Afgelopen vrijdag deed ik een workshop visfileren. Dat was zó leuk, dat ik nu helemaal op de vistour ben. Roel wordt er stiekem al een beetje gek van. ‘Eten we nou alweer vis?’, verzuchtte hij van de week nog. Maar toen hij dit lekkere visstoofpotje met bonen proefde vond hij het allemaal niet zo erg meer. Het zit bomvol schelvis en gamba’s (yum!) en is heerlijk romig. De mosterd geeft het geheel lekker wat pit. Een aanrader hoor, lieve lezers!
Visstoofpotje met bonen, say what?
Visstoofpotjes (uit België) zijn vaak met aardappel, maar ik besloot om bonen te gebruiken. Sinds vorige maand mag ik mij een trotse ambassadeur van Bonduelle noemen en ben ik dus volop aan het experimenteren met allerlei exotische peulvruchten. Van kidneybonen tot linzen en van kikkererwten tot reuzenbonen. Het is verrassend hoe lekker en veelzijdig die kleine dingetjes zijn! En ook: hoe gezond! In deze visstoof gebruik ik cannellinibonen en tuinboontjes.
Flinke trek
Wij aten dit visstoofpotje met bonen gewoon met z’n tweetjes op, maar je zou er ook prima met drie personen van kunnen eten. Serveer er dan wat salade en stokbrood bij. Met het brood kun je heerlijk dippen in je stoofpotje!
Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
- 1 blik cannellinibonen (à 310 gram), omgespoeld en uitgelekt
- 1 blikje tuinboontjes (à 155 gram), omgespoeld en uitgelekt
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 grote winterwortel (of twee kleine)
- 300 gram schelvisfilet, in stukken (of een andere witvis)
- 6 gamba’s (vers óf ontdooid uit de vriezer)
- 125 ml slagroom
- 1 flinke el Dijonmosterd
- 200 ml groentebouillon
- ½ el tarwebloem
- versgemalen zwarte peper
- ½ tl kurkumapoeder
- 1 el dille, fijngehakt
- klontje roomboter
Visstoofpotje met bonen en mosterd
- Smelt een klontje boter in een brede pan met dikke bodem. Zet het vuur heel laag en fruit zachtjes de sjalot. Snijd intussen de winterwortel overlangs door midden. Snijd er daarna dunne plakjes (halve maantjes) van. Doe de winterwortel bij de sjalot en bak nog even mee. Schenk dan de bouillon erbij en laat alles 3 minuten zachtjes pruttelen.
- Roer intussen een papje van een halve eetlepel bloem en een heel klein beetje water. Het moet net genoeg zijn om er een papje van te roeren. Roer totdat alle klontjes weg zijn. Schenk na de 3 minuten het bloempapje bij de wortel en sjalot. Roer alles even door, je zult zien dat het vocht meteen dikker wordt.
- Voeg de slagroom, mosterd en kurkuma toe en roer. Voeg vervolgens de cannellinibonen en de tuinboontjes toe, maal er wat peper over en eventueel een snufje zout en roer alles voorzichtig om. Verdeel dan de stukken schelvis en de gamba’s over de pan en druk ze een beetje naar beneden. Ze hoeven niet helemaal onder te liggen. Doe de deksel op de pan en laat alles 7 tot 8 minuten zachtjes pruttelen.
- Check de gaarheid van de vis (als het makkelijk uit elkaar valt is het klaar) en de gamba’s (als ze helemaal roze zijn geworden zijn ze gaar).
Eet smakelijk! Tip: lekker met stokbrood en salade.
Meer recepten met bonen?
Kidneybonensalade met munt, feta en komkommer
Salade van reuzenbonen, tomaat en oregano
Brownies van zwarte bonen en kokos
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in dit visstoofpotje met bonen? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie