Weinig mensen kennen rode kool salade, maar iedere Hollander kent wel rode kool. Het heeft iets vertrouwds. Vroeger at je het vaak gekookt, misschien wel met een appeltje erdoor. Een lekkere bal gehakt erbij. Of je at het bij de hachee, met aardappelpuree. Bam, wat een rijmelarij! Schud ik zo even uit mijn mouw. ;)
Waar ik eigenlijk naar toe wil, is dat je rode kool tegenwoordig steeds vaker op andere manieren voorgeschoteld krijgt. Denk aan die lekkere rode kool ‘pickles’ op je, ik geef toe, hipster-hotdog of hipster-burger. Super lekker als je het mij vraagt! Ik had een halve rode kool over (want die dingen zijn GROOT) en maakte er deze simpele rode kool salade van.
Door de balsamico smaakt de rode kool salade heerlijk fris! Ik voegde er lekkere zoete dadels aan toe. En feta, voor een hartige touch. De geroosterde hazelnootjes smaken er heerlijk bij! Serveer deze rode kool salade met wat platbrood en hummus. Smullen geblazen! En nog gezond ook…
Dit heb je nodig:
½ rode kool
3 à 4 eetlepels balsamicoazijn van goede kwaliteit
Olijfolie extra vierge
60 gram feta (echte!)
3 verse dadels
40 gram hazelnoten
Peper & zout
Rode kool salade met feta en hazelnoten
Verwarm een koekenpan en rooster de hazelnoten totdat ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een bord.
Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. Snijd de rode kool in superdunne reepjes. Dat kan met een mes, maar natuurlijk ook met behulp van je keukenmachine (opzetstuk voor dunne schijfjes) of mandoline. Zoals vaker geldt op Anniepannie.nl: hoe dunner, hoe beter!
Doe de koolreepjes in een mooie schaal. Schenk er de balsamicoazijn bij en een flinke scheut olijfolie. Maal een beetje peper en zout over de rode kool en schep alles goed om.
Snijd de dadels in en verwijder de pitten. Halveer ze vervolgens in de lengte en snijd in kleine stukjes. Houd een klein hoopje dadelstukjes apart voor de garnering en schep de rest door de rode kool salade.
Verkruimel de feta boven de salade en strooi de achtergehouden dadelstukjes en hazelnoten erover. Sprenkel nog een beetje olijfolie over de rode kool salade. klaar!
Zoals ik al zei: super lekker met platbrood en hummus. Heb je meteen een complete maaltijd. Eet smakelijk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Marianka schep zegt
Ik ga hem nu maken. Voor hoeveel personen is dit recept?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk Marianka! Het recept is voor 4 personen.
Marijke zegt
Deze is echt superlekker en heel snel klaar! Ik had zelf cashewnoten in plaats van hazelnoten (had ze in het winkelwagentje, maar geen idee waar ze zijn gebleven. Ik geef de zwangerschapshormonen de schuld ;)), maar ook die combi was heerlijk!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Haha! Goed om te horen dat het met cashewnootjes ook lekker was!