Deze witte asperges met chorizo-feta kruim zijn de bom! Normaal gesproken maak ik asperges op de klassieke manier klaar. Met een botersausje, ham en een gekookt eitje. Of ik doe eens gek en ga voor gerookte zalm en een gepocheerd eitje. Allemaal heel lekker, maar niet zo heel origineel. Ik besloot het eens over een andere boeg te gooien en een nieuwe, spannende manier te bedenken om het witte goud klaar te maken. Iets met een kick en een crunch moest het worden.
In de koelkast vond ik feta en chorizo, een perfect koppel voor deze uitdaging! Chorizo is natuurlijk lekker pittig en wordt leker crunchy wanneer je het uitbakt. De feta zorgt voor romigheid maar ook een lekkere zoute kick. En zo werd het idee voor witte asperges met chorizo en feta kruim geboren! Voor extra crunch voegde ik nog wat amandelschaafsel toe. Het resultaat? Om te smullen!
Ingrediënten voor 2 personen
- 500 gram asperges
- sap van een halve citroen
- 50 gram chorizo (van goede kwaliteit!), in kleine blokjes
- 70 gram schapenfeta (geen ‘witte kaas’ :))
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 1 tl gedroogde peterselie (vers mag ook!)
Ook nodig: keukenpapier
Witte asperges met chorizo-feta kruim
- Schil de asperges. Leg de asperges tijdens het schillen plat, dan kunnen ze niet breken. Snij de houtachtige uiteinden af.
- Breng in een grote pan ruim water aan de kook met een beetje zout. Voeg de asperges toe, breng aan de kook en laat ze ongeveer 5 minuten op een laag vuur koken. Haal dan de pan van het vuur en laat de asperges in 10 tot 15 minuten nagaren met de deksel op de pan. Ze zijn gaar als je de punt van een scherp mes er makkelijk in kunt laten glijden. (By the way: je kunt er ook voor kiezen om de asperges gaar te stomen of sous vide te bereiden. Nóg meer smaak!)
- Verhit een koekenpan en bak het amandelschaafsel totdat het goudbruin is. Pas op, want dit gaat heel snel. Laat het amandelschaafsel afkoelen op een bordje.
- Doe nu de chorizoblokjes in de pan en bak ze op middelhoog vuur uit. Ze moeten lekker knapperig worden. Schep het chorizokruim dan met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Leg de asperges op een mooi bord en sprenkel het citroensap er overheen. Verbrokkel dan de feta over de asperges en eindig met het chorizokruim en het amandelschaafsel. Strooi er dan nog wat verse of gedroogde peterselie over.
Geniet!
Meer asperge recepten?
Pastasalade met asperges, zeekraal en een honing-mosterd dressing
Roze asperges met blauwe kaassaus, biet en honingwalnoten
Benieuwd naar nog een lekker recept met chorizo? Deze love pizza met chorizo is een echte aanrader.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Emma zegt
Dit is echt een geweldige combinatie! Hartig en krokant passen perfect bij asperges. Ik vond het ook erg lekker met asperges uit de oven!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super om te horen! Dankjewel voor je leuke reactie Emma! En dat met die geroosterde asperges ga ik zeker ook een keer proberen.
Jacqueline zegt
Echt een verrassend lekker asperge gerecht! Het staat ook nog eens mooi op tafel ?? Dit is een blijvertje bij ons!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahhh een blijvertje! Dat vind ik nog eens leuk om te horen! Dankje voor je enthousiaste reactie.
Annemiek zegt
Een combinatie die ik zelf niet zo gauw bij asperges zou bedenken. Maar wat is deze combinatie lekker! Past zo goed bij elkaar, asperges, feta en de krokante chorizo. Ik ben dit seizoen de asperges op allerlei manieren aan het proberen, maar deze komt sowieso vaker op tafel.
Maar we gaan eerst het roze asperges recept van Andrea proberen, ook heel benieuwd naar.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs goed om te horen dat het zo is bevallen zeg! Heel leuk dat deze chorizo asperges vaker op tafel komen bij jullie. Ook erg benieuwd hoe de roze asperges bevallen. Laat je het weer weten? ?