Alto Adige, ofwel Zuid-Tirol, is de noordelijkste autonome provincie van Italië. Qua landschap lijkt het behoorlijk op Oostenrijk en naast Italiaans wordt er ook Duits gesproken. Oja, en Ladinisch! Een Romaanse taal waar ik echt nog nooooit van gehoord had. Maar dat terzijde. Uit het idyllische Zuid-Tirol komen heerlijke beschermde (!) kwaliteitsproducten, waaronder Südtiroler Speck BGA, Stilfser BOB kaas, Südtiroler Apfel BGA en de Wijn Alto Adige DOC. Deze vier ingrediënten speelden de hoofdrol in een bijzondere kookworkshop die ik mocht bijwonen. De workshop werd begeleid door Roberta Pagnier van 24Kitchen! Hoe leuk!
Gnocchi met Stilfser kaas
Hoewel ikzelf in team hoofgerecht zat, heb ik uiteraard ook even meegespiekt bij team voorgerecht. Zij maakten Italiaanse gnocchi met Stilfser kaas. Een kaas die al sinds 1914 wordt gemaakt in Zuid-Tirol, met melk van koeien die op meer dan 1000 meter hoogte grazen. Waanzinnig lekker! Gewoon zo uit het vuistje, maar ook geraspt over verse gnocchi echt helemaal het einde weet ik nu. Gekonfijte tomaatjes erbij, blaadje basilicum, niks meer aan doen. Dit voorgerecht was helemaal top! We dronken er een fijn glas Pinot Bianco Tyrol (2016) bij.
Varkenshaas met Südtiroler speck
Hoeraaa, ik mocht in team hoofdgerecht! Helemaal leuk. Met dit soort kookworkshops ben ik altijd bang dat ik ineens het nagerecht moet gaan maken ofzo. Totáál niet mijn comfort zone, haha. Op een snijmachine sneed ik samen met partner in crime Tamara dunne plakken van het Zuid-Tiroolse spek. Gelukkig ging het in het begin niet helemaal goed, waardoor we lekker veel mislukte plakjes hadden om van te snoepen, hahaha. Je hebt behoorlijke spierballen nodig om zo’n enorm blok spek te snijden! Het Südtiroler speck heeft een heerlijk kruidige en rokerige smaak. Volgens het Europese kwaliteitslabel mag het maximaal 5% zout bevatten, waardoor het gegarandeerd nooit te zout smaakt en je zeker weet dat het spek op natuurlijke wijze heeft gerijpt.
We omwikkelden varkenshaas met de plakken spek en ik bakte ze even kort aan in de koekenpan. Daarna ging de varkenshaas kort de oven in om verder te garen. Even laten rusten en klaar was ons perfecte stukje vlees! Mijn teamgenoten maakten een heerlijke Stilfser kaassaus voor erbij, echt om je vingers bij af te likken. So good! Ik ben dan ook een echte kaasfan. Als garnituren maakten we knapperige aardappelrösti, gebakken lente-uitjes en gekaramelliseerde appeltjes met tijm. Serieus een topgerecht. Ik ga even kijken of ik het recept met jullie kan delen, want iedereen was er dol op! Mijn tafelgenoten gingen zelfs terug naar de keuken voor een tweede portie. Dan weet je dat je het goed hebt gedaan, haha! Bij het hoofdgerecht dronken we trouwens een passende DOC wijn, ook uit Zuid-Tirol: een Pinot Nero uit 2017 van wijnmakerij Tenuta Plonerhof.
Pana cotta met appelsaus
In het dessert mochten de biologische Zuid-Tiroler appels shinen. Die appels zijn uitzonderlijk sappig en knapperig door het unieke klimaat in Alto Adige. Met 300 dagen zon per jaar, een zachte zomer en herfst en voldoende regen in de lente, biedt de regio de ideale omstandigheden voor het telen van appels tot op wel 1000 meter hoogte. Eerder heb ik al eens Marlene appels geproefd, ook uit Zuid-Tirol. Heerlijk! Ik maakte er toen deze gevulde courgettes mee. Van de Royal Gala appels maakte team toet een heerlijke appelsaus. Daarbij kwam een luchtige pana cotta, gegarneerd met gekaramelliseerde amandelen. Een heerlijk dessert zonder onnodige poespas! Eentje om te onthouden voor Kerst.
Zuid-Tirol biedt kwaliteit!
Wow, wat een top kookworkshop was dit… Ik vind het knap hoe we met zo’n grote groep pers en bloggers een heerlijke driegangenlunch hebben neergezet voor 25 personen. Een groot applaus voor Roberta, die ervoor zorgde dat alles op rolletjes liep. Wat een leuk mens is zij toch! EN een goede leider in de keuken, zo bleek! Roberta is zelf van Italiaanse afkomst en weet dus als geen ander hoe belangrijk koken met kwaliteitsproducten is. Als je ingrediënten goed zijn ben je al op de helft! De Europese unie helpt daarin mee door het instellen van kwaliteitskeurmerken zoals BGA (beschermde geografische aanduiding) en BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Als producten zo’n kwaliteitslabel dragen, weet je zeker dat ze voldoen aan strenge eisen omtrent productie, kwaliteit en geografische oorsprong. Handig!
Dit artikel is een gesponsorde samenwerking met de Europese Unie en Visit South Tyrol.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Debbie Bodewes zegt
Wat heb je een onwijs leuk artikel geschreven!!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ah thanks Debbie! Echt super leuk om te horen ❤️