Samenwerking – Ik ben dol op tajines, geurige Marokkaanse stoofpotten. Vandaag deel ik een hele lekkere met jullie, die ook nog eens super voedzaam is. Je kunt er ook letterlijk een hoop mensen blij mee maken. Zo ongeveer 8 tot 10 personen om precies te zijn! Deze tajine met rundvlees, wortel, aardappel en kikkererwten is zalig. Eet hem met brood of fluffy couscous en vergeet vooral niet om er een schep dikke yoghurt bij te serveren.
Tajine met rundvlees uit een (roze) braadpan!
Ja ja, ik hoor je al denken: ‘Maar Annie, een tajine bereid je toch in een… tajine?’. Ja, traditioneel gezien wel. Maar wist je dat je tajine gerechten ook heel goed in een grote stoofpan kunt bereiden? Ik gebruikte daarvoor een heel mooi exemplaar, namelijk de roze BK Bourgogne Braadpan. Een karakteristieke pan die door z’n toffe kleur ook nog eens heel leuk staat op het aanrecht. De BK Bourgogne is verkrijgbaar in maar liefst acht kleuren en er zijn zelfs verschillende dekselknoppen beschikbaar (zilverkleurig en goudkleurig). Naast de roze pan van de foto, heb ik ook een gele variant met een gouden knop erop. Zo fancy! Die zie je vast nog wel eens voorbij komen.
Stoven, braden en bakken
Ook wel leuk om te vertellen: de BK Bourgogne braadpan is gemaakt van ambachtelijk gietijzer en kan op álle warmtebronnen, dus ook op inductie en zelfs in de oven. Daardoor is ‘ie super veelzijdig! Naast stoofgerechten zoals deze Marokkaans tajine met rundvlees, kun je er ook gehaktballen in braden, pastasaus in maken of zelfs een brood in bakken.
Voorkom uitdroging
Als je iets lang stooft, zoals ook bij deze tajine met rundvlees nodig is, moet je zorgen dat er genoeg vocht in de pan blijft. Een traditionele tajine heeft een kegelvormige deksel die ervoor zorgt dat de condens die tijdens het koken ontstaat, direct weer neerdaalt op het gerecht. De roze BK pan van de foto heeft een soortgelijke werking. In de deksel zitten namelijk ringen, die er ook voor zorgen dat de condens terug druppelt op het gerecht. Zo wordt deze tajine met rundvlees, wortel en ingelegde citroen lekker mals en smaakvol! En dan nu… het recept:
Ingrediënten
- 1 kilo sukade- of riblappen in stukken
- 3 grote uien grof gesnipperd
- 5 tenen knoflook gehakt
- 1 stuk gember ter grootte van duim fijngehakt
- 40 g verse koriander stelen fijngehakt, blaadjes grof gehakt
- 1/2 el ras el hanout
- 1/2 el kurkuma
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 tl zout meer naar smaak eventueel
- grofgemalen peper
- 1 tl pul biber
- 750 ml water
- 750 g bospeen in stukken
- 600 g vastkokende aardappels in parten
- 1 blik kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
- 3 ingelegde citroenen alléén de schil, in kleine blokjes
- 150 g kalamata olijven
Instructies
- Verhit wat zonnebloemolie in de pan en braad het vlees in delen aan. Dit is belangrijk, omdat het vlees goed moet bakken en bruin moet worden. Als je teveel vlees tegelijk bakt, gaat het koken. Dat wil je niet. Ik moest het vlees in drie delen bakken.
- Leg al het (goed bruin!) gebakken vlees in een schaal. Doe de gesnipperde ui, knoflook, gember en fijngehakte koriandersteeltjes in de pan. Bak al roerend op laag vuur totdat de ui zacht wordt. Voeg alle specerijen toe en bak nog even mee.
- Voeg het vlees en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur heel laag en laat alles nu 2,5 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe. Voeg eventueel water toe als de stoof te droog wordt. Check aan het einde van de kooktijd of het vlees goed uit elkaar valt.
- Voeg dan de stukken bospeen, aardappel en kikkererwten toe en schep alles goed om. Laat dit nog ongeveer 20 à 25 minuten zachtjes meepruttelen (deksel op de pan) totdat de aardappels en stukken bospeen gaar zijn.
- Haal de deksel van de pan. Voeg de blokjes ingelegde citroen en de kalamata olijven toe en zet het vuur iets hoger. Roer alles om totdat de saus iets indikt.
- Serveer de tajine met de gehakte korianderblaadjes en eventueel een schep yoghurt. Couscous of brood is er heerlijk bij.
Notities
Eet smakelijk!
Dit artikel is een samenwerking met BK Cookware. Als je nou net zo’n kekke braadpan wilt als ik: hier staan ze allemaal.
Meer lekkere stoofgerechten:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze tajine met rundvlees te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie