Met soep maak je mij altijd blij. In de zomer een heerlijke koude soep, zoals gazpacho, komkommer-avocadosoep of koude bietensoep, in de herfst een soepje met pompoen, in de winter een verwarmende Marokkaanse linzen-auberginesoep en in de lente een lichte, Aziatische soep zoals die van de foto! Deze soep met garnalen, koriander en kokosmelk kan ik trouwens altijd wel eten. Ik ben zo dol op soepen met een basis van kokosmelk! Tom ka kai soep vind ik daarom ook zo lekker. Ik raak niet snel uitgesoept, merk je het? Haha!
Soep met garnalen en… Zero Waste!
Dit is een soep waarbij je letterlijk álles gebruikt. Van de rasp (en het sap) van de citroen en de schalen van de garnalen, tot de steeltjes van de koriander. Zonde om weg te gooien, want ze geven zoveel smaak! Het zal je vast niet verbazen dat dit recept uit een boek komt dat ‘Zero Waste’ heet. Een boek dat je leert om te koken met de volledige ingrediënten, zonder onnodig of ongebruikt dingen weg te gooien. Deze heerlijke soep met garnalen (bouillon), koriander en kokosmelk mocht ik vandaag met jullie delen:
Ingrediënten
- 26 grote garnalen 6-8 per persoon
- 2 eetlepel rijstazijn
- 1 biologische citroen
- 1 bosje koriander
- 3 tenen knoflook
- 25 gram verse gember
- sesam- of neutrale olie om te bakken
- 400 mililiter kokosmelk
- 3 eetlepels sojasaus
- 60 gram pinda’s
- 2 snufjes cayennepeper
Instructies
- Pel de garnalen door eerst de kop te verwijderen en dan de schaal samen met de staart van het lichaam te trekken. Hou de gepelde garnalen en de rest gescheiden. Verhit een scheutje olie in een stoofpan op een hoog vuur en bak de karkassen, koppen en schalen goudbruin. Blus met de rijstazijn, zet onder met water, dek de pan af en breng aan de kook. Zet het vuur lager, haal het deksel van de pan en laat 15 minuten pruttelen.
- Giet de bouillon door een zeef en laat 30 minuten inkoken, zodat de bouillon halveert in volume en krachtiger van smaak wordt.
- Rasp de citroenschil en knijp het sap eruit. Spoel de koriander, pluk de blaadjes en hak de steeltjes fijn. Hou de blaadjes en steeltjes gescheiden. Schil en hak de knoflook en gember fijn.
- Verhit de sesamolie in een braadpan op matig vuur. Fruit de knoflook en gember. Voeg de garnalen toe en bak tot de garnalen mooi roze zijn. Doe er de bouillon, kokosmelk, sojasaus, geraspte citroenschil, citroensap en fijngehakte koriandersteeltjes bij. Laat 5 min. pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de pinda’s over een bakplaat en rooster ze 7 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak fijn.
- Leg 6 à 8 garnalen per persoon op de borden (of kommen) en verdeel de soep erover. Garneer met de geroosterde pinda’s, cayennepeper en korianderblaadjes.
Notities
biodynamisch en gerijpt in kruiken. Waarschijnlijk de mooiste wijn van dit type die er op de markt te vinden is.
Eet smakelijk! Van deze soep kun je een maaltijdsoep maken door er rijst of noedels bij te serveren. Die kun je aan tafel door de soep scheppen. Groentes die lekker zijn in deze soep: stukjes gesneden paksoi en/of paprika (voeg ze toe in stap 4).
Meer lekkere soeprecepten:
Maissoep met chorizo en pistache
Pompoensoep met orzo (met maar 5 ingrediënten)
Linzensoep met aubergine en tomaat
Snelle tomatensoep met garnalen
Misosoep met kip en wortel
Japanse rijstsoep met thee
Meer ‘no waste’ recepten:
Als je benieuwd bent naar meer ‘no waste’ recepten zoals deze garnalen-kokossoep, dan raad ik je aan om het boek Zero Waste te bestellen. Het staat vol recepten die verspilling tegengaan: van pesto van radijsloof, tot gepekelde venkelstelen en in koffiedik gestoofde groenten.
Dankzij de gratis Admented app bekijk je met je smartphone of tablet ook direct de receptvideo’s met de Vlaamse tv-chef Jeroen De Pauw. Door Augmented Reality komt hij letterlijk tot leven in het kookboek Zero Waste. Je scant met de app de afbeelding en via je telefoon gaat op de plek van de afbeelding een filmpje spelen. Je moet het zien om het helemaal te begrijpen, haha. Heel tof gedaan!
Het Zero Waste boek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere deze romige soep uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze Aziatische soep met garnalen te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Lizzy zegt
Hey
Ik vroeg me hoe ik de bouillon moet klaarmaken? Want het staat ook niet op de ingredientenlijst…? Ik neem aan dat het een blokje visbuillon is of iets dergelijks met water? Zo ja, hoeveel dan? Ik wil het gerecht graag morgen maken, dus het zou jammer zijn als ik niet precies weet hoe stap 2 gaat. :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Lizzy. Stap 1 beschrijft de bereiding van de bouillon! Die maak je helemaal zelf dus, geen blokje nodig. Groetjes, Andrea.
Nico zegt
Heerlijk! Een paar dagen geleden gemaakt en gegeten met een Turks brood. Echt een goed recept.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ontzettend leuk om te horen Nico. Nog veel plezier met het recept, het klinkt alsof je het nog wel een keer zult gaan maken!