En nog steeds is het bloedjeheet! Wat een weer, wat een zomer. I love it, lekker met de voetjes in de zee, barbecueën in het park en mijn meest favo tijdsbesteding: strandtenthangen. Heer-lijk! Wat koken betreft zijn dit niet de dagen dat je lang in de keuken wilt staan. En zeker niet boven een warm fornuis. Daarom eet ik vaak salades in de zomer (wie niet?). Lekker makkelijk, lekker fris en ja, ook nog gezond. #strakinjezwempak. Deze keer maakte ik een salade van reuzenbonen, tomaat en oregano. Geschikt als lunch of als lichte hoofdmaaltijd.
Reuzegezond, deze salade van reuzenbonen. We eten met z’n allen nog veel te weinig peulvruchten in Nederland. Terwijl het juist zo gezond schijnt te zijn! Bonen en linzen zitten vol goeds (vitamine B, eiwitten en mineralen zoals ijzer) en zorgen ervoor dat je je lang verzadigd voelt. Dat laatste komt dan weer door de grote hoeveelheid vezels. Ik heb bonen echt moeten leren eten. Vroeger vond ik het verschrikkelijk (vooral bruine bonen…) maar nu eet ik ze graag. Van kidneyboon tot ‘black-eyed pea’ (where is the love?), van sojaboon tot witte boon. Er zijn zoveel soorten om uit te kiezen!
Deze salade van reuzenbonen, tomaat en oregano is een echte topper, al zeg ik het zelf. Ik gebruikte reuzenbonen uit een pot, maar je kunt ook prima een blik gebruiken of – doe eens gek – gedroogde bonen. Als je dat laatste doet ben je wel wat langer bezig, want gedroogde bonen moet je eerst een nachtje weken en dan lange tijd koken. De salade is lekker fris door de dressing van citroensap en de ansjovis en kappertjes zorgen voor lekkere zilte smaak. Gebruik voor deze salade verse oregano. Te lekker!
Ingrediënten voor 2 personen:
250 gram reuzenbonen (uit blik of pot is prima)
1 kleine rode ui
1 puntpaprika
5 ansjovisfilets uit een potje
1 el kappertjes
2 el verse oreganoblaadjes
Sap van 1 citroen
Versgemalen zwarte peper
Salade van reuzenbonen, tomaat en oregano
Spoel de reuzenbonen goed af in een vergiet, totdat het niet meer schuimt. Laat de bonen goed uitlekken en doe ze daarna in een mooie schaal.
Snijd de ui in halve ringen. Maak de puntpaprika schoon en verwijder de zaadjes (probeer hem zoveel mogelijk in tact te houden). Snijd de puntpaprika in ringen. Doe de ui en paprika bij de bonen in de kom. Meng het sap van de citroen erdoor.
Snijd de ansjovisfilets in kleine stukjes en verdeel over de salade. Strooi dan de kappertjes en oreganoblaadjes over de salade. Eindig met wat zwarte peper.
Klaar! Eet smakelijk.
Meer salades?
Kidneybonensalade met munt, feta en komkommer
Spinaziesalade met aardbeien en mozzarella
Oosterse bleekselderijsalade met peer en granaatappel
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Doen! :)
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram.
See you around!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie