Ja hoor, daar ben ik weer met een gerecht-met-gekke-naam! Sabich dit keer, een Israëlisch broodje dat heerlijk is als ontbijt, lunch of zelfs als avondeten. Hoewel het geloof ik gangbaarder is als ontbijt of lunch. Sabich is het ultieme streetfood en het schijnt dat ze het in Jeruzalem op elke hoek van de straat verkopen. Uiteraard moet ik daar zelf echt nog eens naartoe! Mijn ‘travel to do list’ wordt elke dag langer, haha! Zo in eerste instantie lijkt dit broodje niet eens heel boeiend, maar wacht maar tot je alle smaken bij elkaar proeft…
Sabich: de basis
De creatieve invulling van het sabich broodje verschilt her en der, maar wat in elk geval nooit mag ontbreken is: het pitabroodje, gebakken aubergine (of gefrituurd), hardgekookt ei, hummus, tahin, peterselie en wat sla of salade. Soms gaan er ook aardappels in. Wat ik ook veel voorbij heb zien komen zijn pickles, wat ik echt een super lekker idee vind. In mijn recept heb ik daarom zoetzure biet verwerkt. In Israël wordt er ook vaak amba over de sabich gedaan, een soort van zurig/hartig mangosausje. Ik heb het hier nog nergens kunnen vinden helaas! Maar, ik kan je vertellen: zonder amba is dit broodje ook ge-wel-dig. Ik ben fan!
Gegrilde aubergine
Voor de #gegrildegroentenchallenge van Bonduelle werd ik uitgedaagd om aan de slag te gaan met de gegrilde aubergine uit de diepvries. Super handig om in huis te hebben: een zak vol keurig gegrilde plakjes aubergine. Je hoeft de plakjes alleen nog maar even kort op te warmen (ontdooien) in een koekenpan met een drupje olie. Handig om in je vriezer te hebben hoor! Zeker als je dit broodje een keer wilt maken. Uiteraard kun je ook zelf plakken snijden van een verse aubergine en deze grillen in de grillpan.
Ingrediënten
- 2 pitabroodjes gekocht of zelfgemaakt
- Wat blaadjes botersla
- 5 à 6 el hummus gekocht of zelfgemaakt
- ¼ komkommer zaadlijsten verwijderd en in piepkleine blokjes
- 8 plakjes zoetzure biet uit pot of zelfgemaakt
- 10 plakjes gegrilde aubergine
- 2 el tahini of meer
- 2 el citroensap
- 1,5 el fijngehakte peterselie
- 2 eieren hardgekookt en in plakjes
Instructies
- Meng de komkommerblokjes, het citroensap en de fijngehakte peterselie door elkaar.
- Als je de gegrilde aubergine uit de diepvries gebruikt: verhit een heel klein beetje olie in een koekenpan en bak de plakjes heel zachtjes gedurende 4 à 5 minuten totdat ze warm zijn.
- Verwarm de pitabroodjes even in een broodrooster. Snijd ze daarna half open.
- Besmeer de binnenkant van de pitabroodjes met de hummus. Doe dan in beide broodjes wat botersla en verdeel de aubergine erover. Verdeel vervolgens de plakjes ei en biet over de pitabroodjes en eindig met een schepje van het komkommerslaatje. Giet als finishing touch wat tahini over de broodjes en voila: klaar zijn de sabich!
Eet smakelijk!
Meer lekkere broodjes:
Pulled carrot broodjes met hoisin en taugé
Stoombroodjes met kip en zoetzure komkommer
Broodje pulled chicken met barbecuesaus en pickles
Dit is een samenwerking met Bonduelle.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze sabich broodjes zelf te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Beppie zegt
Heb het recept nog niet geprobeerd, maar wel een handige tip.
Snij het pitabroodje half open voordat je het in het tosti-apparaat doet. Het is een stuk gemakkelijker om het vervolgens te vullen met een lekkere inhoud.