Laatst werd ik uitgenodigd voor een workshop vis fileren in Katwijk aan zee. Meteen riep ik dat ik hierbij wou zijn, want hee: skills! Ik laat geen kans aan me voorbij gaan om nieuwe chef-achtige dingen te leren. Als ik Masterchef (Australia!) kijk ben ik altijd helemaal onder de indruk van de technieken die de schijnbaar ‘gewone’ hobbykoks beheersen. De ene vis na de ander wordt vakkundig gefileerd en ik voel me dan snel een beetje een loser, haha. Met mijn kant-en-klare visfilets van de visboer en soms (jawel) gewoon uit de supermarkt. Maar! Lieve lezers! Ik kan jullie vertellen: na deze workshop vis fileren kan Anniepannie het ook. In theorie hoef ik nu dus nooit meer visfilet te kopen. In theorie hè, want gemak dient soms ook de mens. ?
Workshop vis fileren van Arie
Arie Kuijt, de eigenaar van Visfileren.nl, gaf zelf de workshop vis fileren. Hij weet echt álles van vis en is koning visfileren. Voordat we startten moesten we ons in hygiënische pakjes hijsen, bestaande uit een witte jas en een sexy muts. Dat laatste is inmiddels een terugkerend item op Anniepannie, ik droeg laatst ook al een rood exemplaar, haha. Staat me goed toch? ? Ik had trouwens Bas meegevraagd naar de workshop, mijn – tja hoe noem je dat – schoonneef? De neef van Roel dus. Anyway, Bas is super leuk en net als ik dol op alles wat met koken en eten te maken heeft. Hij zei dus volmondig ‘ja’ tegen een lesje visfileren! En hoe leuk: ik kwam ook nog mede-foodblogger Martine tegen, van Duizenden1dag. Gezellig! Tijdens deze workshop gingen we aan de slag met rondvis uit de noordzee, maar er zijn ook workshops over platvis. Voor tonijn en zalm zijn er trouwens aparte (iets duurdere) workshops, want die vissen zijn groter en prijziger.
Makreel fileren
Voordat we aan de gang konden met onze profi fileermessen (scherp!) gaf Arie een indrukwekkende demonstratie. Zwiep, zwiep en hoppaaa, de filets vlogen in de rondte. Wij mochten vervolgens starten met makreel, een wat goedkopere vis en ook makkelijk om te fileren. Hoewel… makkelijk? Ik moet wel zeggen dat visfileren een fluitje van een cent lijkt als Arie het voordoet. Maar echt, schijn bedriegt hoor! Toen we zelf aan de slag mochten bleek het knap lastig. We moesten makreelfilets van de zijkant snijden, maar ook vlinderen. En hoe goed je ook oplet bij de uitleg, als je dan zelf aan de slag moet sta je toch wel even met je handen in het haar. Spreekwoordelijk hoor, want met slijmerige vishanden is dat geen aanrader. Hahaha! Volgens Arie is verse makreel trouwens echt top voor op de barbecue. Dat ga ik deze zomer zeker proberen!
Wijting en kabeljauw
Hoewel er ook nog poon lag, hebben we ons tijdens de rest van de workshop vis fileren vooral gestort op de makreel, zeewolf, wijting en kabeljauw. Nog wel een grappig feitje is dat zwarte poon lekkerder schijnt te zijn dan rode poon. Ik wist niet eens dat zwarte poon bestond! Heel logisch, volgens Arie. Je ziet eigenlijk alleen maar rode poon in de winkels! Kleur verkoopt, zo blijkt. En oja: de lekkerste lekkerbekjes zijn die van wijting, aldus Arie. Ook goed om te weten. Of wat zeg ik: dat weet ik inmiddels! Tussen het fileren door konden we af en toe een visje laten bakken in de keuken. En dat wás me toch lekker! Bas en ik hebben die avond heel wat vis verorberd… Het fileren van de kabeljauw vond ik trouwens het allerleukst. Het is echt een uitdaging met zo’n grote vis! En dan het gevoel van trots als je een aantal enigszins herkenbare kabeljauwfilets overhoudt…
The day after…
We verlieten de workshop met Tupperware bakken vol makreel, wijting, zeewolf en kabeljauw. Dat betekende flink vis eten de volgende dagen! Ik maakte gebakken kibbeling en lekkerbekjes voor Roel en de dag erna een Thaise curry met kabeljauw en zeewolf. De makreelfilets gingen de vriezer in! Zo heerlijk al die verse vis. Gezien het feit dat je al die heerlijke vis lekker mee naar huis kunt nemen, vind ik 65 euro voor een workshop vis fileren een prima prijs! Dit keer werd ik zelf natuurlijk uitgenodigd, maar ik zou het er zo weer voor over hebben. Als ik mijn fileerskills wat verder heb ontwikkeld wil ik misschien nog wel een keer een vervolgcursus doen!
Oefenen oefenen oefenen!
Na de visfileerworkshop kun je natuurlijk niet ineens perfect vis fileren. Dat vraagt veel tijd en oefening. Maar, wat Bas en ik in elk geval met elkaar eens waren: tijdens zo’n workshop vis fileren krijg je het zelfvertrouwen om met hele vissen aan de slag te gaan. Je weet na de workshop wat je te doen staat en hebt een idee van hoe de vissen in elkaar zitten. Met deze instructiefilmpjes die Arie online heeft gezet kom je er wel! Het fileren gaat in de filmpjes trouwens erg snel, daarom vind ik het volgen van een workshop met de nodige uitleg echt een must. Tenzij je een natuurtalentje bent natuurlijk! Op www.visfileren.nl vind je alle info over de workshops.
Ineens zin in vis?
Visstoofpotje met bonen en mosterd
Zoete aardappelsalade met makreel
Bruine rijst met zalm, avocado en geroosterde nori
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Marit zegt
Wat een superleuke workshop lijkt me dit! En inderdaad: skills! Leuk geschreven Annie!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Haha Marit, wat voor jou? Ik wil wel een keertje samen hoor! Thanks voor je lieve complimentje :-D Liefs!
Martine zegt
Leuk stuk Andrea! Was echt leuk om te doen. Mijn post komt donderdag online.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Martine! Het was super leuk om je te ontmoeten. Ik heb je post gelezen, echt leuk!
Schoonneef Bas zegt
Was een erg leuke avond – en ik was echt positief verrast hoe makkelijk het is om zelf te beginnen met fileren (al moet er nog wel wat geoefend worden om echt goed te worden…). En met een lekker bierbeslagje de olie in – heerlijke Fish & Chips!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Haaa daar zul je mijn schoonneef hebben! ;-) We moeten zeker nog even oefenen, ben jij al naar de markt geweest voor vissen? Dat bierbeslagje van jou moet ik echt nog proberen, heel benieuwd naar.