Wanneer Roel in een milliseconde drie van deze tonijnkoekjes naar binnen werkt, weet je dat je iets goed hebt gedaan. De man verkiest over het algemeen vlees boven vis, maar voor deze tonijnkoekjes mag ik hem ’s nachts wakker maken! Super grappig. Ik vond deze tonijnkoekjes met rijst en limoen zelf ook zalig. Je maakt ze met tonijn uit blik en ze zijn heerlijk smeuïg en smaakvol. Om het feestje compleet te maken, serveer ik de tonijnburgertjes met partjes limoen een basilicummayonaise. Ga je al watertanden? Lees snel verder!
Tonijnkoekjes van duurzame tonijn
Deze tonijnkoekjes smaken in alle opzichten het lekkerste als je voor duurzaam gevangen tonijn uit blik kiest. Hoe je duurzame tonijn herkent? Let goed op het blauwe MSC-keurmerk op de verpakking. Op de foto hieronder zie je ‘m rechtsonder op het pakje staan. Of tonijn duurzaam is, zou als consument zonder dit label erg lastig te bepalen zijn. Het hangt namelijk onder andere af van het soort tonijn (bijvoorbeeld Skipjack, Geelvin en Albacore), het vangstgebied en de vangstmethode. Als je tonijn met het MSC-keurmerk koopt, weet je dat het in het wild gevangen is en dat het is terug te brengen tot een visserij die volgens de MSC standaard erkend is. Deze visserijen worden bovendien regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke auditeurs. Voldoet een visserij niet (meer) aan de eisen? Dan mogen ze het MSC-keurmerk niet gebruiken. Via het MSC keurmerk weet je dat de vis die jou beloofd is, de vis is die jou beloofd is. Tracering van boot tot bord dus!
In de supermarkt en in de viswinkel
Het MSC-keurmerk kom je op een heel aantal blikjes in de supermarkt tegen. Ik kies altijd voor de ingeblikte visproducten van Fish Tales, maar ook het bekende merk Princes heeft bijvoorbeeld het MSC-keurmerk en zelfs de huismerken Jumbo en Vismarine bieden MSC-tonijn in blik aan. Mocht je voor een ander recept verse MSC-gekeurde tonijn (of andere vis) willen kopen, dan kan dat bij een van deze 20 (grotendeels) MSC-gecertificeerde viswinkels. Leuk feitje: wist je al dat alle visburgers van de McDonalds ook MSC-gecertificeerd zijn? I’m lovin’ it. Maar goed, vandaag gaan we natuurlijk voor zelfgemaakte visburgertjes. Tonijnburgertjes of tonijnkoekjes, net hoe je ze wilt noemen. Lieve mensen: probeer ze echt een keer. Simpel om te maken en zooo lekker! En ze zien er nog knap uit ook:
Limoen limoen limoen
Ik roep het vaker, vis en limoen is echt een match made in heaven. In deze tonijnkoekjes zit dan ook lekker veel geraspte limoenschil. Dat maakt ze heerlijk fris! Ik doe er ook vaak wat fijngesneden limoenblaadjes (van de toko) doorheen. Dat is totaal optioneel overigens, ik weet ook wel dat niet iedereen een Aziatische toko om de hoek heeft zitten. De geraspte limoenschil geeft ook al veel limoensmaak! En bovendien zit er in de basilicummayonaise ook limoensap.
Wat betreft de rijst heb ik een handige tip. Natuurlijk kun je zelf rijst koken en laten afkoelen (dit recept is perfect om dat restje rijst van de dag ervoor in te verwerken!), maar je kunt ook kant en klare, gekookte rijst gebruiken. Dat kun je in de meeste supermarkten vinden. Nog sneller en zeker even lekker. Gemak dient de mens, vind je niet?
Keukentools
- Staafmixer
- keukenpapier
Ingrediënten
- 200 g uitgelekte tonijn uit blik (let op het MSC-keurmerk)
- 200 g gekookte bruine basmatirijst afgekoeld
- 3 eieren
- 1 bosui in dunne ringetjes
- 1 rode peper zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 4 limoenblaadjes (optioneel) harde nerf verwijderd, in dunne reepjes
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 1 limoen (biologisch) geraspt
- zout en peper naar smaak
Basilicummayonaise
- 3 el eetlepels mayonaise
- 1 el limoensap
- handvol basilicumblaadjes
Instructies
- Doe de ingrediënten voor de basilicummayonaise in een smalle maatbeker en mix alles met een staafmixer helemaal glad. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
- Knijp de tonijn goed uit en meng dit in een kom met de overige ingrediënten. Vorm er 10 à 12 kleine burgertjes van.
- Zet een groot bord klaar met een laag keukenpapier erop.
- Verhit een royale laag zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin in twee delen de tonijnkoekjes goudbruin en gaar. Je bakt ze ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. Tijdens het bakken kun je de tonijnkoekjes eventueel nog iets platter drukken, maar kijk uit dat ze niet uit elkaar vallen.
- Laat de tonijnkoekjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze daarna met de basilicummayonaise en eventueel wat partjes limoen.
Deze tonijnkoekjes kun je serveren als voorgerecht, als onderdeel van het hoofdgerecht of als borrelsnack. Geniet ervan! Mocht je de tonijnkoekjes gemaakt hebben, laat je het dan weten in een reactie hieronder? Een leuke foto delen op Instagram kan ook! Gebruik dan #anniepannie en tag mij (@anniepannie_nl) zodat ik je post kan zien en erop kan reageren.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Marine Stewardship Council.
Nog meer lekkere recepten met tonijn uit blik:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze tonijnburgertjes te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Alfred zegt
Kunnen de koekjes ook in de airfryer gebakken worden?
sabine zegt
Hi! Kan je de tonijnkoekjes ook de dag vantevoren maken en daarna opwarmen in de oven?
Daniëlle zegt
Helemaal goedgekeurd! Ik had de basilicum mayonaise niet meer de mixer gedaan, gehakte blaadjes gebruikt maar dat kleurtje na het mixen is tof, ga ik zeker eens proberen. Snel klaar deze burgers. Een volgende keer ga ik ze pittiger maken, volgens mij is dat ook heel lekker
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Echt heel leuk om te horen Daniëlle! En pittig is zeker ook lekker. Enjoy!
Iris zegt
Hoi Andrea,
Wat een heerlijke tonijn koekjes zeg! Ik ben fan hoor!
Alleen waren die van mij niet zo mooi bruin geworden, weet jij hoe dat kan?
Ik vraag me af of ik het mengsel kan bewaren en later nog afbakken?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Iris! Wat super leuk om te horen zeg. Als ze niet zo mooi bruin zijn geworden, dan kan het zijn dat je de olie niet heet genoeg hebt laten worden of dat je de koekjes net iets te kort hebt gebakken. Je kunt het mengsel in de ochtend alvast maken en dan ’s avonds afbakken bijvoorbeeld. Heel veel langer zou ik het niet bewaren, vanwege de rauwe eieren die erin gaan.