Ok, even over tempeh. Dat vond ik vroeger verschrikkelijk. Ooit een keertje bij een (waarschijnlijk slechte) toko gegeten en toen was ik voorgoed genezen. Althans dat dacht ik. Gelukkig heb ik tempeh een paar jaar geleden opnieuw een kans gegeven. Allemaal te danken aan de geweldige Indonesische toko hier om de hoek! Het eten daar is echt gevaarlijk lekker. Toen ik op Bali was heb ik zelf met tempeh leren koken. Conclusie? Ik ben om! Deze sticky tempeh bowl is daar het levende bewijs van.
Tempeh kun je stomen, bakken, roerbakken en frituren. Het is eigenlijk een onwijs veelzijdig product. Vaak wordt het als vleesvervanger in één adem genoemd met tofu, maar ik vind dat niet terecht. Het smaakt echt compleet anders, om over de structuur nog niet eens te spreken. Tempeh schijnt trouwens ook nog eens veel gezonder te zijn dan tofu. Het zit bomvol proteïne en daarnaast bevat het mangaan, koper, fosfor en vitamine B2. Omdat tempeh is gemaakt van gefermenteerde sojabonen, wordt het ook gezien als natuurlijk probioticum. En daar zijn je darmen dan weer blij mee!
In deze sticky tempeh bowl heb ik de tempeh, zoals de naam al zegt, lekker kleverig gemaakt. De inspiratie hiervoor kwam van dit recept van Sligro. Je marineert de tempeh eerst een halfuur in een mengsel van honing, tomatenketchup en balsamicoazijn. Daarna zet je het een klein halfuurtje in de oven, waardoor de marinade een beetje gaat karamelliseren. Erbij eet je broccoli en zilvervliesrijst, die je eventueel nog een lekker smaakje kunt geven met verse gember en citroengras. Klinkt heerlijk toch? (spoiler alert: HET IS SUPER LEKKER).
Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de sticky tempeh:
150 gram tempeh
2 el zonnebloemolie
2 tl sesamzaad
5 el ketchup (van goede kwaliteit)
2 el honing (maple syrup als je vegan eet)
½ el sambal oelek
2 teentjes knoflook
2 tl worcestersaus
2 el balsamicoazijn
Voor de rijst:
160 gram zilvervliesrijst
1 stengel citroengras (optioneel)
2 cm verse gember (optioneel)
Voor de broccoli:
1 stronk broccoli
½ citroen, in partjes
Sticky tempeh bowl
- Meng alle ingrediënten voor de sticky tempeh goed door elkaar in een schaal, behalve de zonnebloemolie, het sesamzaad en de tempeh zelf. Snijd de tempeh in dunne plakjes en meng deze voorzichtig door de marinade. Dek af met folie en zet een halfuurtje in de koelkast om in te trekken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid hierover de gemarineerde tempeh plakjes. Zorg dat de plakjes zoveel mogelijk los van elkaar liggen. Besprenkel de tempeh met de zonnebloemolie. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de tempeh ongeveer 20 à 30 minuten. De tempeh is klaar als de plakjes lekker bruin en sticky zijn.
- Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg eventueel een gekneusde stengel citroengras toe (paar keer flink op meppen met de achterkant van een groot mes, daarna knoop in leggen en in de pan) en plakjes verse gember.
- Snijd de broccoli in roosjes en de steel in plakjes. Stoom of kook de broccoli beetgaar.
- Verdeel de rijst en de broccoli over twee kommen. Verdeel de plakjes tempeh over de rijst en strooi het sesamzaad erover. Leg de partjes citroen bij de broccoli.
Eet smakelijk!
Liefs, Andrea
TIP: serveer kroepoek bij deze sticky tempeh bowl. Super lekker!
Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je van deze bowl vond! Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Inspiratie voor dit recept komt van: Sligro.
Nog een paar lekkere & gezonde bowls:
Buddha bowl met mango en zwarte rijst
Quinoa salade met zoete aardappel en amandel-gemberdressing
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Liyen zegt
Dit ziet er superlekker uit! Ik ben echt dol op tempeh!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel, ik ben ook mega fan! :-) Veel plezier met het recept!