Afgelopen zaterdag kreeg ik alvast een voorproefje van het VISSCH festival van aankomend weekend. Van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli kun je op de visafslag in Scheveningen genieten van heerlijke vis uit de Noordzee. Helemaal in festivalsfeer, dus met foodtrucks, een biertje of wijntje én fijne muziek! Ik kreeg alvast een voorproefje van het festival en maakte kennis met de vergeten vis van dit jaar: de schol.
Schol, een prachtige platvis
Van vergeten groente heb ik inmiddels wel gehoord, maar van vergeten vis? Nope. Ik had geen idee dat dat ook nog kon! Ieder jaar zet het VISSCH festival een vergeten vis in het zonnetje. Dit jaar dus de schol, waar volgens de organisatie echt véél te weinig mee wordt gekookt. Zonde, vinden zij. Ik ben het daar helemaal mee eens, want schol is een heerlijke vis! Maar, als ik heel eerlijk ben doe ik zelf ook weinig met schol. Daar gaat vanaf nu verandering in komen!
Platvis fileren
Als je me een beetje volgt heb je misschien voorbij zien komen dat ik laatst rondvis (makreel, kabeljauw, wijting etc.) heb leren fileren van fileerkoning Arie Kuijt. Platvis fileren, zoals de schol, was nog helemaal nieuw voor mij! Chef Robert Siedenburg leerde het mij en een groep andere bloggers (waaronder the lovely Anne-Marie van My Happy Kitchen!) en wat bleek: het is eigenlijk veel makkelijker dan rondvis fileren! Een meevaller, want ik bleek niet echt een natuurtalent tijdens de workshop van Arie laatst. ? Naast filets kun je van schol ook hele leuke ‘koteletjes’ snijden. Dat ziet er super leuk uit op je bord! (je ziet ze hierboven op de foto!)
Risotto met Holandse garnalenbouillon
Bij de gebakken filet en koteletjes van schol maakten we een heerlijke risotto klaar, gegaard in een bouillon van Hollandse garnalen. Mijn hemel, wat een smaakexplosie! Note to self: ik moet nodig eens een zak ongepelde garnalen kopen en de Forrest Gump in mezelf naar boven halen. Bij de risotto en schol kwam een salsa van avocado, mango, rode peper en koriander. Het smaakte allemaal bijzonder lekker bij elkaar! Als dit het voorproefje is van het VISSCH festival zeg ik volmondig: gaan met die banaan!
Bijpassende wijnen
Aan food-winepairing was ook gedacht. Thijs van Schelven van Wine & Spirits liet ons 4 verschillende wijnen proeven die mooi matchten met onze zelfbereide maaltijd. Of nouja wijn, de vierde soort kregen we in een wijnglas maar dat bleek eigenlijk een speciaalbier te zijn! De Isaac van Birra Baladin om precies te zijn. Verrassend lekker! De wijn die ik het lekkerst vond was een Soave met de bijnaam ‘Franks choice’. Het bleek de lievelingswijn van Frank Sinatra. Die man had smaak hoor!
Noorzeevis: ZO lekker!
Hoe bizar. In Nederland zijn we dól op sushi van tonijn en zalm. Die vissen moeten van ver komen en worden regelmatig bewerkt met allerlei rommel om ze goed en mooi te houden. Van onze lokale Noordzeevis, zoals wijting, kabeljauw, poon, schol, haring, makreel schijnt 70 tot 80 procent te worden geëxporteerd! Dat is toch eigenlijk vreemd? En dat terwijl je, aldus chef Robert, van kabeljauw, wijting of haring een prima sushi kunt snijden. En van makreel maak je de heerlijkste ceviche! Ik daag je bij deze uit om deze vissen wat vaker in de keuken te halen. Lokaal, gezond en… super lekker!
VISSCH festival in Scheveningen
Wil je eerst wat inspiratie opdoen voordat je zelf de keuken in duikt? Begrijp ik helemaal. Neem dan zeker even een kijkje op het VISSCH festival in Scheveningen aankomend weekend. De toegang is gratis (say whuttttttt?!) en het schijnt dat de grote Arie Kuijt een fileerdemonstratie zal gaan geven. Alleen daarom al zou ik even gaan koekeloeren als ik jou was!
VISSCH Festival
Data en tijden
Vrijdag 29 juni – 17 tot 22 uur
Zaterdag 30 juni – 12 tot 22 uur
Zondag 1 juli – 12 tot 19 uur
Locatie
Visafslag Scheveningen
Visafslagweg 1
2583 DM Den Haag
Entree
De toegang is gratis en de ingang van het festival is aan de Visafslagweg tegenover vishandel Simonis en Roeleveld (dus niet aan de waterkant).
Voor meer informatie, check de website: www.vissch.nl
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie