Mocht je nou eens een geintje willen uithalen, maak dan deze vegan steak tartare voor een stelletje verstokte vleeseters. Ze vinden het gegarandeerd lekker! Ik kan het weten, want ik heb het zelf getest bij vriendlief Roel en de volgende dag bij vriendin Manouk. Allebei waren ze laaiend enthousiast en hadden ze dus níet door dat er geen vlees in de steak tartare zat. Hoe bizar wil je het hebben?! Je maakt de vegan steak tartare met ontvelde tomaten, gemarineerde paddenstoelen en een heleboel geheime smaakmakers. Hoewel, geheim… not anymore! Ik ga ze vandaag met jullie delen. Want echt, dit móet je proeven! Ik ben nog zelden zo enthousiast geweest over een recept…
Gemarineerde paddenstoelen
Het idee voor deze vegan steak tartare ontstond doordat ik werd uitgedaagd om een vegan (!) gerecht te bedenken met de gemarineerde paddenstoelen van Greenco. Dit is een nieuw product uit Korea. Zó nieuw zelfs dat het nog in de winkels moet komen! Ik gebruikte het potje met gemarineerde paddenstoelen in sojasaus. Super lekker en met verrassend veel bite. Totdat deze gemarineerde paddenstoelen in de winkel zijn te verkrijgen, kun je ze in dit gerecht vervangen door verse shiitake paddenstoelen die je roerbakt in wat zonnebloemolie en vervolgens afblust met een klein scheutje sojasaus. Tried & tested!
Vegan steak tartare bomvol umami!
Normaliter wordt steak tartare gemaakt van rundvlees. Daar zit umami in, ook wel ‘de vijfde smaak’ genoemd. Het is het beste te omschrijven als ‘hartig’. Ik vond het super belangrijk dat deze vegan steak tartare ook volop umami zou bevatten. Daarom heb ik voor dit recept een heel team van umamikanonnen samengesteld, waarbij vooral de tomaten, paddenstoelen, olijven en sojasaus een glansrol vertolken. Het resultaat? Je weet niet wat je proeft. Deze vegan steak tartares zijn ideaal als voorgerecht voor een chique (Kerst)diner. Je kunt het handig voorbereiden en op het laatst maak je de borden nog even op. Een echte aanrader!
Ingrediënten
- 4 biologische trostomaten (kies voor bio vanwege de vollere tomatensmaak)
- 1 sjalotje (súper fijn gesnipperd)
- ½ el kappertjes
- 5 kalamata olijven (geen andere!)
- 1/3 potje gemarineerde paddenstoelen in sojasaus of: zie *TIP
- 1 tl sojasaus
- ½ tl sriracha (te vervangen door sambal oelek)
- 1 el tomatenketchup (ik gebruik Heinz)
- ½ el Dijonmosterd
- snuf zwarte peper
- 1 rijstwafel
Topping:
- 1 el vegan mayonaise
- 1 tl vadouvan kruiden
- ½ tl kurkumapoeder
Peterselieolie:
- klein bosje platte peterselie
- ½ teen knoflook
- 125 ml olijfolie
Ook nodig:
- fijne zeef
- kookring
- staafmixer met hakmolentje (of de kleine kom van een keukenmachine)
Instructies
- Begin met de peterselieolie. Hak de peterselie grof en doe deze in de mengbeker van je staafmixer. Snijd de knoflook in stukjes en doe dit er ook bij. Giet de olie erbij en blend totdat de peterselie helemaal fijn is en je een groenige olie hebt. Laat dit staan om in te trekken.
- Start nu met het ontvellen van de tomaten. Breng een pan met water aan de kook. Zet een grote kom met ijswater klaar. Snijd de tomaten aan de kant van het kroontje kruislings in. Laat ze met behulp van een lepel in het water glijden. Haal ze er na 25 seconden voorzichtig weer uit en doe ze over in de kom met ijswater.
- Pel het velletje van de tomaten, snijd ze in kwarten en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd de tomaten daarna in nette, kleine blokjes. Doe ze in een grote kom.
- Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en hak de kalamata olijven en de kappertjes fijn. Doe alles samen met de gesnipperde sjalot bij de tomaten in de kom. Voeg de mosterd, ketchup, sriracha, sojasaus en zwarte peper toe en roer alles door. Verkruimel de rijstwafel boven de kom (zo fijn mogelijk) en roer alles nog een keer goed door elkaar.
- Roer de mayonaise, vadouvankruiden en kurkuma goed door elkaar totdat je een gele, romige mayonaise overhoudt. Haal de peterselieolie door een fijne zeef. Je houdt een prachtige groene olie over.
- Maak de borden op door telkens een kwart van het steak tartare mengel in de steekring te scheppen. Druk het lichtjes aan met de achterkant van een lepel en trek de steekring voorzichtig omhoog. Maak met twee theelepeltjes kleine quenelles van de vadouvanmayonaise en leg deze op de steak tartares. Steek er een blaadje peterselie in. Druppel met behulp van een theelepel wat van de peterselieolie rondom de vegan steak tartares.
Notities
Eet smakelijk!
Opmaak tip: Wil je de borden net zo opmaken als op de foto? Dan heb je een kookring nodig. Hiermee maak je heel makkelijk van die prachtige, ronde torentjes. Kookringen koop je bij de kookwinkel, de Blokker of hier bij Bol.com. Daar koop je nu een hele set kookringen voor weinig.
Bekijk hier de video:
Dit is een samenwerking met Greenco / KGMP.
Meer vegan recepten?
Paddenstoelenstoof met linzen, walnoot en zoete aardappelpuree
Vegan BLT met zeewierbacon en avocado
Norirolletjes met edamamecrème en gemarineerde shiitakes
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze vegan steak tartare zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Laat het weten in een reactie onder dit artikel, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Marco zegt
Ik heb dit met de Kerst gemaakt en het was echt briljant. Fantastisch recept, dank je wel!
Cynthia zegt
Superlekker dit! Dit ga ik zeker vaker maken.
Jeannette zegt
Wat een heerlijk, smaakvol en leuk voorgerecht om te serveren. Ik maakte het voor 12 personen op eerste kerstdag. Echt een aanrader en zullen wij het zeker vaker maken. Zelf de paddestoelen bakken en afblussen met sojasaus was makkelijk en eigenlijk ook een fijner idee. Dank voor een origineel recept.
M zegt
Hi! Ik ben van plan dit recept binnenkort te gaan maken. Ik vroeg me af of ik de olijven ook weg kan laten of zal het dan minder “vlezig” smaken? Welke functie hebben ze in het gerecht? Bedankt alvast!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi hoi! Ik zou ze zeker niet weglaten. Het zijn zeer smaakvolle olijfjes, die de tomaten steak tartare een echte umami-boost geven. Zo wordt de rijke, hartige smaak van vlees als het ware nagebootst.
Henny zegt
Heerlijk recept!
Elke keer als we het klaargemaakt hebben voor gasten vraagt men ons om het recept.
Niet ingewikkeld om te maken.
Top!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ontzettend leuk om te horen zeg, dank voor je reactie!
Suzan zegt
Wow, dit ziet er lekker uit! Kan het alleen ook zonder de olijven? Of kan ik de olijven ergens voor vervangen?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Deze smaakvolle olijfjes geven de tomaten steak tartare een echte umami-boost. Zo wordt de rijke, hartige smaak van vlees als het ware nagebootst. Als je echt geen olijven wilt gebruiken, zou je wat fijngesneden zongedroogde tomaten kunnen toevoegen. Ik heb dit zelf niet geprobeerd.
Marieke Hek zegt
Hi Andrea,
Wij gaan dit recept dit jaar met kerst maken. Heb je hier toevallig ook een wijntip bij?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Marieke! Super leuk zeg! Ik heb altijd geleerd dat een Sauvignon Blanc goed matcht met tomaat.
Marieke Hek zegt
Dankjewel voor de snelle reactie!
Veronica zegt
Hoi,
Waar kan ik de gemarineerde paddestoelen kopen? Kan ze nergens vinden.
Dank!
Veronica
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Veronica! De gemarineerde paddenstoelen worden (denk ik) niet meer verkocht. Maar in het recept staat bij ‘TIP’ een alternatief waar je ze heel goed mee kunt vervangen. Succes en eet smakelijk alvast!
Karin Kroon zegt
Echt geweldig; een aanrader! Super lekker. Ik heb het inmiddels voor verschillende mensen gemaakt en allen moeten doorverwijzen naar je website, want iedereen wil het recept.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Nouuuu wat een compliment zeg! Helemaal leuk.
Ilonka zegt
Gisteren gegeten bij vrienden en gesmuld. Vandaag direct toegevoegd aan ons eigen repertoire recepten! Als echte steak tartare-fans heel blij met deze uitbreiding.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jeetje wat leuk om te horen Ilonka! Dankjewel voor je berichtje. Maakt me blij!
Chris A zegt
Hoe goed is dit voor te bereiden, en in de koelkast te bewaren voor een paar uur? Ik heb een minuut of 5 a 10 voor afwerking, het volledige gerecht maken past tijdtechnisch niet dus als het mogelijk is om alles voor te bereiden en enkel nog borden op te maken zou dat super zijn
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heel goed, je kun alle losse onderdelen (tomaten steak tartare, kruidenolie, mayonaise) van tevoren bereiden. Voorafgaand aan het opdienen de tomaten steak tartare even goed doorroeren weer, zodat het vocht zich goed verdeelt. Veel succes en eet smakelijk!
Floor zegt
Hi! Heel lekker recept. Al een keer eerder gemaakt. Nu wil ik het deze kerst graag nog een keer maken. Ik vroeg me af of ik de losse onderdelen ook een dag van te voren kan bereiden? Of moet dat echt de dag zelf?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dat kan hoor! Fijne Kerst!
Wienke zegt
Hoi! Kan ik deze vanavond al klaarmaken en morgen serveren? Wel dat ik morgen pas de borden opmaak. Hoor het graag!
Petra zegt
Echt heerlijk,
Maak het sinds vorig jaar volgens mij al, regelmatig als we eters thuis krijgen.
Top 👍🏼
Groet, Petra
ps andere paddestoelen, andere olijven en glutenvrije sojasaus smaken ook prima ☺️
Carel Brouwers zegt
Vandaag, 2e kerstdag 2021, heb ik dit gerecht als voorgerecht geserveerd. De verwachtingen waren bij mij, door alle goede reacties, bijzonder hoog. En het gerecht heeft die verwachting volledig waargemaakt! Wat een smaakbom!!! Het viel bij iedereen in de smaak en het mag met recht een vegetarische steak tartaar worden genoemd, omdat niet alleen de smaken maar ook de textuur en het mondgevoel een “vlees-sensatie” gaven. Het zag er ook heel sfeervol uit, keurig opgemaakt zoals in de video. Echt een waardig gerecht voor op de Kerst-menukaart. Deze gaat zeker vaker op het menu komen en niet alleen tijdens de kerst!
Dit is met afstand het meest smaakvolle vegetarische recept dat ik op het internet ben tegengekomen. Complimenten!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Geweldig om te horen zeg! Heel erg bedankt voor de uitgebreide en enthousiaste reactie. 🤩
Eva Van dijk zegt
OMG… wat een briljant recept is dit! Inderdaad net echt! Niet dat ik dat zelf ambieer, maar voor de vleeseters onder ons is dit dé manier om vegan te proberen! Complimenten!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zó leuk om te horen! Dankjewel!
Monique zegt
Heel erg lekker en ook voor verstokte vleeseters een aanrader!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Leuk dat je zo enthousiast bent over het recept! ?
Laura zegt
Heerlijk recept met vele smaken, echt een aanrader!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dank Laura! Super om te horen.
Sanne zegt
Ontzettend lekker recept! Van het weekend met twee vriendinnen gemaakt, het was een enorm succes. Wij gaan het met oud & nieuw zeker nog een keer eten.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik word zo blij van dit soort reacties! Super leuk om te horen. ???
Sanne zegt
Ontzettend lekker recept! Van het weekend met twee vriendinnen gemaakt, het was een enorm succes. Wij gaan het met oud & nieuw zeker nog een keer eten.
Ilse zegt
Wat een leuk recept! Het viel zo goed in de smaak dat wij de vraag kregen of dit voor een bruiloft op te schalen is voor 90 personen! Een groter compliment kun je bijna niet krijgen denk ik. Als het inderdaad het definitieve bruiloftsmenu haalt zal ik het laten weten :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Ilse, wat leuk om te horen! Het vraagt een flinke mise en place om dit voor 90 personen te maken, maar het is aan de andere kant ook wel erg handig dat alle elementen goed voor te bereiden zijn.
Marlene zegt
Hoi Andrea, het ziet er heerlijk uit en ik ben van plan om het vanavond te gaan maken. Ik vroeg me af of je het al een paar uur van te voren kunt klaarmaken of dat je aanraadt om het kort voor dat het gegeten wordt te bereiden?
Fijn weekend!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Marlene! Je kunt dit zeker voorbereiden. Alles in apartje bakjes bewaren en dan het tomatenmengsel vlak voor het serveren even goed omscheppen nog. Het opmaken van de borden kun je het beste pas vlak van tevoren doen. Enjoy! En jij ook een heel fijn weekend uiteraard.
J. zegt
Als voorgerecht gemaakt voor het kerstdiner. Wat een succes! Dit is een goed gerechtje voor zowel de vleeseters als de voor de vegetariërs.
Frouwke zegt
Wat een heerlijk gerecht en very easy ondanks de uitgebreide ingrediëntenlijst. Maar hoe lang kun je het bewaren in de koelkast?
groetjes, Frouwke
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Frouwke,
Wat leuk dat het zo is bevallen! Ik zou het steak tartare mengsel niet langer dan een dag van tevoren maken.
Groetjes,
Andrea
Anne zegt
Ik hen de tartaar net gemaakt voor het paasdiner. Jezus wat lekker! Ik heb nog wat shitakes over dus morgen weer? echt een aanrader.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Anne, wat een geweldig leuke reactie. Dankjewel!!! ? Ik moest echt heel hard lachen om de combinatie ‘paasdiner’ en ‘Jezus wat lekker’ ?
Inge zegt
Deze moet ik snel maar eens gaan maken ? iedereen is er zo enthousiast over!!!
Marissa zegt
Amazing! Wat een heerlijk gerechtje! Gasten likten hun vingers erbij af en waren zeer verrast. Ook de vleeseters!! Best wel wat werk om het te maken maar zeker de moeite waard. Smaken zijn perfect in balans. Top!
Marissa zegt
Dit gerecht komt trouwens op mijn menukaart in mijn bijna open lunchroom in Portugal. Thanks!!
Lisa van Eekeren zegt
Dit recept 2x met kerst gemaakt en het viel erg in de smaak (ook bij de vleesliefhebbers)! Zeker voor herhaling vatbaar!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Echt heel, heel leuk om te horen Lisa! En wat had je er een leuke vlog van gemaakt op Instagram!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Echt heel, heel leuk om te horen Lisa! En wat had je er een mooie vlog van gemaakt op Instagram!
Myrthe zegt
Hoi Annie,
Ziet er heerlijk uit, en ik wil het graag maken. Hoeveel gram shiitake champignons kan ik ter vervanging van die Koreaanse champignons gebruiken?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi hoi! Wat leuk om te horen. Ga je geen spijt van krijgen! ? Bij TIP (onderaan het recept) heb ik uitleg gegeven over de paddenstoelen. Je kunt de gemarineerde paddenstoelen uit pot vervangen door 5 verse shiitake paddenstoelen die je even roerbakt in wat zonnebloemolie totdat ze goudbruin zien. Vervolgens blus je ze af met een klein scheutje sojasaus en snijd je ze in kleine stukjes. Shiitake paddenstoelen kun je gewoon bij de Albert Heijn kopen.
Mandy zegt
Dit is met stip het mindfu*#erigste voorgerecht ooit. Ik kreeg er zelfs de meeste verstokte carnivoor door aan het twijfelen….
‘het is anders dan gewone steak tartare, maar van welk vlees is het dan wel gemaakt? Of zit er vis door misschien?’
Alles klopt aan dit gerecht, ik ga er dan ook zéker vaker de blits mee maken tijdens etentjes ?
Merel zegt
Dit is HET perfecte voorgerecht voor een sjiek diner met (grote) groep. Super voor te bereiden en heeft zeker een wauw effect door opmaak en smaken! Aanrader!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat een leuke reactie zeg. Dankjewel! Ik vind dit voorgerechtje inderdaad ook ideaal voor een diner. Zo fijn als je alles al klaar hebt staan en op het moment supreme eigenlijk alleen nog maar de borden hoeft op te maken!
Janine zegt
Op kerstavond hebben wij van dit heerlijke recept genoten! Heerlijk van smaak en zag er super mooi uit. We hebben er indruk mee gemaakt.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat ontzettend tof om te horen Janine! Heel leuk dat je het even laat weten. ?
Jacqueline zegt
Hallo Andrea,
Ik heb dit recept met kerst gemaakt, als onderdeel van een geheel Vegan diner en het was verrukkelijk!!
Ook mijn verstokte vleesetende zonen vonden het heerlijk zoals je had beloofd en voor herhaling vatbaar. Dus een echte aanrader.
Hartelijke groet met de beste wensen ook natuurlijk,
Jacqueline
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super leuk om te horen dat jullie er zo van gesmuld hebben! En geweldig dat je zonen het ook konden waarderen. Ook voor jou en je gezin de beste wensen voor 2020!
Wendy Troost zegt
Was heerlijk! Zelfs de vleesetende schoonfamilie wist dit te waarderen met kerst. Makkelijk te maken en met wow factor!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jeeej! Echt super leuk dat je dat even laat weten. ???
Madelon zegt
Heel lekker recept! Ik heb het vanavond als voorgerecht bij het kerstdiner gemaakt voor een aantal verstokte vleeseters. Ze hebben allemaal gesmuld! Het heeft zeker veel weg van de ‘echte’ steak tartare maar je proeft natuurlijk wel dat er geen vlees in zit, al maakt dat de smaak er zeker niet minder om. Het gerechtje had lekker veel pit, kortom: het was een succes!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ontzettend leuk om te horen dat het zo in de smaak is gevallen! Dankjewel voor je leuke reactie. ??❤️
Olivier zegt
Dag Annie
In het recept gebruik je geen ketchup maar in het filmpje wel? Is het dan beter met of zonder ketchup? En hoeveel?
Thanks!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Olivier!
Oeh wat scherp van je! Er moet 1 eetlepel tomatenketchup door (ik gebruik Heinz). Ik ga het snel aanpassen in het recept!
Groetjes,
Andrea
Marjolein de Bruijn zegt
Ziet er heerlijk uit Andrea! Als je er een vega versie van zou maken ipv vegan, zou dan een eierdooier er ook lekker bij zijn denk je?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Thanks Marjolein! ? Ik zou dan gaan voor zachtgekookte kwarteleitjes. Rauwe eidooier zou ik hier zelf niet zo snel bij serveren.
Marjolein de Bruijn zegt
Toe maar, dat klinkt pracbtig kerstsjiek en overheerlijk!
Sophy-Ann zegt
Hallo Annie, ik lees op meer sites dat deze gemarineerde paddestoelen naar Nederland komen, maar dat is kennelijk nog steeds niet het geval. Met wat voor sojasaus moet ik in dat geval de shii-takes afblussen?
Graag je reactie !
Hartelijke groet,
Sophy
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Sophy,
Dat klopt, ze zijn er helaas nog steeds niet! Je kunt de shii-takes afblussen met gewone sojasaus van de supermarkt. Bijvoorbeeld die van Kikkoman.
Groetjes, Andrea