helemaal af.
Fabienne zegt
Mijn tip is on arachide olie te gebruiken om in te bakken. Ik had 2 pannen 1 met zonnebloem olie en 1 met arachide olie. De arachide schroeit ze mooi bruin en heel. Ik maakte trouwens het recept van Otto, maar die lijkt hier erg op.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel voor de tip Fabienne!
erik zegt
De platte balletjes vallen uit elkaar als je er teveel tegelijk frituurt. Dat is het probleem, niet zozeer te fijn of te grof. Max 10 per keer. Prima recept verder! Dank!
Lisette zegt
Dat is interessant, dat ga ik proberen de volgende keer! Hopelijk lukt het dan wel. nu de ‘falafel’ met een zeef uit de olie gevist. Nog steeds lekker, maar niet helemaal zoals bedoeld ;-)
Oli zegt
Zou je ze ook met wat paneermeel een krokante buiten kant kunnen geven. Mis nog wat bite. Maar de smaak is mooi gelaagd.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd (vind ze zo al knapperig genoeg), maar ik zou zeggen: probeer het een keer! Laat je weten hoe het gelukt is?
Oli zegt
He annie, ik heb ze vanochtend gemaakt, was m’n eerste keer eigen falafel. Erg leuk recept, gemakkelijk en erg smakelijk.
Zou je ze ook met wat paneermeel een krokante buiten kant kunnen geven. Mis nog wat bite. Maar de smaak is mooi gelaagd.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Oli, wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je enthousiaste reactie en je beoordeling.
Vera zegt
Gisteren voor de eerste keer falafel gemaakt en dit mooie recept geprobeerd. Super recept! Ik ben wel heel erg benieuwd of er mogelijk een andere manier is om ze te bakken. Ik maakte ze omdat ik op de gezonde tour ben, aren’t we all, en de hoeveelheid olie is natuurlijk verre van gezond. Is hier iets op te bedenken? Verder bedankt voor dit recept. Ik heb falafel alleen ooit in Jordanië gegeten en durfde het hier niet echt aan, maar het viel niet tegen!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Vera! Onwijs leuk dat je het zo lekker vond! Normaal gesproken wordt falafel gefrituurd. Deze pan-versie is (misschien) al íetsje gezonder doordat je minder olie gebruikt dan bij frituren. Je zou kunnen proberen om ze de volgende keer in iets minder olie te bakken, ik denk wel dat je de falafels dan iets platter moet drukken. De falafels worden dan natuurlijk wel anders dan ze zijn bedoeld. Meer een soort platte koekjes oid. De crunch wordt wellicht ook wat minder. Heel verhaal, maar eerlijk gezegd zou ik ze gewoon lekker volgens het recept maken, hahaha. En dan de volgende dag een balansdagje? ?
Jan zegt
Voor het eerst dat ik falafel maak en ze waren heerlijk en prachtig!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jippie, wat goed om te horen!!!
gonnie zegt
Super die Falafel
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Daar word ik nou blij van!
Chris Bierens zegt
Ik heb de falafel gemaakt. Het was super simpel en hel lekker. Ik ga het zeker nog eens maken.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zo tof om te horen! Dank voor je enthousiaste reactie en je mooie beoordeling.
Aniek zegt
Ze zijn super lekker geworden! Lekker krokant aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant. Ik ga ze nooit meer in de supermarkt kopen.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Onwijs tof Aniek! Dat is nog eens leuk om te horen. Dankjewel voor je enthousiasme.
Marloes zegt
Onwijs lekkere falafel! Wel heel voorzichtig omdraaien in de pan, ze bleven bij mij een beetje aan de smeuige kant. Dat is JUIST heel lekker, maar ze kunnen ook snel kapot gaan als je ze niet voorzichtig omdraait.
Dank voor dit recept! <3
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Onwijs leuk om te horen dat je het zo lekker vond! Ik ben ook helemaal fan van dat smeuïge zelf. Droge falafel vind ik niks!
Kelly zegt
Super lekker! Recept niet strikt overgenomen maar geen problemen met bakken. Wel middags al gemaakt en in de koelkast laten liggen tot avond en met een de pan in. Heerlijk!!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat fijn om te horen dat het zo lekker was Kelly! Dank voor je enthousiaste reactie.
E. zegt
Alles precies zo gedaan als in het recept, maar totaal mislukt. Falafel viel helemaal uit elkaar tijdens het bakken dus het werd een grote vette kleffe bende.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi E. Wat ontzettend jammer om te horen! Ik kan op basis van je reactie helaas niet goed beoordelen waar het mis is gegaan.
Leen zegt
Heerlijk krokante falafel!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Kijk, hier word ik blij van! Mooi dat het recept is bevallen.
Clara zegt
Heerlijk gekruid. Jammergenoeg vielen ze uiteen bij het bakken… Hoelang laat je ze bakken?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Clara. Het is belangrijk om het mengsel niet fijn te malen, het moet nog redelijk grof blijven. Als het falafelmengsel te fijn is, kan het uit elkaar vallen. Kan het zijn dat het hier is misgegaan?
Tessa zegt
Hoi Anniepannie,
Wij hebben ze gisteravond ook proberen te maken maar ze vielen helemaal uit elkaar in de pan, wat overbleef was een soort kruim. We wilden het bij een salade eten en dat kruim hebben we er uiteindelijk maar overheen gestrooid. De smaak was wel heel lekker! ?
Wel hadden we gedroogde kikkererwten gebruikt ipv uit blik.
Groetjes, Tessa
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Tessa! Wat jammer dat ze uit elkaar vielen. Het zou goed kunnen dat dit komt omdat het toch iets anders werkt met zelf geweekte kikkererwten dan met kikkererwten uit pot of blik. Wat ook heel belangrijk is: droog de kikkererwten heel goed af voordat je ze in de keukenmachine doet. Maar waar het denk ik vooral mis is gegaan: pulseer het mengsel (met korte stoten dus), totdat alles nét samenkomt. Als je te lang doormaalt, wordt het te fijn en dan kunnen je falafels uit elkaar vallen. Je moet stoppen als het mengsel echt nog vrij grof is.
Claudia zegt
Is misschien een stamppot stamper dan niet handig?
B zegt
Heel lekker, alleen ze waren toch een beetje zacht en vielen makkelijk uit elkaar. Ik heb er wel bloem bij gedaan, misschien niet genoeg? Is er een manier om ze steviger te krijgen, zoals die van de supermarkt?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat fijn dat het lekker was! Maar wel jammer dat ze makkelijk uit elkaar vielen. Als ze te nattig zijn, kun je inderdaad wat bloem toevoegen, maar teveel bloem kan er juist ook weer voor zorgen dat ze sneller uit elkaar vallen. Een andere tip is om het mengsel niet te lang te malen. Je moet het echt pulserend mengen (in korte stoten dus) en zodra alles door elkaar is gemengd stop je direct. Wat je ook nog kunt proberen is de balletjes voorafgaand aan het bakken nog even een halfuurtje in de koelkast zetten. Maar eigenlijk is dit bij mij nooit nodig. Zo stevig (droog) als in de supermarkt worden ze trouwens nooit, dit is een recept voor falafel die smeuïg van binnen is en crunchy van buiten.
Corrie zegt
Bij mij precies hetzelfde probleem. Dan maar in de koelkast
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hopelijk is het goed gekomen Corrie! Hopelijk kun je met de tips hierboven vooruit. De hittegolf helpt vast ook niet mee nu.
Anne zegt
Heerlijke falafel!! Dank voor het recept! Mag ik misschien de foto van uw site gebruiken voor een berichtje op Facebook? Dank alvast
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Anne, wat een lief compliment! De foto’s kun je helaas niet gebruiken, maar wat wel kan is een linkje naar deze pagina plaatsen, Facebook laat dan automatisch een preview afbeelding zien. ?
Leonneke zegt
Wat een top recept Andrea! Helemaal niet moeilijk om te maken en echt heel erg lekker. Nieuwe favoriet hier in huis hoor.
Ik at de falafel de eerste keer met gegrilde groenten en couscous, en de tweede keer met flatbread en rauwkost.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jeej zo leuk om te horen!!! En beide lekkere combinaties. Ik moet deze falafel zelf ook nodig weer eens maken. Krijg helemaal trek van jou!
Liesbeth zegt
Super recept! Zelfs mijn zoontje kreeg er geen genoeg van! En dat is heel bijzonder ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wauw, echt zo onwijs leuk om te horen Liesbeth! Altijd fijn als die kids goed eten hè ?
Jaimy's Kitchen zegt
Ah wat lekker Andrea!
Krijg er helemaal trek van.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Jaimy! Super leuk om te horen.
Ilona zegt
Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit zelf falafel heb gemaakt maar deze zien er heerlijk uit!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Ilona! Oehhh dat moet je zeker eens proberen… Ik vind het een ontzettende aanrader. Zoveel lekkerder dan die supermarkt-falafel! Liefs, Andrea