Samenwerking – Schelvis in spek met romige spinaziepuree en tomaatjes uit de oven. Een mondvol, maar dat heb je ook wat! Vind je dit bordje er niet fantastisch uitzien? Dat de natuur ons zulke mooie kleuren geeft hè… Eigenlijk lijkt dit wel een beetje op de Italiaanse vlag, bedenk ik me nu! Ik ben trouwens super benieuwd of je weleens schelvis hebt gegeten. Het is familie van de kabeljauw en komt ook uit de Noordzee. Dit visje is minstens net zo lekker en ook goedkoper. Daarmee kom ik meteen op m’n volgende punt: dit is een budgetrecept!
Schelvis in spek voor 4 personen: 15 euro!
Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar jij je vis koopt en waar je je groenten haalt, maar in principe moet je dit recept voor schelvis in spek voor rond de 15 euro kunnen maken. En als je goede zaken doet zelfs voor minder. Ga ook eens naar de markt voor je vis en groenten, dat scheelt altijd een hoop! Ik zou het zelf ook vaker moeten doen.
Dit is je boodschappenlijst:
- 4 schelvishaasjes
- 12 plakjes gerookt ontbijtspek
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 400 gram spinazie
- 8 à 12 kleine trostomaten
- 125 ml crème fraîche
Uit de voorraadkast gebruik je wat olie om in te bakken en natuurlijk peper en zout. Eet je geen vlees maar wel vis? Laat dan gewoon het ontbijtspek weg.
Foodie estafette!
Mijn recept voor schelvis in spek met spinaziepuree is onderdeel van een ware estafette, die is opgezet door het Nederlands Visbureau. De reden? Laten zien dat visrecepten niet duur of ingewikkeld hoeven te zijn! Hoe het werkt: je maakt een visrecept voor onder de 15 euro, plaatst een mooie foto op Instagram en geeft het stokje weer door aan een andere foodie. Op mijn Instagrampagina kun je nú zien aan wie ik zelf het stokje doorgeef:
Jij kunt natuurlijk zelf ook meedoen! Tag mij (@anniepannie_nl) en het Nederlands Visbureau (@visrecepten) in je creatie en dan reposten wij jou in onze stories. En natuurlijk vind ik het ook super leuk als je dit schelvis recept maakt en daar een foto van deelt!
Vis uit de Noordzee
Nog even een kleine side note bij mijn recept: je kunt dit ook met andere soorten witvis maken. Kabeljauw of wijting bijvoorbeeld. En als je iets meer te besteden hebt is zeeduivel ook fantastisch. Je kunt lekker variëren dus! Zelf probeer ik vooral te kiezen voor lokale Noordzeevis. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook een stuk duurzamer. Schelvis, wijting, zeeduivel en kabeljauw komen allemaal uit de Noordzee.
Ingrediënten
- 1 k kruimige aardappelen
- 400 g spinazie
- 125 ml crème fraîche
- 8 à 12 kleine trostomaten (of 4 grote, gehalveerd)
- 4 schelvishaasjes / schelvisfilets (ongeveer 400 gram)
- 12 plakjes gerookt ontbijtspek
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de tomaten in een ovenschaal en besprenkel ze met wat olijfolie. Bestrooi met zout en peper en bak de tomaten ongeveer 15 tot 20 minuten totdat ze openbarsten en rimpelig zijn geworden.
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten helemaal gaar.
- Verwarm wat olie in een wok of koekenpan en laat hierin de spinazie helemaal slinken. Laat de spinazie een beetje uitlekken (of knijp het lichtjes uit) en doe over in een hoge maatbeker. Voeg de crème fraîche toe en pureer de spinazie met een staafmixer.
- Giet de aardappelen af en stamp ze helemaal fijn met een pureestamper. Voeg het spinazie-crème fraîchemengsel toe aan de aardappelpuree en roer het goed door elkaar. Breng de spinaziepuree op smaak met zout en peper naar wens. Houd warm.
- Omwikkel de stukken schelvis met het ontbijtspek en bak ze op middelhoog vuur in een beetje olie in ongeveer 8 minuten goudbruin en gaar.
- Verdeel de spinaziepuree over vier borden en leg op elk bord een schelvis-spekpakketje. Leg de oventomaten ernaast en serveer.
Notities
Eet smakelijk!
Dit artikel is een samenwerking met het Nederlands Visbureau.
Meer lekkere recepten met Noordzeevis:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om dit lekkere recept met schelvis in spek te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Van Boxem Hilde zegt
Puree met knolselder en aardappelen voor nóg meer groenten ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat een goede aanpassing! Meer groente is altijd beter, helemaal mee eens.
Daniëlle Klanderman zegt
Heerlijk gerecht! Ik maak vaker vis in spek, blijft lekker. Combinatie met spinaziepuree is ook leuk!