Deze geplette Roseval aardappels uit de oven zijn zó knapperig! En dat terwijl je ze gewoon in de oven bakt. Het geheim ga ik vandaag met je delen. Maar niet voordat ik je heb verteld over deze fan-tas-tische mayonaise van koolzaadolie die je er eigenlijk bij moet maken. Ultiem knapperige geplette ovenaardappeltjes gecombineerd met homemade mayonaise = DE HEMEL. Geloof je me niet? Probeer het dan zelf uit en kom daarna bij me terug. ?
Roseval aardappels uit de oven
Eigenlijk koop ik niet zo vaak Roseval aardappels. Ik denk er gewoon niet aan, terwijl ze super lekker zijn! Ik kreeg een zakje aardappeltjes cadeau van de Valk Versmarkt (in Voorschoten, als je in de buurt bent!) en daar wou ik natuurlijk mee aan de slag! Ik kreeg daarnaast trouwens nog veel meer heerlijks. O.a. een camembert met noten en karamel die zo goddelijk was dat ik ‘m écht een keer voor jullie ga namaken. Maar we dwalen af! Rosevalaardappeltjes dus, een heel mooi roodschillig aardappelras dat zich perfect leent om te bakken in de oven. En dat is precies wat ik deed! Met schil en al. Beetje (knoflookolie) erbij, wat rozemarijn en zulk soort zeezout, niks meer aan doen! Of toch wel…?
Crunch tip: vermorzel je aardappels
Ja, wel! Voor wat extra crunch gaf ik de Roseval aardappels uit de oven een speciale behandeling. Ik kookte ze gaar (niet snotgaar, maar wel gaar), liet ze uitstomen en plette ze vervolgens met deze pureestamper. Door de aardappeltjes een beetje plat te drukken krijgen ze extra textuur. In combinatie met een goede drizzle olijfolie geeft dat extra crunch. En niet zo’n beetje ook! Kijk nou toch hoe verleidelijk deze geplette aardappels uit de oven eruit zien…
In het Engels noemen ze geplette aardappels ook wel ‘smashed potatoes’. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een glas om de aardappels mee plat te drukken, maar een pureestamper geeft veel meer structuur = knapperigheidskansen! En we gaan natuurlijk voor ultiem knapperige aardappeltjes, dat begrijp je wel!
Eénpraks Roseval aardappelen
Heel schattig: Roel noemt deze geplette Roseval aardappeltjes uit de oven altijd ‘éénpraksaardappelen’, omdat je ze precies 1 prak geeft om ze te pletten en vervolgens met olie, kruiden en zeezout de oven in schuift. Eigenlijk vind ik dit tot nu toe de allerbeste benaming voor deze knapperige, geplette aardappelen, haha! Alhoewel er dagen zijn dat ik ze ook wel eens een tweede prak geef, gewoon omdat het kan.
Ingrediënten
- 350 gram Roseval aardappels gewassen en drooggedept
- paar takjes rozemarijn
- olijfolie of knoflookolie
- grof zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Kijk of de Rosevalaardappeltjes allemaal een beetje van dezelfde grootte zijn. Zitten er een paar tussen die te groot zijn? Snijd deze dan doormidden.
- Kook de Roseval aardappelen gaar in ongeveer 8 minuten. Je moet er makkelijk in kunnen prikken met de punt van een mes. Giet de aardappelen af en laat ze even uitstomen.
- Verspreid de aardappels over de bakplaat en plet ieder aardappeltje een beetje met een pureestamper. Je mag ze redelijk plat drukken. Soms blijft er een (deel van een) aardappel aan de pureestamper plakken, druk deze dan met je vingers los.
- Haal de rozemarijnnaaldjes van de takjes en strooi ze over en tussen de geplette aardappeltjes. Drizzle nu wat olijfolie over de geplette aardappels en rozemarijn, strooi er wat grof zeezout over en schuif de bakplaat in de oven. Bak de geplette Roseval aardappeltjes in ongeveer 30 minuten goudbruin en (super) knapperig.
Enjoy! Lekker met homemade mayonaise en een salade (ofzo).
Doe trouwens als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Tip: deze geplette aardappels uit de oven hóef je niet per se met Roseval aardappels te maken. Dat is wel héél lekker, maar het kan zeker ook met gewone (goed gewassen) aardappelen. Grote exemplaren kun je gewoon doormidden snijden, of soms zelfs in drieën. Het lekkerste is om de schil eraan te laten, dat maakt de geplette aardappeltjes namelijk extra knapperig. Je kunt trouwens ook krieltjes (met schil) gebruiken. Deze hoef je natuurlijk wel iets minder lang voor te koken, en ook de oventijd zal iets korter zijn. Enjoy!
Meer recepten met aardappel:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om zelf deze crunchy geplette Roseval aardappels uit de oven te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Johan Kramer zegt
Geweldig lekker
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hartstikke leuk om te horen Johan! Dankjewel voor je reactie.
Caroline Goïnga zegt
Kan ik de geplette aardappels van te voren klaar zetten voor in de oven?
Erik Geerars zegt
Lekker zeg, dit ga ik vaker maken!!
Hans zegt
Ik zie nergens oven instellingen klopt dat.
Ziet er wel heerlijk uit
Iris zegt
Super lekker! Pasgeleden gemaakt. Mijn zoon vroeg deze week, mam wanneer we die lekkere aardappeltjes weer! Succes hier
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahh super tof zeg!!! Dank voor je leuke reactie. Wij hebben de geplette aardappeltjes hier 3 (!) keer gegeten in de afgelopen week, haha.
Marjo zegt
Deze aardappeltjes staan dus op het Kerstmenu! Ik ben benieuwd, maar heb er alle vertrouwen in!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs leuk Marjo! Eet smakelijk alvast!
Astrid zegt
Superlekker, geplet worden de aardappeltjes echt knapperig!
Montsy zegt
De aardappeltjes waren echt super lekker krokant geworden! Dit wordt zeker een van onze favoriete bijgerecht.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oh joepieee, wat heerlijk om te horen dat ze zo goed gelukt zijn! ? Dankjewel voor je leuke reactie.
Ineke zegt
Hallo Andrea, wat een geweldig goed recept! We hebben er van gesmuld!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oh joepie, wat onwijs tof om te horen! Dankjewel voor je mooie beoordeling!
Phaedra zegt
Heel lekker die krokante aardappelen! Ik heb ze al meermaals gemaakt en telkens een groot succes hier thuis! Jippie!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jippie! Ontzettend leuk om te horen dat ze zo in de smaak vallen! ???
Anne zegt
Vandaag voor de tweede keer op het menu! Dit is een blijvertje hoor?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wauw, haha! Geweldig leuk om te horen.
Véronne Rutten zegt
Nomnomnom, een ware upgrade van de aardappelen! De man blij, ik blij :)!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahhh dat is TOP om te horen Véronne! Hier thuis heb ik ook een man die niet meer zonder deze crunchy aardappelen kan (en ikzelf stiekem ook niet ?).
Evelien zegt
Meest geniale recept voor crunchy roseval aardappeltjes uit de oven. Super simpel, even voorkoken, pletten, olie en rozemarijn erover en je weet niet wat je overkomt ?. Eindelijk een echte crunchy aardappel uit de oven ?.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zooo leuk dat je het recept hebt geprobeerd Evelien! Geen aardappel gaat hier ongeplet de oven meer in, haha.
Monique zegt
Een ware hit hier in huis deze eenpraksaardappeltjes! Zet ze meteen weer op m’n boodschappenlijstje voor het weekend!?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zo onwijs leuk! Dankjewel voor je enthousiaste reactie.
Ollie zegt
Deze geplette aardappels zijn mijn favoriet. Echt heeeerlijk en lekker makkelijk te maken. M’n kids zijn ook al groot fan. Ik krijg ze nog niet zo perfect als op de foto (denk dat ik eerst nog wat te gaar kook) maar smaak is altijd goed. Lekker met die rozemarijn….?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wow, wat leuk om te horen!!! Genoeg olie gebruiken helpt ook bij het creëren van de ultieme crunch. Of misschien net ietsje langer bakken? Iedere oven is anders.
Anouk zegt
Oooh deze zijn zó lekker! We maken ze regelmatig! Vallen ook erg in de smaak bij de kids (met een dotje mayo ;))
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super leuk Anouk!!! En ja die mayo hoort erbij hè. ?
Inge zegt
Supercrunchy aardappeltjes!
Goeie tip om ze te pletten van tevoren!!!
Zo ga ik ze vaker maken
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Mega bedankt voor je enthousiaste reactie Inge! :-)
Paula zegt
Had de aardappeltjes al een keer zo gegeten . Recept van Jamie Oliver die plette ze ook…. en idd heerlijk!!!!!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Die Jamie weet wel wat lekker is!