Een mayonaise van met zeewier, die heb je vast nog niet vaak voorbij zien komen. Of wel? Ikzelf echt niet. Ik vond dit recept voor zeewiermayonaise in het boek ‘Koken met zeewier en zilte groente’ van Toine Wilke, dat ik opgestuurd kreeg van Kosmos uitgevers. Een boek dat, zoals de titel al verklapt, bomvol leuke zeewierrecepten staat en waar ik super enthousiast over ben! Niet alleen vanwege de originele recepten, maar ook omdat ik geloof dat zeewier echt de groente van de toekomst is. Het is ultra gezond en de teelt heeft weinig impact op het klimaat!
Een lesje zeewier
Als je denkt: ik eet nooit zeewier, dan kun je je nog wel eens vergissen. Wanneer je sushi eet kom je al in aanraking met nori en wakame. Nori is het zwarte ‘vel’ dat om de sushirolletjes zit gewikkeld en wakame is het knalgroene ‘slaatje’ dat je er los bij krijgt geserveerd. Maar ken je ook zeespaghetti, kombu, kelp en dulse? Dulse lijkt een beetje op bacon als je het bakt, te gek toch? Ik maakte er al eens deze vegan BLT mee. In het boek van Toine Wilke staan ook fantastische recepten met zeekraal, zeevenkel, lamsoor en ijskruid. Officieel geen wieren maar zeegroenten, maar ook hartstikke lekker en gezond. Op Anniepannie staan al wat recepten met zeekraal.
Superfood
Ik ga het gewoon zeggen: zeewier is superfood. Het zit namelijk bomvol mineralen, vitamines en eiwitten. In zeewier zit o.a. relatief veel jodium, wat goed is voor je schildklier. Mocht je zijn gaan minderen met brood (dat veel jodium bevat), dan kan het dus geen kwaad om af en toe een lekker zeewiergerechtje klaar te maken! Nou moet ik wel zeggen dat deze zeewiermayonaise juist heerlijk is op een stukje knapperig brood, hahaha. Het heeft een super volle, zilte smaak die echt niet te vergelijken is met iets anders. Gewoon een keertje proberen dus! Trouwens: de dulse die ik in dit recept gebruik is van Seamore. Dit kun je bij de (grotere) supermarkten kopen en op de knalroze zak staat: seaweed bacon. Het lijkt wat duur, maar je kunt er súper lang mee vooruit.
Ingrediënten
- 5 g gedroogde dulse Seamore seewead bacon, zak 37,5 gram
- 100 ml mayonaise (eventueel vegan)
- 1 el zonnebloemolie
- versgemalen zwarte peper
Instructies
- Hak de dulse met een groot mes in stukjes van 0,5 cm. Je kunt hiervoor ook het hakmolentje van je staafmixer of keukenmachine gebruiken (pulseerstand).
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de stukjes dulse op middelhoogvuur knapperig. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Let goed op, want de dulse brandt snel aan!
- Meng de dulse door de mayonaise en breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Lekker met wat knapperig brood.
Eet smakelijk!
Ben je enthousiast geworden en wil je meer gaan doen met zeewier en zeegroente? Dan is het boek Koken met zeewier en zilte groente echt wat voor jou.
Koken met zeewier en zilte groente van Toine Wilkes is o.a. verkrijgbaar op Bol.com.
ISBN: 9789021569536 | Pagina’s: 144 | Prijs: €17,50 | Uitgeverij: Kosmos Uitgevers.
Meer recepten met zeewier:
Norirolletjes met edamamecrème en gemarineerde shiitakes
Bruine rijst met zalm, avocado en geroosterde nori
Poke plaattaart met knapperige edamame boontjes, mango en zalm
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze zeewiermayonaise? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Ilona zegt
Wow wat een leuk recept. Als heus mayonaisemonster moet ik deze natuurlijk maken! Nu nog even kijken waar ik dat zeewier kan scoren.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jaaa dat vond ik nou ook! Super origineel idee om zeewier in je mayonaise te verwerken. En een groot succes, zó lekker! Zo’n knalroze zak ‘zeewierbacon’ van Seamore kun je o.a. scoren bij de grote Albert Heijns (XL). Dat is pure dulse.
Ilona zegt
Daar had ik er nou niet zo snel naar gezocht!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Haha nee dat snap ik! Ze moeten wat bedenken om zeewier ‘hip’ te maken bij het grote publiek.