Van uitgeverij Kosmos ontving ik een recensie-exemplaar van het nieuwste boek van Jamie Oliver: Jamie kookt Italië. En weet je wat nou het toffe is? Ik mag twee recepten uit het boek met jullie delen! Natuurlijk ga ik voor recepten die ik zelf al geprobeerd heb. Dat zijn een gegrilde inktvissalade (met heerlijke salsa!) en dus deze Salina kip met zalig geurende zachte aubergine, tomaat en kappertjes. Beide gerechten zijn regelrechte aanraders! Net als het volledige boek trouwens. Dat staat vól prachtige, rustieke Italiaanse recepten en kleurrijke foto’s. Het is ook een perfect boek om cadeau te doen aan een echte Italië-liefhebber. Jamie heeft namelijk echte nonna’s ingeschakeld om hem alles over de Italiaanse keuken te leren. De gerechten zijn daardoor authentiek, maar wel met die fijne Jamie-twist waar we allemaal zo van houden.
Salina kip van het eiland Salina
Had jij ooit van het eiland Salina gehoord? Ik niet hoor. Maar nu ik weet dat ze er deze heerlijke Salina kip bereiden moet ik er nodig eens naartoe. Het blijkt een piepklein eilandje in Zuid-Italië te zijn en op de een of andere manier heb ik het gevoel dat er niet veel toeristen zullen rondlopen. My kind of holiday destination! Jamie ontmoette er Nonna Marina: “Nonna Marina inspireerde me om de smaken van het eiland Salina eens flink in het zonnetje te zetten. Ik ging aan de slag met ingrediënten die bij haar in de achtertuin groeiden en maakte een overheerlijke, supermalse Salina kip met een licht pepertje en boterzachte aubergine – een glas koele witte wijn erbij en het feest is compleet.” Cheers to that Jamie!
Nieuwsgierig geworden? Je kunt Jamie kookt Italië hier kopen via Bol.com.
Het recept voor de Salina kip vind je onder de foto.
Ingrediënten
- 3 aubergines 750 g in totaal
- 1 hele kip van 1 4 kg
- olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 3 kleine verse rode chilipepers
- 1 kaneelstokje
- 4 takjes verse harde kruiden zoals rozemarijn, tijm en laurier
- 50 g kappertjes
- 2 rode uien
- 200 g rijpe kerstomaatjes
- 50 g pijnboompitten
- 2 citroenen
- 4 takjes verse basilicum
Instructies
- Maak de aubergines schoon, snijd ze in grove stukken van 5 cm, doe ze in een grote kom en strooi er vanuit de hoogte een flinke snuf zeezout over. Zet de kom opzij.
- Deel de kip op (zie blz. 386), besprenkel de stukken met olie, leg ze op het vel in een grote, ondiepe, ovenbestendige pan op matig hoog vuur en braad ze rondom aan. Leg ze op een grote schaal. Veeg het zout van de stukken aubergine en bak ze rondom licht goudbruin in de pan. Schep ze op de schaal en zet het vuur laag. Pel de knoflook en snijd hem in plakjes. Prik gaatjes in de rode pepers en doe ze met het kaneelstokje en de harde kruiden en kappertjes in de pan. Roerbak dit een paar minuten, terwijl je intussen de uien pelt en in dunne ringen snijdt; roer die er vervolgens ook door. Bak het nog ongeveer 15 minuten onder regelmatig roeren, tot het karamelliseert.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Knijp de tomaten in een kom water fijn om de zaadjes eruit te halen – een sluwe nonnatruc om te voorkomen dat je onder de spetters komt te zitten –, scheur ze in stukjes en doe ze in de pan. Doe de stukken kip en aubergine terug in de pan, sprenkel het sap van de schaal erover en giet er 600 ml water bij. Strooi de pijnboompitten in de pan en pers de citroenen erboven uit. Zet de pan onder in de hete oven en bak 45 minuten, of tot alles goudbruin is. Pluk de basilicumblaadjes, strooi ze erover en zet de pan met een kom citroencouscous op tafel.
Eet smakelijk!
Calorieën |
Vet |
Verz. Vet | Eiwit | Koolhyd. | Suiker | Zout | vezels |
299 kcal |
18,2 g | 3,7 g | 26,2 g | 8,3 g | 6,8 g | 1 g |
1 g |
Jamie kookt Italië is o.a. verkrijgbaar via Bol.com.
ISBN: 9789021569598 | Prijs: €29,99 | Uitgeverij: Kosmos Uitgevers.
Fotocredits:
Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
Fotografie cover © David Loftus, 2018
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie