De dag die je wist dat zou komen was eindelijk hier. Ik werd benaderd door een nieuw pannenmerk met de vraag of ik een pan zou willen testen. Als Anniepannie had ik deze dag al van mijlenver zien aankomen. Want hee, it’s in the name! Ik ben echt DOL op pannen, dus je begrijpt dat mijn dag niet meer stuk kon. Zéker niet omdat het niet om zomaar een pannenmerk ging, maar om Ferleon! Een nieuw, Belgisch pannenmerk met geweldige ‘kookpotten’ (zo noemen Belgen een pan, love it) van gietijzer. Ik kreeg een witte braadpan met een mooie houten knop. Super hip! Geïnspireerd door de herkomst van de pan koos ik een Belgisch gerecht om de pan mee te testen: Vlaams stoofvlees.
Vlaams stoofvlees met Hollandse ontbijtkoek
Ik weet niet of het heel Vlaams is om ontbijtkoek in je stoofvlees te gooien, maar ik heb het wel gedaan. Ik vind ontbijtkoek in stoofvleesgerechten echt iets magisch. De boel wordt er heerlijk dik, donker en zoetig van. Voor mij dus een must in zo’n stoofpotje als dit! Je kunt trouwens ook bruin brood zonder korstjes gebruiken, maar dan heb je niet het kruidige en zoete effect. Onmisbaar bij Vlaams stoofvlees is een flesje bier. Ik gebruikte een flesje Trappist Tripel, dat werkte fantastisch!
Goed aanbraden
Het is onwijs belangrijk voor de smaak van je stoofpotje dat je het vlees goed aanbraadt. Bak het vlees in twee delen, zodat het niet te druk wordt in je pan en alle stukken de kans hebben om mooi bruin te worden. Het aanbraden van het vlees ging echt fantastisch in deze Ferleon pan! De binnenkant is heel klein beetje ruwig (niet glad), waardoor je vlees extra goed bruin bakt. De truc bij dit soort pannen is het vlees eerst even met rust te laten. Niet in paniek raken dus als het vlees aan de bodem plakt, het laat vanzelf los. Vervolgens keer je de stukken vlees zodat het aan alle kanten bruin bakt. Hoe beter je het vlees bruin bakt, hoe meer smaak je stoofvlees straks zal hebben.
Vlaamse frieten
Eigenlijk horen er natuurlijk van die dikke Vlaamse frieten bij dit Vlaamse stoofvlees. Maar ik heb zelf geen frituur en de Knabbel en Babbel bij mij om de hoek heeft alleen gewone patatten. Voor de duidelijkheid: dat is dus onze buurtsnackbar, hahaha. Gelukkig smaakt Vlaams stoofvlees ook heerlijk met Hollandse patat. Ik kan het weten, want ik heb het geproefd. Zaaaalig dat het was! Bij deze is mijn hippe Ferleon pan dan ook helemaal goedgekeurd. Ik kan niet wachten om er nog meer lekkere gerechten in te maken. Benieuwd naar het recept voor Vlaams stoofvlees? Ik heb het hieronder voor je opgeschreven. Enjoy!
Ingrediënten voor ongeveer 6 personen:
- 1 kilo runder/riblappen, in blokjes (niet te klein)
- 4 sjalotten, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 blaadjes laurier (gedroogd)
- 4 kruidnagels
- ¼ tl nootmuskaat
- 1 runderbouillonblokje
- 500 ml kokend water
- 1 flesje tripel bier
- 4 plakken volkoren ontbijtkoek
- 2 flinke eetlepels dijonmosterd
- 2 scheutjes azijn (ik gebruikte balsamicoazijn)
- ongezouten roomboter en/of zonnebloemolie
Vlaams stoofvlees met frietjes en mayo
- Verhit een klontje boter met een klein scheutje olie in de braadpan. Bak het vlees in delen (goed) bruin. Ik deed het in 2 keer, omdat ik een grote braadpan tot mijn beschikking had. Maal in de pan wat peper en zout over het vlees. Leg de bruin gebakken stukken vlees op een bord.
- Zet het vuur laag en doe de gesnipperde sjalotjes in de pan. Voeg indien nodig nog een (klein) klontje boter toe aan de pan. Bak de sjalotjes ongeveer 3 minuten en voeg dan de knoflook toe. Bak dit nog 2 minuutjes mee. Doe het vlees en alle vrijgekomen sappen weer in de pan. Voeg dan het kokende water, het bouillonblokje, een scheutje azijn, de laurier en de kruidnagel toe. Giet het flesje tripel erbij.
- Besmeer de plakken ontbijtkoek dik met de mosterd. Leg de plakken ontbijtkoek met de mosterdkant naar beneden in de pan. Zet het vuur heel laag en laat het geheel 45 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel op de pan.
- Roer alles goed door. Als het goed is, is de ontbijtkoek nu helemaal opgelost. Doe het deksel op de pan en laat het geheel nog ongeveer 2,5 uur heel zachtjes pruttelen. Neem zeker tegen het einde van de kooktijd regelmatig een kijkje en roer goed over de bodem met een houten spatel. Voorkom dat het stoofvlees aankoekt aan de bodem. Breng het vlees eventueel verder op smaak met nog een scheutje azijn en wat zout en peper.
Eet smakelijk!
Meer comfort food?
Stoofpotje met pompoen, pruimen en kaneel
Linzensoep met aubergine en tomaat
Mexicaanse burger met cheddar en bacon
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in een patatje Vlaams stoofvlees? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie