Dat zoiets simpels, zo goddelijk kan zijn… Lieve allemaal, beloof me alsjeblieft dat jullie deze tarte tatin van witlof met blauwe kaas en sinaasappel een keer maken. Ik ben er echt helemaal fan van, haha! Het mooie is dat hij ook nog eens hartstikke chique oogt, waardoor je dit gerecht zonder blikken of blozen kunt serveren tijdens een fancy (Kerst)diner. Maar omdat het zo simpel is om te maken, kan deze witlof tarte tatin ook prima als doordeweeks avondmaal. Je hebt er namelijk maar 5 ingrediënten voor nodig… Serveer er een salade bij en je bent good to go!
Tarte tatin van witlof
Oorspronkelijk is tarte tatin natuurlijk een zoet gerecht. Het is een omgekeerde taart die je normaal gesproken met appels en karamel maakt. Maar, er zijn ook hele leuke hartige varianten te verzinnen! Zoals deze tarte tatin van witlof. Mét een beetje karamel (gekarameliseerde witlof = hemels), blauwe kaas en sinaasappel. De blauwe kaas geeft een hartigheid aan dit gerecht die, in combinatie met het bittertje van de witlof en de zoete karamel, een beetje doet denken aan de beleving van salted caramel. Kies een pittige blauwe kaas, zoals roquefort. Oh jongens, ik ben alweer aan het kwijlen hoor.
Sinaasappelrasp
Ja ja, de gekarameliseerde witlof in combinatie met de blauwe kaas is out of this world. Maar onderschat de rol van de sinaasappel zeker niet. Allereerst laat je de witlof erin garen, maar later rasp je ook de sinaasappelschil. Die bak je vervolgens mee in de oven en dat geeft dit gerecht echt het wauw-effect waar je altijd op hoopt als je gasten hebt en je uitslooft in de keuken. Dat uitsloven valt dus nogal mee, met 5 ingrediënten en een totale kook/baktijd van 35 minuten. Maar hee, dat hoef je je tafelgenoten natuurlijk niet te vertellen!
Ingrediënten
- 5 stronken witlof van gelijke grootte
- 5 plakjes roomboterbladerdeeg ontdooid
- 120 g roquefort
- 1 biologische sinaasappel sap en rasp
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ruime, lage quichevorm met vaste bodem in met boter of olijfolie.
- Snijd een heel dun plakje van de onderkant van de witlofstronken en halveer ze. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en leg de witlofhelften met de snijkant naar beneden in de pan. Bak ze kort aan en giet dan het sap van de sinaasappel in de pan. Laat de witlof nog 3 minuten sudderen in het vocht. Haal ze dan uit de pan en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Verwijder de plastic velletjes van de plakjes bladerdeeg en leg ze op elkaar. Rol ze met een deegroller uit tot een ronde lap die net ietsje groter is dan de quichevorm.
- Doe de suiker samen met een klontje boter in een pannetje en laat dit in een paar minuten smelten totdat je een bubbelende karamel krijgt. Pas op dat het niet te donker wordt!
- Giet de karamel in de quichevorm en verspreid het met een lepel over de bodem. Het is niet erg als het hard wordt. Verdeel de witlof over de karamel (met de snijkant naar beneden). Verbrokkel de roquefort over de witlof en bestrooi met de sinaasappelrasp. Dek alles af met het bladerdeeg en stop het aan de randen in.
- Bak de witlof tarte tatin in 25 minuten goudbruin en knapperig in het midden van de oven. Laat even afkoelen en keer de tarte tatin dan om met behulp van een groot bord. Pas op voor de hete karamel.
Eet smakelijk!
Dit recept verscheen eerder op NU.nl. Daar schreef jullie Anniepannie in 2019 en 2020 elke vrijdag een 5 ingrediënten recept. En nu mag ik al die recepten hier ook met jullie delen. Onwijs leuk!
Meer recepten met witlof:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze tarte tatin van witlof te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Tiny zegt
Voor de tweede keer binnen een maand gemaakt!
Een van mijn favoriete recepten, gewoon verrukkelijk!
Tiny zegt
Wat n heeeeerlijk recept!
Anja zegt
Heerlijk! Ik ga het ook nog met brie proberen voor iemand die niet van blauwe kaas houdt.
Hillie zegt
Super lekker, witlof heeft vaak aan de bittere smaak, maar nu niet!
Heerlijke smaak: ik heb alleen de suiker vervangen voor honing.
Dat carameliseerd precies als suiker, maar de smaak is goed bij de kaas:)
Tiny zegt
Wat hebben wij gesmuld van dit recept!!