Er gaat niets boven een heerlijk sateetje op z’n tijd! Wij halen het regelmatig bij de toko om de hoek, die heeft zulke lekkere! Ze verkopen daar zelfs saté van geitenvlees (saté kambing). De saté die ik vandaag deel is een varkenshaassaté of ‘saté babi’ op z’n Indonesisch, gemaakt door gastblogger Daniëlle! Varkenshaas is heerlijk vlees en doordat je het lekker lang marineert wordt het nog malser dan het al is. Maak ook zeker de pindasaus erbij, die maakt het helemaal af. Varkenshaassaté is heerlijk met rijst en groente, maar je kunt het natuurlijk ook bij de borrel eten of als onderdeel van een buffet. Heerlijk!
Varkenshaassaté met pindasaus
Ieder jaar is er in Den Haag de Tong Tong Fair, de grootste Indische markt ter wereld. Toen ik daar een keer saté kambing met satésaus bestelde bij een Indonesische meneer, vertelde hij dat Nederlanders het verschil tussen satésaus en pindasaus niet snappen. Pindasaus is namelijk de saus die je op de foto ziet (gemaakt van pinda’s dus) en satésaus is een donker sausje op basis van ketjap. Interessant hè? Die keer kreeg ik satésaus bij mijn saté kambing. Mega lekker! Maar als echte Hollander blijf ik ook fan van de vertrouwde pindasaus. In het recept voor deze varkenshaassaté laat Daniëlle zien hoe je een overheerlijke pindasaus maakt.
Zo voorkom je verbrande satéstokjes
Om te voorkomen dat de houten satéstokjes verbranden in de oven, kun je ze het beste van tevoren even een kwartiertje in een bakje water leggen. Ze zuigen zich dan vol met water, waardoor ze minder snel zwart zullen worden. Natuurlijk kun je ook van dit soort metalen prikkers gebruiken als je die hebt!
Ingrediënten
Voor de varkenshaassaté:
- 400 gram varkenshaas
- 1 rode ui
- 2 tenen knoflook
- 1 bolletje stemgember
- 1 theelepel stemgembersiroop
- 0,5 theelepel gemalen komijn
- 0,5 theelepel laos
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1,5 theelepel sambal oelek
- sap van een halve limoen
- 4 eetlepels ketjap manis
Voor de pindasaus:
- 1 kleine ui/sjalot
- 1 grote teen knoflook
- 3 eetlepels 100% pindakaas met stukjes noot
- 150 mililiter kokosmelk
- 1 eetlepel stemgembersiroop
- 2 eetlepels ketjap
- 2 theelepels sambal oelek of meer
Instructies
- Hak voor de varkenshaassaté de knoflook fijn, snijd de ui in dunne halve ringen en de stemgember in vieren. Snijd elke varkenshaas in acht stukken. Meng alle ingrediënten voor de varkenshaassaté door elkaar in een grote kom en breng op smaak met peper en zout. Laat het minimaal een uur, maar het liefst een hele nacht marineren.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Rijg de varkenshaas aan stokjes, ‘hang’ deze stokjes in een ovenschaal, verdeel de overige marinade erover en bak de saté 15 minuten.
- Maak ondertussen de pindasaus: snipper de ui/sjalot en knoflook heel fijn. Verwarm op laag vuur wat olie in een pannetje met dikke bodem en fruit hier de sjalot en knoflook in aan (niet bruin laten worden). Voeg dan de pindakaas, kokosmelk, siroop, ketjap en sambal toe, meng met een garde en breng op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk! Tip: bestrooi de varkenshaassaté met gebakken uitjes en/of ringetjes lente-ui om het helemaal af te maken.
Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Dit is een recept van Daniëlle
Daniëlle is gastblogger bij Anniepannie.nl. Lekker koken en eten is haar grootste hobby, een ‘obsessie’ zelfs! Daniëlle is héél benieuwd wat jullie van haar gerechten vinden. Plaats dus zeker even een reactie onderaan deze pagina als je enthousiast bent! En vergeet Daniëlle niet te volgen op Instagram.
Bekijk hier alle recepten van Daniëlle >
Meer recepten met varkensvlees:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze saté te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Len zegt
Wat een lekker recept!!! Dat was smullen, dank je wel!
Omdat ik de Gember op siroop niet in huis had, heb ik die vervangen voor 1 el Honing + 1 tl gemberpoeder in de pindasaus en in de marinade
Romy228 zegt
Heerlijk recept!! Komt vaker op tafel!
anja zegt
Superlekker, zowel de sate als de satesaus! satesaus vaste prik nu bij elke bbq..:)
Ron zegt
Jeetje wat een recept !!! echt lekker zeg, Wow wat een smaken samen.
heb er Pittige komkommersalade: 100 milliliter rijstazijn of andere milde azijn Ca. 3 eetlepels witte basterdsuiker 1 theelepel sesamolie 1-2 eetlepels vissaus (of evt. sojasaus) 1 rode peper 1 kleine rode ui 1 stevige komkommer:
Verwarm de azijn een beetje en los hierin al roerend de suiker op.
Schenk in een kom en laat het afkoelen.
Meng met sesamolie(1 theelepel) en vissaus(1,5 eetlepels) en klop het sausje flink op.
Halveer de rode peper(1 stuk), verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd de helften in ragfijne reepjes.
Pel en snipper de ui(1 stuk).
Voeg beide aan de dressing toe.
Halveer de komkommer(1 stuk) in de lengte en vervolgens elke helft nogmaals in de lengte.
Snijd de zaadlijsten weg en verdeel de kwarten komkommers in stukjes.
Meng de stukjes komkommer(1 stuk) door de dressing met peperreepjes en uisnippers en laat minstens 1 kwartier intrekken.. PS ook van internet geleend
Maja Dokter zegt
Super lekker, ECHT EEN AANRADER!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs leuk om te horen!!!
Steven zegt
Super lekker ook de saus, wel ietsje langer in de oven en als je er veel hebt na laten warmen bij 70gr