Ik heb weer een avondje eetclub gehad en ik moet zeggen: we hebben onszelf flink uitgedaagd! We deden namelijk een vegan challenge. Alle gerechtjes moesten helemaal veganistisch zijn, geen uitzonderingen! Als je normaal gesproken gewend bent om vlees, vis en af en toe vegetarisch te eten, dan is dat nog best een uitdaging. Want vegan betekent: geen vlees, geen vis of schaaldieren, geen melkproducten (kaas, melk, yoghurt, boter) én geen eieren. Alle standaard vlees- en visvervangers vallen dus af! Onze creativiteit werd aardig op de proef gesteld…
Toch is het ons allemaal gelukt om een mooi en lekker vegan gerechtje te presenteren! En eigenlijk vonden we het allemaal best leuk om een keer zo out of the box te denken. Out of onze box, moet ik zeggen, want inmiddels zijn er in Nederland al best veel mensen die een volledig plantaardig dieet volgen. Vegan is hip(ster).
We trapten af met een lekkere amuse van Leonneke. Een blaadje basilicum gevuld met avocadomousse en tomaat. Lekker!
Dat smaakte naar meer… Terwijl ik mijn voorgerechtje maakte snoepten we alvast wat van de heerlijke, knalpaarse bietenhummus die Mindy had gemaakt:
Tijd voor mijn voorgerechtje. Een koude komkommer-courgettesoep met avocado en citroen. Dit recept haalde ik uit het nieuwste kookboek van Rens Kroes. Een aanrader!
Mindy stortte zich op het hoofdgerecht. Een frisse bulgursalade met rucola en cashewnootjes, met daarbij pompoenfalafel. YUM! Was echt heel lekker.
Kater Karel kwam ook even kijken…
Na het hoofdgerecht zaten we allemaal best vol. Iets wat we totaal niet hadden verwacht! Van tevoren vroeg iedereen zich af of we wel een voldaan gevoel zouden hebben van dat veganistische gebeuren. Nou, zeker wel! We zaten vol, maar dan op een goede manier. Niet zo’n ontplofte-buik-vol, maar gewoon een lekkere voldaan-vol. Volg je me nog?
Na een pauze hadden we allemaal uiteraard nog wel een plekje voor het toetje van Merel. Bananen-notencake met honing. Honing? Ja, honing. Strikt genomen is dat niet veganistisch, maar wij rekenden het goed. We zijn tenslotte geen veganistische fundamentalisten. Onder de echte veganisten bestaat er ook verdeeldheid over honing, las ik ergens op Google. Anyway, hier ons dessert:
Ziet er lekker uit toch? Wij vonden onze vegan challenge een groot succes! Ik zou zelf niet zo snel helemaal veganistisch gaan eten, want: blauwe kaas (kan niet zonder). Toch ben ik wel van plan om vaker veganistisch te gaan koken. Omdat het gezond is. En omdat je er creatiever van wordt! Is flexanist een term? Dan word ik flexanist. ;)
Eet jij wel eens helemaal veganistisch?
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie