Gedroogde tomaatjes uit de oven maak je heel makkelijk zelf. Het resultaat is zóveel lekkerder dan de gedroogde tomaatjes uit de winkel! En: als je de gedroogde tomaatjes in een pot met olie bewaart zijn ze extra lang houdbaar. Eentje om te proberen dus!
Gang Hapje
Keuken Italiaans
Trefwoord gedroogd, tijm, tomaat
Voorbereidingstijd 10 minutenminuten
Bereidingstijd 3 urenuren
Totale tijd 3 urenuren10 minutenminuten
Servings 1volle jampot
Ingredients
800-1000gramkleine tomaten(tussen snoeptomaatjes en trostomaten in)
10takjes verse tijm
4tenen knoflook
1tl suiker(optioneel)
zeezoutflakes
versgemalen zwarte peper
olijfolie(extra vergine)
Ook nodig:
schone glazen pot
knoflookpers
Instructions
Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de tomaten doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat.
Bestrooi de tomaatjes royaal met zoutflakes en versgemalen peper en verdeel de takjes tijm erover.
Stop per keer twee hele teentjes knoflook in je knoflookpers (zonder te pellen) en knijp deze boven de tomaten uit. Als het goed is spuiten de stukjes knoflook alle kanten uit zodat de boel meteen mooi over de tomaten wordt verdeeld. Verwijder de velletjes uit de knoflookpers en herhaal met de volgende tenen knoflook.
Strooi eventueel de suiker over de tomaatjes en besprenkel het geheel met olijfolie. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat gedurende tussen de 3 en 5 uur drogen. Haal de tomaatjes uit de oven als ze de gewenste ‘droogte’ hebben bereikt. Bij mij was dat na ongeveer 4 uur.
Laat de tomaatjes wat afkoelen en doe ze vervolgens in een schone, glazen pot (inclusief de takjes tijm). Schenk er zoveel olijfolie (extra vergine!) bij totdat de tomaatjes helemaal onder staan. Je kunt de tomaatjes zo weken bewaren.