Hoewel ik zelf echt totáál geen probleem heb met het verorberen van rauwe vis (haring: JAAA!, sushi: JAAA!) zijn er om me heen een paar mensen wat minder fan van dat idee. Speciaal voor hen en speciaal voor alle anderen die om welke reden dan ook geen rauwe vis eten bedacht ik deze shiitake sushi. Shiitake zijn een van de (misschien wel dé) vlezigste soorten paddenstoelen die er bestaan. Ze hebben een super lekkere, nootachtige smaak en zijn totaal anders dan bijvoorbeeld een champignon.
Chef’s Table
Sinds ik de aflevering van Chef’s Table heb gezien met de boeddhistische monnik Jeong Kwan (mega aanrader!) ben ik weer opnieuw fan geworden van de shiitake. Jeong Kwan vertelt in de aflevering hoe haar vader haar keuze om in een klooster te leven en veganistisch te eten maar moeilijk kon begrijpen. Een leven zonder vlees kon hij zich simpelweg niet voorstellen. Maar, toen Jeong Kwan haar speciale shiitakes aan hem voorschotelde was hij om. ‘Dit is beter dan vlees!’, riep hij enthousiast. Met een gerust hart keerde hij terug naar huis, waar hij een week later vredig in zijn slaap overleed.
Vega & vegan
Na deze mooie aflevering heb ik natuurlijk meteen geprobeerd om de shiitakes van Jeong Kwan na te maken. Het is helaas een beetje onduidelijk wat ze er precies bij doet, maar dat ze ze bakt in sesamolie weet ik in elk geval zeker. Ik koos ervoor om het simpel te houden en voegde alleen nog wat sojasaus toe. Het resultaat is heerlijk! De smaakvolle shiitakes tillen deze sushi echt naar een hoger niveau. De shiitake sushi is helemaal vega en met 1 simpele aanpassing zelfs helemaal vegan.
Sushi van bruine rijst
Ik gebruikte trouwens bruine rijst in plaats van sushirijst voor een zo gezond mogelijk resultaat. Als je zachtkokende, rondkorrelige zilvervliesrijst gebruikt krijg je een plakkerige rijst die echt ideaal is voor sushi. Je koopt deze rijst onder andere bij de Ekoplaza. Het moet iets langer koken dan gewone sushirijst, maar dan heb je ook wat! Je kunt dit trouwens ook prima een dag van tevoren doen. Maar, genoeg gekletst. Over naar het recept voor deze yummie shiitake sushi!
Ingrediënten voor 1 sushirol (8 stukjes):
1 nori vel
160 gram gekookte, rondkorrelige zilvervliesrijst (zachtkokende, ronde zilvervliesrijst is o.a. te koop bij de Ekoplaza. Je kunt dit eventueel te vervangen door gewone sushirijst, maar dat is wel minder gezond)
1 el rijstazijn
50 gram shiitake paddestoelen
5 cm komkommer
2 tl zwart sesamzaad
½ el sesamolie
1 el sojasaus
1 el mayonaise (eventueel een vegan variant)
1 tl wasabipasta
Ook nodig: sushimatje
Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg zout toe aan het kookwater.
Giet de rijst af en roer er meteen de rijstazijn door. Verspreid de rijst daarna over een groot bord zodat het sneller afkoelt.
Maak de shiitake schoon en snijd een stukje van de steeltjes af. Snijd de paddestoelen in plakjes. Verhit de sesamolie in een wok en bak de shiitake op hoog vuur totdat ze goudbruin beginnen te zien (dat gaat al heel snel). Voeg dan de sojasaus toe en laat de shiitake nog een minuutje bakken. Haal de shiitake nu snel uit de pan en laat ze afkoelen op een bord.
Maak wasabimayonaise door de wasabipasta door de mayonaise te mengen. Zet apart.
Schil het stukje komkommer en snijd er reepjes van.
Als de rijst en shiitake helemaal zijn afgekoeld, kun je beginnen met het rollen van de sushi. Leg het sushimatje op het aanrecht en plaats daarop het nori vel met de ruwe kant naar boven. Verdeel de rijst in een dunne laag over het vel nori en zorg dat je aan de bovenkant een randje vrijhoudt. Druk de rijst een beetje aan met je vingers of de achterkant van een lepel.
Besmeer de rijst met wasabimayonaise (ik gebruikte niet alles) en sprenkel er een theelepeltje zwart sesamzaad overheen. Maak vervolgens in het midden van de rijst een strook met de komkommerreepjes en de shiitake.
Rol het geheel nu voorzichtig op met behulp van het sushimatje totdat je een mooie, stevige rol hebt. Het randje norivel dat je had vrijgehouden gebruik je als plakrand. Besmeer het met een beetje water en plak de rol ermee dicht.
Snijd de sushirol met een scherp (!) mes in stukjes. Garneer de sushi met het resterende sesamzaad en serveer met sojasaus en een toefje wasabi.
Eet smakelijk!
Liefs, Andrea
TIP: laat de sushirol een paar minuutjes rusten voordat je hem aansnijdt. Hij is dan wat steviger.
Wat vind je van dit recept voor shiitake sushi? Ik ben heel benieuwd! Plaats een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram!
Meer Aziatische recepten:
Kroepoek met een Japanse topping
Salade met bietjes, gerookte zalm en sojabonen
Gemarineerde Shanghai paksoi
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Kurt Visser zegt
Ziet er heerlijk uit! Ik ben samen met m’n vriendin overgestapt naar een vegetarische levensstijl en zijn nu stilaan naar volledig plantaardig aan het gaan. Sushi is één van onze favoriete gerechten, buiten de basis avocado en komkommer hadden we laatst geprobeerd er champignons in te rollen. Was lekker maar niet top.. Nu zie ik jouw gerecht van de gemarineerde shiitake en ga ik dit zeker deze week eens proberen. Bij de Albert Heijn folder staan ze deze week in promotie (hier vermoed ik: . Ik laat je zeker weten hoe het is gelukt!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Kurt! Wauw, onwijs leuk dat je inspiratie hebt gevonden op mijn blog! Ik ben heel erg benieuwd wat jullie vinden van de shii-take sushi. Shii-takes komen echt super dicht bij vlees qua structuur en qua volheid van smaak. Ik vind ze helemaal geweldig! Mochten jullie (en dat hoop ik natuurlijk) helemaal fan zijn van mijn shii-take sushi, kijk dan ook even bij alle andere vegan recepten op Anniepannie: https://www.anniepannie.nl/tag/vegan/. Wie weet staat daar ook nog wat lekkers voor jullie tussen! Groetjes, Andrea
Demi | StudioKOOK zegt
Lijkt me echt heerlijk! Ga zelf ook weer eens aan de slag met shiitake.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Leuk om te horen! Ik ben echt fan.