Een echte lentetopper, deze venkelsalade met sinaasappel, olijven en Parmezaanse kaas! Hij smaakt heerlijk fris en fruitig en combineert perfect met kip, vis of een lekker stuk knapperig brood. Krijg je al trek? Ik wel. Venkel is een van mijn lievelingsgroenten, ik eet het zowel gestoofd of geroosterd als rauw zoals in deze salade. No worries: je voelt je geen konijn als je deze sinaasappel-venkelsalade eet. Dat komt doordat je de venkel flinterdun snijdt!
Venkelsalade met sinaasappel
Voor deze venkelsalade met sinaasappel gebruikte ik gewone handsinaasappels, maar als je bloedsinaasappels ziet liggen: neem ze vooral mee! Wat zijn die dingen prachtig. Qua smaak maakt het niet zoveel verschil, maar hee, het oog wil ook wat! Super belangrijk is dat je de sinaasappel segmenteert, dat houdt in dat je de partjes tussen de vliesjes wegsnijdt. Lijkt moeilijker dan het is! In dit filmpje zie je hoe je een sinaasappel segmenteert:
De gesegmenteerde sinaasappelpartjes maken van deze salade met venkel een echte showstopper.
Umamibommetjes
Wat voor bommetjes? Umamibommetjes, that’s right! Parmezaanse kaas en Griekse kalamata olijven bevatten allebei veel umami. Umami is wat de Japanners ook wel ‘heerlijkheid’ of ‘hartigheid’ noemen. In combinatie met de frisse anijssmaak van de venkel én de zoete fruitigheid van de sinaasappel heb je echt een topper te pakken. Probeer het maar eens! En vergeet vooral die pittige rucola niet, want die maakt deze sinaasappel-venkelsalade helemaal af.
Ingrediënten
- ½ venkel knol + het venkelgroen
- 1 grote handsinaasappel
- 10 kalamata olijven koop je gewoon bij AH
- 2 handen rucola
- 1 handje pijnboompitten
- Stukje Parmezaanse kaas
Dressing:
- 1 el sinaasappelsap van de handsinaasappel
- 1 el citroensap vers
- 1 el olijfolie extra vierge
- 1 tl honing
- versgemalen peper
Handig:
- een mandoline
Instructies
- Rooster de pijnboompitjes goudbruin in een koekenpan. Kijk uit, ze verbranden super snel. Laat de pijnboompitjes afkoelen op een bordje.
- Schaaf hele dunne plakken van de venkel met behulp van een mandoline. Als je die niet hebt kun je ook een scherp mes gebruiken. Snijd flinterdunne plakken van de venkel.
- Segmenteer de sinaasappel (instructies in het filmpje bovenaan) en bewaar het vrijgekomen sap.
- Klop een dressing van 1 eetlepel sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepeltje honing en wat versgemalen peper.
- Verdeel de rucola en venkel over twee borden en giet er de dressing over. Hussel de salades met je handen goed door elkaar. Schaaf met een dunschiller dunne plakjes van de Parmezaanse kaas. Verdeel dit over de borden. Ongeveer 8 à 10 Parmezaanschaafsels per bordje. Leg op ieder bord 5 kalamata olijven en strooi de pijnboompitjes erover. Garneer eventueel met wat van het achtergehouden venkelgroen.
Eet smakelijk!
Anniepannie’s wijnteam geeft je ook nog een lekkere wijntip bij deze frisse venkelsalade:
Wijntip van Paul & Janou
“Onze wijntip: ‘Les Languedoc Blanc 2018’ van Domaine Calmel en Joseph. Deze wijn is gemaakt van diverse druiven, Marsanne 30%, Grenache Blanc 30%, Roussanne 30% en Vermentino 10%. De wijn ruikt wat naar perzik en verse kokos. Hij is niet super droog en ergens in de smaak proef je anijs. Vandaar de combinatie bij de venkelsalade. Heerlijk verfrissend!”
Meer recepten met venkel:
Aardappelsalade met zeekraal venkel en wortel
Geroosterde broccoli en venkel met geitenkaas en pecannoten
Snelle kimchi van venkel
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze venkelsalade met sinaasappel? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Hinnie zegt
Mooi, heerlijk fris, makkelijk en snel