‘Appeltje-eitje’, zegt mijn broer altijd als hij wil zeggen dat iets heel makkelijk is. Dat doet hij al zo lang als ik het me herinner en daardoor zit de smaakcombinatie appel en ei ook al erg lang in mijn achterhoofd! Vandaag besloot ik er voor het eerst iets mee te doen. Ik maakte deze salade met haring, aardappel, ei en appel. Wat bleek? Het is een geniale combinatie!
Salade met haring en gekleurde aardappelen
Zeker met de aardappel en haring erbij komt het duo appel en ei helemaal tot hun recht. Tel daar wat pittige waterkers bij op en en frisse dressing van yoghurt en dille en we hebben een feestje te pakken hoor! Voor dit recept gebruikte ik trouwens mooie gekleurde aardappels van Le Bistro. Je kunt uiteraard iedere aardappel gebruiken die je wilt, maar het handigst in zo’n salade is wel een vastkokende aardappel. Verder kun je helemaal los gaan! Krieltjes (in schil) zijn trouwens ook ideaal in een salade.
Haring is Noordzeevis
Haring is één van de gezondste vette vissen uit onze eigen Noordzee. Hoewel je deze salade ook prima met zalm zou kunnen maken, heb ik daar expres niet voor gekozen. Want waarom zou je altijd maar voor vis van ver kiezen als je het ook van dichtbij kunt krijgen? Deze salade met haring is zo Hollands als het maar kan en dat maakt hem naast gezond ook lekker verantwoord.
Ingrediënten
- 300 gram aardappelen vastkokend
- 2 haringen
- 1 appel
- 60 gram waterkers
- 2 eieren
Dressing:
- 3 eetlepel yoghurt
- 1 eetlepel gehakte dille
- 1 theelepel honing
Instructies
- Was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ongeveer 6 minuten gaar. Giet af, spoel om met koud water en laat uitlekken.
- Kook ook de eieren 6 minuten en laat ze daarna schrikken in koud water.
- Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Proef en breng verder op smaak met zout en peper. Snijd de haringen in stukjes en de appel in parten.
- Verdeel de waterkers, stukjes aardappel, haring en appel over twee borden. Pel de eieren, snijd ze door en leg ze bovenop de salades. Sprenkel een deel van de dressing erover en geef de rest erbij.
Eet smakelijk!
Wijntip: een frisse, droge witte wijn. Bijvoorbeeld Riesling of een Gewürztraminer.
Meer recepten met haring
Sjieke slacups met een tartaar van haring en bietjes
Ik ontwikkelde deze salade met haring in opdracht van Landjuweel, specialist in het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen voor de retailmarkt.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Hilde zegt
Lekker! Ik ga deze zeker opnieuw maken
Joos zegt
Wow, nooit gedacht dat deze combinatie zoo lekker zou zijn!