Bietjes en geitenkaas, een match made in heaven. Ik liet het al eerder zien in dit recept voor fancy ravioli van rode biet en geitenkaas. Dat klinkt trouwens heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Een typisch kleine-moeite-groots-effect recept. En daardoor is de bietenravioli één van de populairste recepten op Anniepannie.nl rond de Kerst! Het recept van de foto, een terrine van rode biet en geitenkaas, valt ook helemaal in de categorie #kleinemoeitegrootseffect. Boy o boy, wat hou ik van dat soort gerechten! Deze prachtige terrine kun je gewoon de dag van tevoren al maken. Hoe handig is dat?! Nooit meer stress in de keuken bij een (Kerst)diner.
Terrine van rode biet en geitenkaas en… Zero Waste!
Naast dat deze terrine van rode biet en geitenkaas heel lekker is, is het ook nog eens een anti-verspillingsrecept! Je gooit namelijk niets weg, je gebruikt van de sinaasappel zowel de sap als de schil en zelfs van de bietjes gebruik je de schillen voor de vinaigrette. Hoe fantastisch! Het gerecht komt uit het boek ‘Zero Waste’ van PEPEAT en ik vind het onwijs tof dat ik vandaag het recept met jullie mag delen. Sla deze op voor je eerstvolgende etentje met vrienden of – en daar is ‘ie uitermate geschikt voor – alvast voor het Kerstdiner. ;-)
Ingrediënten
- 3 rode bieten van gemiddelde grootte
- 70 mililiter ciderazijn
- 1 glas water
- 600 gram dikke kwark
- 250 gram zachte geitenkaas
- 1 biologische sinaasappel
- 100 milliliter olijfolie
Instructies
- Maak de avond van tevoren de bieten goed schoon en schil ze. Doe de schil van de bieten in een kommetje en laat weken in de ciderazijn, zodat deze aroma en kleur krijgt. Zet een nacht in de koelkast.
- Verwarm op de dag zelf de oven voor op 140°C.
- Leg de bieten op een bakplaat, voeg het water toe en bestrijk met olijfolie. Bak de bieten 1 uur in de oven.
- Roer de kwark en geitenkaas door elkaar in een kom. Schep dit mengsel in een vergiet, zet er een kom onder en laat 1 uur uitlekken in de koelkast. Kruid de uitgelekte kaas met de olijfolie, peper en zout. Rasp de sinaasappelschil en voeg toe. Bewaar het sap van de sinaasappel voor de vinaigrette.
- Bekleed een lange bakvorm of terrinevorm met bakpapier. Snij de bieten in schijfjes van ongeveer 5 milimeter dik. Schik deze op de bodem van de vorm en bedek met een laag kaas. Herhaal tot de vorm opgevuld is en eindig met een laag bieten.
- Dek af met bakpapier en leg er een gewicht op (bijvoorbeeld enkele blikjes of flessen). Zet een nacht in de koelkast.
- Zeef de volgende dag de gearomatiseerde bietenazijn en voeg het sinaasappelsap, een scheutje olijfolie en wat peper en zout toe.
- Ontvorm de terrine van rode biet door hem omgekeerd uit te draaien op een bord. Verwijder het bakpapier en serveer één sneetje per persoon met de sinaasappelvinaigrette.
Notities
Eet smakelijk! Deze bietenterrine lijkt me ook heerlijk met knapperig brood en een groene salade.
Meer mooie voorgerechten met rode biet:
Fancy ravioli van rode biet en geitenkaas (héél makkelijk om te maken!)
Bietentartaar met doperwtencrème en pecannoten
Bietensalade met blauwe bessen
Bietencarpaccio met dadels en hazelnoten
Meer ‘no waste’ recepten:
Als je benieuwd bent naar meer ‘no waste’ recepten zoals deze terrine van rode biet en geitenkaas, dan raad ik je aan om het boek Zero Waste te bestellen. Het staat vol recepten die verspilling tegengaan: van pesto van radijsloof, tot gepekelde venkelstelen en in koffiedik gestoofde groenten.
Dankzij de gratis Admented app bekijk je met je smartphone of tablet ook direct de receptvideo’s met de Vlaamse tv-chef Jeroen De Pauw. Door Augmented Reality komt hij letterlijk tot leven in het kookboek Zero Waste. Je scant met de app de afbeelding en via je telefoon gaat op de plek van de afbeelding een filmpje spelen. Je moet het zien om het helemaal te begrijpen, haha. Heel tof gedaan!
Het Zero Waste boek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere deze mooie bietenterrine uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze terrine van rode biet en geitenkaas te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Ing zegt
Moet het niet uitlekken met een theedoek ofzo? Ik krijg nu lekkere kwark geitenkaas wormpjes uit de gaatjes van het vergiet ?
En nog een vraag : kan het ook met gekookte bietjes en zo ja, hoe kan ik die het best klaarmaken hiervoor?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Haha dat klinkt echt heel grappig ?. Je hebt een fijnmazig vergiet nodig, maar een schone theedoek kan inderdaad ook goed! Gekookte bieten gebruiken kan ook, alleen is dit gerecht veel lekkerder met geroosterde bieten. Door het roosteren krijgen ze extra veel smaak.
Katinka zegt
Wat een fantastisch prachtig recept is dit!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Leuk hè? En niet eens moeilijk.