Wow, wow, WOW! I did it! Ik maakte een semi-gezond bananenbrood en hij is zó ontzettend goed gelukt! Semi-gezond, omdat ik volkorenmeel gebruikte in plaats van gewone bloem. Daardoor bevat dit volkoren bananenbrood veel vezels en langzame koolhydraten. Zodat je er langer vol van blijft! Verder bevat het bananenbrood wel suikers en wat vet (we willen wel een lékker bananenbrood), maar hier kun je af en toe prima een sneetje gewoon brood mee vervangen. En smakelijk en smeuïg dat ‘ie is! Ik ben mega trots op het eindresultaat, valt het op? Haha! En wat een plaatje hè… Nou helpt zo’n schattig serveerplankje ook altijd mee natuurlijk.
Volkoren bananenbrood met een bite
Ik hou van stukjes noot in mijn bananenbrood. Laat ze er gerust uit als je daar zelf niet zo van bent, maar ik gooi er altijd een handje walnootjes doorheen. Goede kwaliteit pecannoten kunnen ook, die zijn net zo zalig. En weet je wat voor verrassing er nog meer in dit volkoren bananenbrood zit? Stukjes zachte dadel! En om de dadellijn door te zetten, gebruikte ik ook dadelsiroop om het volkoren bananenbrood mee te zoeten. Als je dat niet hebt, kun je trouwens ook honing of ahornsiroop gebruiken. Ik denk zelfs dat gewone (pannenkoeken)stroop ook prima werkt. Zelf heb ik dat trouwens nog niet geprobeerd.
Decoratiebanaan: het oog wil ook wat
Vind je die twee decoratieve halve bananen op de bovenkant er niet fantastisch uitzien? Ik zie dat altijd voorbij komen op Pinterest en Instagram en dan denk ik: dat moet ik ook een keer proberen. Gelukt! Het ziet er én heel tof uit, én het is lekker om af en toe zo’n stukje banaan tegen te komen in je plak bananenbrood. Als je trouwens een beetje een hoog bananenbrood wilt, zoals die op de foto, dan kun je het beste een niet al te grote cakevorm gebruiken.
Overigens eet ik mijn plak volkoren bananenbrood het liefste met een flinke lik roomboter en/of wat 100% pindakaas. Maar ook zonder boter en pindakaas is het bananenbrood al lekker genoeg! Het is dus net hoe feestelijk je het zelf wilt maken. :-)
Ingrediënten
- 5 rijpe bananen
- 225 gram volkorenmeel
- 2 eieren
- 100 gram ongezoete kokosyoghurt (Griekse yoghurt kan ook)
- 80 gram dadelstroop (of honing of ahornsiroop)
- 50 gram kokosbloesemsuiker (of bruine basterdsuiker)
- 80 mililiter melk (kies melk naar keuze, of gebruik water)
- 2 theelepels vanille extract
- 1 theelepel baksoda
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel keukenzout
- 60 gram gehakte walnoten (of pecannoten)
- 50 gram zachte dadels in stukjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een – niet al te grote – cakevorm in met boter of olie. Bekleed eventueel met bakpapier.
- Prak in een grote mengkom 4 bananen tot moes met een vork. Meng er dan met een garde de eieren, (kokos)yoghurt, melk, dadelstroop, suiker en vanille-extract door.
- Roer in een andere kom het volkorenmeel, de baksoda, kaneel en zout door elkaar. Doe dit bij het bananenmengsel in de kom en roer alles door elkaar. Voeg dan de gehakte walnoten en dadels toe en schep deze er voorzichtig door. Niet te lang mengen.
- Doe het beslag in de cakevorm. Snijd de achtergehouden banaan in de lengte doormidden en leg beide helften met de snijkant naar boven op het beslag.
- Bak het volkoren bananenbrood in ongeveer 60 minuten gaar, net onder het midden in de oven. Mocht het bananenbrood te donker worden, dan kun je het afdekken met aluminiumfolie. Het volkoren bananenbrood is klaar wanneer een prikker of tandenstoker er schoon weer uitkomt (met eventueel nog een paar kruimeltjes eraan). Iedere oven is anders, het kan dus zijn dat het bakken bij jou iets korter of langer duurt. Houd het brood in de gaten.
Eet smakelijk!
Dit volkoren bananenbrood is losjes geïnspireerd op het bananenbrood van Amerikaanse blogcollega Sally’s Baking Addiction.
Wil je meer lekkere recepten met banaan?
Bananenbrood met boekweitmeel en cacaonibs
Muffins met rabarber en banaan
Chunky monkey granola met banaan, kokos en chocola
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om dit volkoren bananenbrood te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Yolanda zegt
Wauw echt heel lekker!
Wel een flinke eigen draai aangegeven.. er was nog maar 1 banaan echt rijp genoeg.
Dus heb ik er 1 banaan, 2 appels en n beetje gedroogde abrikozen in gedaan..
Wat n top combi!
Hettie zegt
Heb je ook recepten voor zuurdesem brood of gebak?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Hettie! Nee, helaas tot op heden niet. Ik doe (nog) weinig met zuurdesem op dit moment.
Marijke zegt
Erg lekker!
Onze zoon van 2 eet ook mee en die vond het erg lekker!
Voor hem de noten er wel uit gelaten!
Echt lekker smeuïg met een fijne banaan kaneel smaak!
En het volkoren meel maakt het toch gezond! ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oh wauw, wat super leuk om te horen dat het volkoren bananenbrood er ook bij de kleintjes goed in gaat! Volkoren meel maakt het bananenbrood gezonder dan dat je het met witmeel zou maken, maar door de suikers die het bevat zou ik het ook weer niet volledig ‘gezond’ willen noemen. Haha!