Ok, voordat we verdergaan wil ik even zeggen dat rijstsalade met ingelegde citroen, olijven en abrikozen de lading echt totaal niet dekt. Deze Perzische rijstsalade zit namelijk zó vol met heerlijke smaakmakers dat er eigenlijk geen goede naam voor te verzinnen is. De ingrediëntenlijst is dan ook redelijk lang, maar echt jongens, het is het ZO waard! Dit is echt by far de lekkerste rijstsalade die ik ooit heb gegeten. Dus, sla geen enkel ingrediënt over, want juist de combinatie van al het heerlijks is magisch. Ma-gisch. Verder is het trouwens behoorlijk simpel om te maken.
Ingelegde citroen
Hoewel alle ingrediënten belangrijk zijn, springt er eentje bovenuit. Namelijk de ingelegde citroenen. Die koop je bij de Turkse of Marokkaanse winkel, sommige toko’s of op de markt. Je kunt overigens ook zelf ingelegde citroenen maken, maar dat duurt minstens een maand en je moet zoeken naar geschikte, biologische citroenen. Bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt vind je sowieso ingelegde citroenen! You have my word. Oja, de sumak kun je daar ook meteen halen. ?
Feestje
Deze rijstsalade met ingelegde citroen is niet alleen een feestje in je mond, hij is ook nog eens erg geschikt om te serveren op een feestje. Een buffet, picknick (brrr, beetje koud voor nu) of ander groot eetfestijn. Het recept komt uit het mooie boek Feasts van Sabrina Ghayour. En ja, wie mij een beetje kent weet dat ik al langer fan ben van deze Iraanse kookboekenschrijfster. Feasts staat echt bomvol inspiratie voor feestelijke gerechten voor veel mensen. Het recept voor de rijstsalade is voor 6 tot 8 personen, maar je kunt ook rustig de helft maken en dan heb je echt genoeg voor 4 mensen.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 300 gram zilvervliesrijst
- 1 blik linzen van 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
- 300 gram gemengde pitloze olijven, gehalveerd (bijv. groene en zwarte kalamata olijven)
- 6 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- 250 gram gedroogde abrikozen, in reepjes
- 50 gram verse koriander, grof gehakt
- 50 gram verse bladpeterselie, grof gehakt
- 2 eetlepels korianderpoeder (je leest het goed: eetlepels)
- 8 ingelegde citroenen, pitjes verwijderd en in kleine blokjes (ik gebruikte de helft!)
- 100 gram geroosterd amandelschaafsel
- 2 volle eetlepels sumak
- Sap van 1 citroen
- 4 el vloeibare honing (maple syrup als je vegan eet)
- Flinke scheut olijfolie (extra vergine)
- Zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Rijstsalade met ingelegde citroen, olijven en abrikozen
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en spoel goed af onder koud water. Laat de rijst heel goed uitlekken in een zeef.
- Meng de rijst met de overige ingrediënten, roer heel goed door en serveer.
Eet smakelijk!
Dol op rijst?
Dan vind je dit ook lekker: geroosterde bloemkool met rijst, feta en granaatappelpitjes
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Hanna zegt
Inderdaad heerlijk, die smaken!
Helaas had ik niet alle ingrediënten in huis en moest dus wat smokkelen.
Olijven heb ik vervangen door kappertjes en artisjokken. Gezien ook de abrikozen op bleken te zijn, heb ik maar cranberries gebruikt….en nog was het heerlijk
De volgende keer doe ik het zoals het hoort?
Bedankt voor het delen, Andrea
Groetjes Hanna
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Hanna! Oeps, ik lees dit gewoon pas een week later! Wat onwijs leuk dat je de rijstsalade hebt geprobeerd. Leuk dat het met alle aanpassingen alsnog heerlijk was! Dankjewel voor je leuke reactie. Liefs, Andrea
Els zegt
Leuke site heb je, precies mijn smaak. Deze rijst salade lijkt mij heerlijk , Ik heb volgende week een etentje maar ik wil ook graag de marrokaanse tajine schotel maken die is ook met citroen en olijven. Misschien wat teveel van hetzelfde?? wat denk jij? Heb je eventueel een tip?
Groetjes Els Ik volg je nu op fb en insta
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Els,
Wat onwijs leuk dat je me volgt!!! Word ik zo blij van. Leuk dat je de kip tajine gaat maken. Daar zitten inderdaad ook olijven in en ingelegde citroen. Ik hou ervan, dus ik zou het niet erg vinden als ik daarnaast ook deze rijstsalade geserveerd kreeg. Maar, misschien is het voor sommigen wat heftig. Je kunt naast de kip tajine ook een lekkere couscoussalade maken met gegrilde groenten. En lekker wat Turks brood met smeersels doet het ook altijd goed. Bijvoorbeeld mijn courgettespread met feta, die is yummy! Veel plezier alvast op je etentje!
Groetjes,
Andrea