Ken je saag paneer al? Vast wel! Het is een populair gerecht uit de Indiase keuken. Deze vegetarische spinaziecurry met knapperige blokjes paneer is voor mij ultiem comfort food. Paneer is trouwens een Indiase kaas, die nog het meest lijkt op hüttenkase. Maar dan in vastere vorm. Als je paneer na het marineren bakt in een koekenpan, wordt het heerlijk knapperig aan de buitenkant. Saag paneer krijgt z’n karakteristieke smaak door de specerijen komijn, kurkuma en chili. En laten we uiteraard de knoflook niet vergeten! Een geliefd ingrediënt in de Indiase keuken.
Saag paneer van The Curry Guy
Ik zit goed in de kookboeken de laatste tijd. En soms (vaak) zijn ze zo tof dat ik er wel een recept uit móet delen. Dat mag gelukkig bijna altijd van de uitgever. Toen ik door het nieuwe Indiase kookboek van Dan Toombs “The Curry Guy – Compleet” bladerde, zag ik het ene na het andere goddelijke recept. En prachtige foodfotografie ook, van Kris Kirkham.
Eigenlijk vind ik alle recepten uit Dan’s boek haalbaar een lekker, maar de aubergine balti en de saag paneer sprongen er voor mij op dat gebied uit. “Vaak zijn de beste recepten ook de eenvoudigste. Je hoeft niet de hele dag in de keuken te zwoegen om een lekkere maaltijd te bereiden”, aldus Dan Toombs. Wat een geluk dat ik beide gerechten met jullie mag delen!
Voortreffelijke maaltijd
Het recept van deze saag paneer baseerde Dan op de spinaziecurry die hij in 2015 at bij Thali op Old Brompton Road in Londen. “Ik was daar om een recensie te schrijven over het restaurant en ze serveerden een maaltijd die echt voortreffelijk was. Een van de bijgerechten van die avond was deze saag paneer. Ik bestel dat niet zo vaak, maar ik vond het heerlijk! Ik vond het zelfs zo lekker dat ik naar het recept vroeg. Ik heb mijn eigen draai aan hun geweldige recept gegeven.”
Diepvriesspinazie of verse spinazie?
Als je verse spinazie gebruikt voor de saag paneer van Dan, heb je een flinke pan nodig. Dat komt omdat verse spinazie nog heel erg moet slinken. Je begint met een grote berg spinazie in je pan. In The Curry Guy – Compleet tipt hij dat je voor dit recept ook gewoon diepvriesspinazie kunt gebruiken. Dat is een stuk makkelijker.
Ingrediënten
- 250 g paneer in blokjes
- 5 el koolzaadolie
- 800 g verse babyspinazie of 450 g diepvriesspinazie, ontdooid
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl chilipoeder optioneel
- 1 tl kurkumapoeder
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 2 el yoghurt
- 3 el slagroom optioneel
Voor de marinade:
- 1/2 tl kurkumapoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl koolzaadolie
Instructies
- Prik met een vork een paar gaatjes in elk blokje paneer en meng goed met de ingrediënten voor de marinade. Je kunt de paneer nu meteen bakken, maar het is lekkerder als je hem langer laat marineren. Het liefst een nacht.
- Bak de paneer in ongeveer 3 eetlepels van de koolzaadolie in een koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Zet apart terwijl je de spinazie gaat koken (als je verse spinazie gebruikt).
- Schenk 280 ml water in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de spinazie toe en laat zachtjes koken tot het water is verdampt. Laat de spinazie afkoelen en pureer in een keukenmachine tot een dikke pasta. Zet apart.
- Verhit de rest van de koolzaadolie in een grote koekenpan op middel- hoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en roer ongeveer 30 seconden door de olie. Voeg dan het chilipoeder en het kurkumapoeder toe. Roer de gehakte knoflook erdoor en bak goudbruin. Pas op dat de knoflook niet verbrandt, want dan wordt hij bitter.
- Voeg de gepureerde spinazie toe aan de pan en roer de yoghurt er eetlepel voor eetlepel door. Roer de gebakken paneer erdoor en verwarm. Breng op smaak met zout en serveer direct. Ik roer er graag nog 3 eetlepels room door om het gerecht af te maken. Dat is optioneel, maar wel erg lekker.
Eet smakelijk! Ik eet deze spinaziecurry meestal als hoofdgerecht, met rijst of brood (naan) en soms een tomatensalade on the side. Misschien is dat niet heel traditioneel, maar lekker is het wel!
Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Mooi boek
Om deze review te schrijven ontving ik van uitgeverij Good Cook een exemplaar van The Curry Guy – Compleet. Het boek heeft een mooie plek in mijn boekenkast gekregen, ik ben er super blij mee! Het is met z’n 350 pagina’s echt een dikke pil. Een soort bijbel met meer dan 200 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken. Als je enthousiast geworden bent: je koopt het boek hier op Bol.com.
Meer Indiase recepten:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om saag paneer te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie