Een appeltaart zónder eieren, melk of boter die toch lekker is? Lieve mensen, het kan gewoon. Krijg je vrienden op bezoek die veganistisch eten, of eet je zelf graag plantaardig, zet dan met een gerust hart deze lekkere vegan appeltaart op tafel. Smullen geblazen! Een stukje plantaardige appeltaart wordt trouwens nog lekkerder met een flinke schep zelfgemaakte kokosslagroom erbij. In het recept onderaan vertel ik je hoe je dat maakt (spoiler: easy peasy, kind-kan-de-was-doen).
Vegan appeltaart met royal gala appels
In deze vegan appeltaart gaan Royal Gala appels. Die hebben een knapperige bite, zijn lekker sappig én heerlijk zoet. Precies wat je wilt in een lekkere appeltaart! In het deeg voor de korst gaat citroenrasp, wat het geheel nog frisser en aromatischer maakt. Deze plantaardige appeltaart is een topper! Vergeet zeker niet om vlak voor het bakken nog wat rietsuiker over het deeg te strooien. Dat zorgt voor een heerlijk knapperig effect. Yum!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 350 gram bloem
- 130 mililiter ijswater
- 80 gram zonnebloemolie
- 1 eetlepel rietsuiker
- rasp van ½ citroen biologisch!
- snufje zout
Voor de vulling:
- 6 Royal Gala appels Marlene
- 4 eetlepels rietsuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 eetlepel maïzena
- sap van een halve citroen
Voor de glans:
- 1 eetlepel sojamelk
- 1 eetlepel rietsuiker
Voor de kokosslagroom:
- 2 blikken kokosmelk Fairtrade Original
- poedersuiker naar smaak
- 1 theelepel kaneel optioneel
Instructies
- Zet de blikken kokosmelk minstens 24 uur in de koelkast.
- Meng de bloem, suiker, zout en citroenrasp in een kom door elkaar. Voeg de olie toe en begin te kneden en voeg wanneer de olie helemaal is opgenomen het water toe. Blijf kneden totdat een mooi glad deeg ontstaat. Laat hierna het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de appels en snijd ze in dunne partjes. Hussel de appels om met de suiker, kaneel, maïzena en het citroensap.
- Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in tweeën. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm en bekleed een springvorm met de helft van het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en doe het appelmengsel in de vorm. Snijd de andere helft van het deeg in stroken en maak hiermee een mooi patroon op de appeltaart (zie foto).
- Bestrijk het deeg met de sojamelk en bestrooi met de rietsuiker. Bak de vegan appeltaart ongeveer 45 à 50 minuten in het midden van de oven. Bedek de taart eventueel de laatste 10 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt.
- Maak intussen de kokosslagroom. Open de blikken en schep de hard geworden kokoscrème er voorzichtig uit, zonder het dunne kokoswater. Doe de kokoscrème in een kom en voeg er (indien gewenst) de kaneel aan toe en zoveel poedersuiker als je lekker vindt. Mix het geheel met een elektrische mixer zo'n 4 à 5 minuten, totdat de slagroom stevig is.
Een volledig plantaardig diner?
Als je nu denkt, jottum, ik wil eigenlijk ook nog wel een bijpassend vegan voorgerecht én een plantaardig hoofdgerecht om het feest compleet te maken, dan heb ik een hele fijne verrassing voor je. Hieronder vind je een voorgerecht en een hoofdgerecht die beiden heerlijk zijn én helemaal veganistisch. In beide gangen zitten appels verwerkt, die zo dus – samen met deze vegan appeltaart – de rode draad vormen van het volledige menu. Lekker!
Plantaardig menu:
VOOR: salade van palmkool, appel en walnoten
HOOFD: gebakken tempeh met appel-gemberchutney
NA: vegan appeltaart met kokosslagroom (zie hierboven)
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze vegan appeltaart met kokosslagroom? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
Dit recept is aangeboden door Marlene.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
frida zegt
ik doe mee met de macaronswinactie en zou dat dus graag winnen, daarom nomineer ik dit recept als mijn favoriet. Planten zijn de toekomst en dit recept is ook nog eens mega gezond ;)