Door de Indiase Paulami werd ik uitgenodigd om in de keuken te komen kijken bij één van haar lievelingsrestaurants in Nederland: The Pepper Trail in Rotterdam. Je begrijpt, daar zei ik geen ‘nee’ tegen, maar ‘हां!’. Geintje natuurlijk, deze Hollandse kaaskop zei keurig ‘yes please!’. Samen met een groepje onwijs gezellige medebloggers (de besten!) keek ik de chefs van The Pepper Trail op hun vingers, vroeg ik Paulami het hemd van het lijf en genoot ik van een waanzinnig lekkere lunch. Feest! Lees je mee? Waarschuwing: het is een HEEL lang verhaal geworden. Dat krijg je als je enthousiast bent, hahaha!
De Indiase keuken: een stukje theorie
Voor ons Hollanders behoeft de Indiase keuken wat uitleg. Want in India eten ze zóveel meer dan kip tandoori, butter chicken en naan brood… Oeps! Naan betekent brood, dus ‘naan brood’ zeggen is alsof je ‘brood brood’ zegt. Dit was de eerste les van Paulami, die foodblogt op Spice Trip with Paulami. Ze woont nu ongeveer een jaar in Nederland en komt uit Kolkata in India. Ze heeft op heel veel plekken in India gewoond, waaronder Bombay. Hierdoor weet Paulami super veel over de Indiase eetcultuur, die per regio ontzettend blijkt te verschillen. En uiteraard weet ze dus ook als de beste waar je in Nederland wel en niet moet zijn voor goed Indiaas eten! The Pepper Trail is een van Paulami’s favorieten.
Kruiden en specerijen zijn de basis
Na een kort lesje over wat we wel en niet meer mogen zeggen (chai is thee, dus als je ‘chai thee’ zegt betekent dat ’thee thee’ en om over ‘chai thee latte’ nog maar niet eens te beginnen…) gaat Paulami door over serieuzere zaken. Kruiden en specerijen zijn namelijk de basis van de Indiase keuken en ieder huishouden heeft wel een spice box in de keuken staan. Denk: kurkuma, komijn, mosterdzaad, (Indiaas) chili poeder, korianderzaad en -poeder, fenegriek en het kruidenmengsel garam masala. Deze waren je misschien al bekend, maar heb je weleens van asafoetida gehoord? Dat smaakt naar knoflook en ui en is goed voor je spijsvertering. De verrassing van de dag was echter ‘kala namak’ of ‘zwart zout’. Dit zout smaakt naar gekookt ei (met zout erop). Geen grap! Het is te bizar voor woorden. Het zout is trouwens roze van kleur, om de verwarring compleet te maken.
Mango lassi voor Annie
Na Paulami’s verhaal werden we verblijd met een verfrissende mango lassi. Wat er gebeurt als er iets met mango wordt geserveerd? Dan roepen alle bloggers in koor: ‘Annieeeeee, hier word jij blij van!’. Te grappig echt, hahaha! En het is waar, ik word dolblij van alles met mango! Joor van Joor Kitchen zette mijn happy hoofd meteen op de foto. De eigenaars van webshop Chai ’n Masala lieten ons trouwens ook nog ‘dried mango powder’ proeven. Dat is een mengsel van gedroogd mangopoeder, kala namak (juist, dat naar gekookt ei smakende zout) en komijn. Een beetje vreemd, maar wél lekker! In India strooien ze het graag over een stuk watermeloen. Moet ik proeven!
De keuken van The Pepper Trail
Tijd om de keuken in de te gaan! De chefs van The Pepper Trail (die allemaal uit Bombay komen) trokken zich niets aan van het paparazzigeweld om zich heen (klikkende camera’s, filmpjes-makende vloggers en bloggers die je op de vingers kijken). Onverstoorbaar gingen ze verder met waar zij goed in zijn: super rap lekkere gerechten in elkaar draaien. Het was bijna niet te fotograferen, zó snel werken deze mannen in de hete keuken. Samosa’s, naan (uit de tandoor oven), kruiden, curry’s, kebabs, het vloog me allemaal om de oren. Geweldig om te zien! Even heel veel foto’s zodat je ook een beeld hebt:
Tijd om te proeven!
Van die drukke, hete keuken kregen we trek. Zéker nadat we van de chef al een bijzondere kipcurry (chicken rezala) hadden mogen proeven. Allemachtig, dat smaakte naar meer! En meer werd het. Als voorgerecht kregen we een mix van gerechtjes: tandoori aardappel, ‘pickled chicken’, lamb seekh kabab en chickpea chaat (een soort pittige kikkererwten). Wauw! Stuk voor stuk heerlijk. De pickled chicken sprong er voor mij uit. Zo mals en zo smaakvol! Ik wou meer, maar ik hield me in. Als dit nog maar het voorgerecht was, hoe groot zou het hoofdgerecht dan zijn? Een slimme gedachte, zo bleek…
Off the menu
De chefs van The Pepper Trail wilden ons de volgens hen meest bijzondere gerechten van India voorzetten. Een aantal van de hoofdgerechten die we kregen staan daarom ook niet op het menu. Maar ik schrijf de correcte namen op, dan kun je ernaar vragen! Naast heerlijke saffraanrijst, naan en ‘missi roti’, kwamen er op tafel: chicken rezala (kip in een witte, romige saus – te lekker), laal maas (lamscurry uit Rajasthan, fantastisch), zeeduivel kokos curry (geserveerd in een kokosnoot) en apple brinjal masala. Dat laatste is een auberginecurry met groene appel erdoor. Te lekker! Ik heb zó genoten! Stuk voor stuk heerlijke gerechten. En die naan… wauw!
Het dessert was mango kulfi (soort romig mango ijs) met gulab jaamun (een soort Indiaas oliebolletje). Iets te zoet voor mij en jammer van de toef spuitbusslagroom. Ik snap dat niet hoor! Het is echt niet moeilijk om zelf slagroom op te kloppen en het is #zoveellekkerder. In plaats van een dessert zou ik de volgende keer lekker voor (nog) een mango lassi gaan! Die was namelijk geniaal – zie mijn gelukzalige hoofd eerder in dit verhaal.
The Pepper Trail: aanrader?
Ja, zeker. De mango lassi en de voor- en hoofdgerechten waren zo heerlijk! Ik ben tot lichte buikpijn aan toe blijven eten, simpelweg omdat ik niet van al het lekkers af kon blijven. #foodbaby! Het dessert was niet aan mij besteed, maar hee, ik ben dan ook het tegenovergestelde van een zoetekauw. The Pepper Trail is een kleurrijk en sfeervol restaurant. En wat ik echt leuk vind: ze hebben een wijnarrangement dat is afgestemd op de gerechten. Dat zie je niet vaak!
Bedankt
Voor deze proeverij werd ik uitgenodigd en daarvoor wil ik Paulami én Arvind van restaurant The Pepper Trail ontzettend bedanken. It was a lovely afternoon and I’ll be back for sure! Ook bedankt: de eigenaars van Indiase webshop Chai N Masala (aanrader!) die ons met een bizarre hoeveelheid heerlijke Indiase producten naar huis stuurden. Dikke tip: hun verse desserts. De Indiase hangop (shrikhand) met alphonso mango is echt ge-wel-dig.
Restaurant The Pepper Trail
Kruiskade 78
3012 EH Rotterdam
Website: www.thepeppertrail.com
Instagram: @thepeppertrail
010 41 200 25
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Yil zegt
Hi!
Indiaas eten is GEWELDIG ? Wanneer kunnen we de mango lassie in de receptenlijst terug vinden? ??
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hij staat op m’n ’to cook’ lijstje!