Op zoek naar echt comfort food? Zoek niet verder! Deze teriyaki noedels geven je alles wat je nodig hebt. Stevige noedels, vlezige repen portobello, aspergebroccoli (of ‘bimi’) voor de vitamientjes en – niet te vergeten – een heerlijke, zoetzure teriyakisaus. Voeg rode peper toe voor een heel klein beetje pit (echt minimaal hoor, dit gerecht is geschikt voor watjes zoals ik!) en nouja, je belandt in de foodiehemel. Ben je al overtuigd?
Ja, ik wil meteen naar het recept!Teriyaki noedels met portobello, maar zonder vlees
Kijk, de liefhebber kan altijd wat vlees of garnalen toevoegen aan z’n teriyaki noedels. Maar het hoeft écht niet! De portobello’s zitten bomvol umami (dat lekkere, hartige smaakje) en zijn super vlezig van structuur. Dat is dus waarom ik zo van recepten met paddenstoelen hou. Het zijn gewoon toppers!
Het recept voor deze teriyaki noedels komt uit het nieuwste kookboek ‘Chinese takeout Veggie’ van Kwoklyn Wan, dat vol staat met vegetarische – en vaak vegan – recepten uit de Chinese keuken (en ook een beetje de Thaise, Vietnamese en Japanse keuken). Het is een topboek voor mensen die regelmatig vegetarisch eten en niet willen inboeten aan smaak. Ik mocht er van de uitgever twee recepten uit delen. Deze vegan katsu curry met bloemkool en vandaag dus de teriyaki noedels!
Ingrediënten
- 120 gram sobanoedels
- 1 eetlepel plantaardige olie bijvoorbeeld arachide- of kokosolie
- 2 grote portobello’s steeltjes verwijderd
- 2 eetlepel zoete chilisaus
- 3 eetlepel honing veganistisch alternatief: agave- of ahornsiroop
- 3 eetlepel rijstazijn
- 1,5 eetlepel lichte sojasaus
- handvol aspergebroccoli
- 1 rode chilipeper zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 1 eetlepel sesamzaad geroosterd
Instructies
- Voeg de noedels toe aan een diepe pan, schenk er kokend water over en laat 5 tot 6 minuten op matig vuur zachtjes koken terwijl je de portobello’s bakt.
- Verhit de olie in een grote wok. Voeg de portobello’s toe en bak 4 tot 5 minuten aan één kant op middelhoog vuur goudbruin. Keer de paddenstoelen om, bestrooi ze met zout, besprenkel met de zoete chilisaus en bak in 4 tot 5 minuten ook de andere kant bruin. Haal ze uit de pan en zet apart.
- Giet de noedels af en zet apart; vang het kookvocht op. Voeg 125 ml van het noedelkookvocht toe aan de wok, samen met de honing,
- de rijstazijn en de sojasaus. Voeg nu de aspergebroccoli toe met de helft van de gehakte chilipeper. Laat 6 minuten op middelhoog vuur garen. Als de saus droog wordt, voeg dan nog wat kookvocht toe.
- Voeg de noedels toe aan de wok en roer door zodat de noedels goed met saus zijn bedekt. Bestrooi met de rest van de chilipeper en schep op borden. Snijd de gebakken portobello’s in plakjes en verdeel over de noedels. Bestrooi met het geroosterde sesamzaad en serveer.
Eet smakelijk!
Het boek
Als je meer van dit soort heerlijke, vegetarische (grotendeels plantaardige!) recepten wilt proeven, bestel dan het boek Chinese Takeaway Veggie van Kwoklyn Wan. Een bron van inspiratie op dat vlak!
Ik heb dit kookboek thuisgestuurd gekregen van uitgeverij Good Cook. Ik besloot zelf om er – in goed overleg uiteraard – een aantal recepten uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Dit boek valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in de vegetarische sectie van mijn (inmiddels uitpuilende) kookboekenkast.
Meer heerlijke recepten met paddenstoelen:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Heb je helemaal zin gekregen om deze teriyaki noedels met portobello en broccoli te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie