Elke maand doe ik mee met de foodblogswap. Dat houdt in dat je random een foodblog van een mede-foodie krijgt toegewezen en daar iets van moet koken. En uiteraard kookt er dan ook weer iemand van Anniepannie.nl! Ik vind het super leuk, want zo word je gedwongen om je creativiteit te gebruiken. Elk recept dat je maakt geef je je eigen twist. Zo past het uiteindelijk altijd goed op je eigen blog! Ik maakte dit keer een broodje tofu scramble. That’s right! It’s vegan!
Broodbeleg voor vegans
Het foodblog dat ik kreeg toegewezen was Roots and Foods van de half-Chileense Sara. Zij eet vegan, dus uiteraard zijn alle recepten op haar site dat ook. Ik raakte getriggerd door het artikel over vegan broodbeleg. Want wat eet je nou op je brood als veganist? Ik dacht meteen aan hummus en pindakaas. Maar dat kun je natuurlijk niet elke dag eten. Sara geeft 5 leuke variaties voor – and I quote – een ‘epische lunch’, waaronder een tofu scramble.
Tofu scramble
Nou heb ik dat al wel eens voorbij zien komen, zo’n tofu scramble. Het leek me leuk om dat eens te proberen! In de ideale situatie maak je tofu scramble met kala namak, een zwarte zoutsoort met een ei-achtig smaakje. Maar, omdat ze dat bij mijn EKOplaza niet hadden en het volgens mij sowieso best moeilijk te vinden is, besloot ik om het over een andere boeg te gooien. Ik maakte een geel specerijensausje dat én kleur geeft (want we willen wel dat het op scrambled eggs lijkt natuurlijk) én – belangrijker nog – smaak! Bij de EKOplaza vond ik trouwens wél snijbiet in alle kleuren van de regenboog die ik gebruikte voor dit lekkere broodje. Je kunt dit makkelijk vervangen door spinazie.
Voor 2 broodjes:
2 sneetjes brood
100 gram tofu
2 el mayonaise (vegan mayo als je het vegan wilt houden)
2 handjes gesneden spinazie of snijbiet
Versgemalen peper
Optioneel: zeezoutvlokken
Voor de gele saus:
½ tl kurkumapoeder
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl korianderpoeder
¼ tl uienpoeder
¼ tl gemalen komijn
¼ tl zout
4 à 5 el water
Broodje tofu scramble
- Vouw een schone theedoek om het blok tofu en zet er iets zwaars op om er zoveel mogelijk vocht uit te persen. Laat dit 10 minuten zo staan.
- Meng intussen de ingrediënten voor de gele saus. Hierdoor krijgt de tofu scramble straks een mooie gele kleur en een lekkere smaak.
- Rooster de broodjes alvast in een grillpan of broodrooster en besmeer ze met de mayonaise.
- Verkruimel de uitgelekte tofu. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de tofu een paar minuten totdat het wat kleur krijgt. Voeg dan de gele saus toe, roer alles goed door (zodat alle tofu geel wordt) en bak nog even kort mee. Maal er flink peper over en doe de tofu scramble in een schaaltje.
- Laat in dezelfde pan de spinazie (of snijbiet) slinken en verdeel dit over de broodjes. Verdeel daarover de tofu scramble. Bestrooi eventueel nog met wat zeezoutvlokken.
Enjoy!
Meer vegan lekkkers?
> Alle vegan recepten op Anniepannie.nl
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Lijkt deze tofu scramble je helemaal lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie