Ooit weleens gehoord van Shakshuka? Zo nee, dan ken je vast wel de ‘Huevos rancheros’ of de Britse ‘baked eggs’. Shakshuka lijkt daar een beetje op. Het is, heel simpel gezegd, een gerecht met gepocheerde eieren in een pittige saus met tomaat en groente. Het fijne aan Shakshuka is dat je het als ontbijt, lunch én diner kunt eten. Handig!
Waar Shakshuka nou oorspronkelijk vandaan komt is niet helemaal duidelijk. In Tunesië, Libië, Algerije, Marrokko, Egypte en Israël worden allemaal verschillende varianten geserveerd. Soms zit er ook vlees door, meestal stukjes pittige Merquez-achtige worst. Mijn versie is vega, maar varieer dus gerust!
Ik heb dit gerecht ‘Shakshuka uit de tajine’ genoemd, maar je kan Shakshuka natuurlijk ook in een braadpan of wok met deksel bereiden. Het leuke aan een tajine is dat je de Shakshuka direct met tajine en al kunt serveren. Dat ziet er altijd zo lekker rustiek uit!
Ingrediënten voor 2 personen:
1 groene paprika
1 rode paprika
½ courgette
1 rode ui, in halve ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper
1 blikje cherrytomaten (400 gram)
200 gram kikkererwten uit blik
2 of 4 eieren (net hoeveel ei je wilt per persoon ;))
2 eetlepels gehakte peterselie
1 eetlepel Ras el Hanout kruiden
Klein plukje saffraan (optioneel)
Zout en peper
Lekker voor erbij:
Platbrood en een schep dikke yoghurt.
Shakshuka uit de tajine
Verwarm wat olie in de tajine en voeg de ui en knoflook toe. Bak heel zachtjes gedurende 10 minuten en roer af en toe zodat het niet aanbrandt.
Maak intussen de paprika’s schoon en snijd ze in reepjes. Snijd de courgette overlangs doormidden en daarna in schuine plakken. Als de ui en knoflook lekker zacht zijn, voeg je de paprika en courgette toe. Bak nog zo’n 10 minuten zachtjes mee.
Voeg nu de Ras el Hanout en saffraan toe en bak 1 minuut mee totdat de kruiden beginnen te geuren. Doe dan de inhoud van het blikje tomaten erbij. Vul de helft van het blikje met water en voeg dit ook toe aan de tajine.
Giet de kikkererwten af in een vergietje en spoel ze goed met water. Voeg toe aan de tajine. Breng het geheel op smaak met zout en flink wat peper. Laat het geheel nu 10 minuten pruttelen (het vuur dus iets hoger zetten) totdat het dikker wordt. Roer tussendoor goed over de bodem van de tajine (of braadpan of wok).
Proef even of alles lekker op smaak is. Voeg eventueel nog wat zout of peper toe. Als alles goed is ingekookt en op smaak is, maak je holletjes in de saus met de achterkant van een lepel. Breek in elk holletje een ei. Voorzichtig, want het is het leukst als de dooiers heel blijven! Doe dan de deksel op de tajine, zet het vuur weer wat lager en laat de eieren in ongeveer 8 minuten gaar worden. Het is het lekkerst als de eiwitten gestold zijn maar de eidooiers vanbinnen nog een beetje vloeibaar zijn.
Bestrooi de Shakshuka met de peterselie en serveer! Geef eventueel nog wat platbrood bij de Shakshuka en een lepel dikke yoghurt.
Geniet ervan!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Rianne zegt
Gisteravond voor het eerst Shakshuka gegeten, en lekker dat het was! Dank voor het recept!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heee Rianne! Wat super leuk dat je mijn shakshuka hebt geprobeerd. Lekker is het hè? En zo heerlijk simpel.
Paula zegt
Vanavond weer shakshuka gegeten. Heerlijk.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Leuk!!!
Celine Smeets zegt
Was heerlijk Annie!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk om te horen! :)