Mmmmm deze Vietnamese salade is zalig! Mocht je al eens in Vietnam geweest zijn, dan zal deze salade je in één klap mee terugnemen naar dat prachtige land met die lieve mensen en dat heerlijke eten. Wat een geweldige reis hebben wij daar gemaakt. Inmiddels al weer een aantal jaren geleden (= te lang). Het begint te kriebelen, ik wil weer terug! Dit verklaart helemaal waarom ik de laatste tijd weer zoveel Vietnamees eet. Ik heb gewoon heimwee!
Als ik terugdenk aan al het lekkers dat we in Vietnam hebben gegeten begin ik weer te watertanden. We hebben daar echt de meest waanzinnige hotpot gegeten, met verse vis en garnalen, kwarteleitjes (helaas wel de bevruchte variant…) en allerlei soorten groente. Maar ook supermals geitenvlees van de barbecue, heerlijke verse springrolls en broodjes bahn mi behoorden tot ons reizigersmenu. Yum, echt yum. Dus mocht je nog niet in Vietnam geweest zijn, zeker een keer doen! Zowel het eten, de natuur en de cultuur zijn ontzettend de moeite waard! Weet je wat? Ik zet gewoon een paar van onze reisfoto’s in deze blog. ? Alle credits + copyright by Roel van Osch!
Prachtige platen schiet die jongen hè? Maar even terug naar de Vietnamese salade. Voor de dressing heb ik me laten inspireren door de dipsaus die je in Vietnam overal bij krijgt: Nước Chấm. Daar zit onder andere vissaus in en vers limoensap. Alle ingrediënten bij elkaar vormen een perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig. Heerlijk als dressing!
Ingrediënten voor 2 personen:
1 courgette
200 gram wortel
Handje gezouten pinda’s
Klein bosje koriander
Voor de dressing:
1 el suiker
1 el vissaus
4 el water
1 klein teentje knoflook
1 el limoensap
½ rode peper (of meer, als je ervan houdt)
Ook nodig: een spirelli/spiraalsnijder of een mandoline met opzetstuk. Wat ook kan (kost wat meer tijd en moeite) is dit: schaaf de wortel en courgette in dunne plakken met een dunschiller en snijd deze plakken dan in de lengte in dunne slierten.
Vietnamese salade met courgette, wortel en koriander
Start met de dressing, die moet namelijk even intrekken. Het is eigenlijk heel simpel. Pers het teentje knoflook uit in een schaaltje. Snijd de rode peper in piepkleine blokjes (zaadjes even verwijderen) en doe die er ook bij. Voeg dan de suiker, vissaus, het water en limoensap toe en roer goed door totdat de suiker helemaal is opgelost.
Was de courgette en wortel goed. Maak er vervolgens mooi slierten van met je spiraalsnijder (of met de hand, zie uitleg hierboven).
Doe de groenteslierten in een mooie schaal en meng de dressing erdoor. Garneer de salade met de pinda’s en koriander.
Eet smakelijk!
TIP: deze Vietnamese salade is heerlijk als lichte lunch voor twee. Je kunt de salade ook prima als hoofdgerecht eten, bijvoorbeeld met wat loempia’s erbij. Smullen geblazen!
Ga jij deze Vietnamese salade maken? Of ben je geïnspireerd geraakt om naar Vietnam af te reizen? Ik ben heel benieuwd! Plaats een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram!
Meer salade recepten:
Salade met bietjes, gerookte zalm en sojabonen
Bietensalade met blauwe bessen, bramen en een sinaasappeldressing
Salade met rivierkreeftjes, koolrabi en grapefruit
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie