Chinese stoombroodjes zijn het ultieme streetfood. Met vullingen variërend van pulled pork en krokant buikspek tot sticky tempeh en groenten met kimchi. De mogelijkheden zijn eindeloos! En wat zijn die zachte broodjes zalig… Vandaag deel ik mijn stoombroodjes met kip en zoetzure komkommer met je. Makkelijk om te maken en ZO lekker!
De Chinese stoombroodjes koop je trouwens gewoon bij de toko. Chef David Chang (van de bekende Momofuku restaurants) schijnt ooit gezegd te hebben dat die niet onderdoen voor zelfgemaakte stoombroodjes. Wie ben ik dan om daar tegenin te gaan? Let wel op dat je niet per ongeluk stoombroodjes met vulling koopt. Ik ben ooit bijna de deur uitgelopen met stoombroodjes met een soort zoete sesamvulling. Not. My. Cup. Of. Tea.
Dit heb je nodig voor 2 personen:
Voor de stoombroodjes met kip:
4 Chinese stoombroodjes (ook wel: lotusbroodjes of ‘gua bao’. Vind je in het vriesvak van de toko)
3 kippendijtjes (bio)
½ el five spice kruiden (koop je bij de AH in zo’n blikje van Jonnie Boer)
Honing
Hoisin saus
2 el sesamzaad
Voor de zoetzure komkommer:
½ komkommer
½ rode peper
3 el witte wijnazijn
3 el suiker
1 tl fijn zout
Ook nodig: stoommandje (ik gebruik er eentje van bamboe van de toko, maar een rvs mandje werkt ook) of een geïmproviseerd stoomsysteem > zet een rvs vergiet of zeef in een gewone pan. Let op: zorg dat het vergiet of de zeef niet ín het water hangt en dat de deksel goed afsluit.
Stoombroodjes met kip en zoetzure komkommer
De zoetzure komkommer:
- Begin (liefst een dag tot uiterlijk een paar uur voordat je gaat eten) met de zoetzure komkommer. Verwarm in een steelpannetje de witte wijnazijn met de suiker en het zout. Roer totdat alle suiker helemaal is opgelost. Haal van het vuur.
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden en dan in superdunne plakjes. Dit kun je ook met een mandoline, keukenmachine of dunschiller doen. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd deze ook in super dunne plakjes.
- Doe de komkommer en rode peper in een kom en overgiet met het azijnmengsel. Druk alles even goed aan en dek af met folie. Zet in de koelkast tot gebruik.
***
De stoombroodjes met kip:
- Zet een pan met een klein laagje kokend water op het vuur. Plaats hierboven het stoommandje met daarin 4 diepgevroren stoombroodjes. Laat de broodjes in 15 minuten gaar stomen.
- Snijd intussen de kip in reepjes. Wrijf ze in met de five spice kruiden.
Verhit wat zonnebloemolie in een wok en bak de kipreepjes op hoog vuur gaar. Doe er dan een kneepje honing bij, zodat de kip lekker sticky wordt. Haal de kip van het vuur en doe in een bakje. - Serveer de sticky five spice kip met de stoombroodjes, de zoetzure komkommer, het sesamzaad en wat hoisin saus.
Eet smakelijk!
TIP: de gestoomde Chinese broodjes kun je super lang in de vriezer bewaren. Mocht je niet zo vaak bij een toko komen: sla flink in! Zo kom je nooit zonder stoombroodjes te zitten.
Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je vond van deze stoombroodjes met kip! Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Meer recepten met kip:
Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven
Caribische ovengroente met kip
Broodje pulled chicken met barbecuesaus en pickles
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie