In dit artikel neem ik je mee in de wondere wereld van… de mossel. En dan vooral: welke recepten met mosselen je echt geproefd moet hebben! Want het standaard pannetje mosselen met sausjes, die kennen we nou wel (hoe lekker ook, overigens). Bart van Olphen, chefkok en mede-eigenaar van duurzaam vismerk ‘Fish Tales’, schreef een kookboek vol mosselrecepten: Het Zeeuwse Mosselkookboek (aanrader!). Bomvol heerlijke recepten en met prachtige foto’s van foodfotograaf David Loftus. Uit het kookboek heb ik vijf recepten geselecteerd die ik helemaal fantastisch vind, maar allemachtig, wat was het lastig kiezen! Hier komen mijn favoriete recepten met Zeeuwse mosselen:
1. Griekse mosselen ‘saganaki’, in tomatensaus met feta
Van alle recepten met mosselen is dit mijn favoriet. Deze Griekse mosselen in tomatensaus met feta brengen je in één hap naar een mooi terrasje in het zonovergoten Griekenland. Serveer deze Griekse ‘mosselen saganaki’ met een lekker stuk stokbrood om mee te dippen. Wees vooral niet zuinig met de feta en vergeet jezelf geen koud glas witte wijn in te schenken. Dit is GENIETEN met hoofdletters!
Recept: Griekse mosselen in tomatensaus met feta >
2. Mosselen met hollandaisesaus (Frans)
Mosselen met hollandaisesaus, ben je klaar voor een Frans feestje op tafel? Dit bourgondische gerecht is ontzettend makkelijk om te maken, veel meer dan een scheut witte wijn, ei en een goede klont roomboter heb je niet nodig. Ja, echte Zeeuwse mosselen natuurlijk! Lekker met Franse frietjes of knapperig stokbrood. Of allebei. Eet smakelijk!
Recept: Mosselen met hollandaisesaus >
3. Amerikaanse chowder met mosselen en spek
Deze chowder met mosselen en spek zit bomvol smaak! Chowder is een Amerikaanse, romige aardappelsoep met zeevruchten. Deze variant met mosselen geeft ‘m een Hollands (wat zeg ik: Zeeuws!) tintje en smaakt fantastisch. Een voordeel: zoals bijna alle recepten met mosselen is ook deze chowder makkelijk om te maken. Binnen een halfuurtje zit je aan tafel.
Recept: Chowder met mosselen en spek >
4. Mosselen in gele curry saus (Thais)
Ook deze mosselen in gele curry saus komen uit Het Zeeuwse Mosselkookboek van Bart van Olphen. De zilte mosselen gaan perfect samen met de licht pittige, Thaise curry-kokossaus! Een heerlijk zomers gerecht om van te smullen. Lekker met witte rijst en – als je zin hebt – een lekker fris biertje!
Recept: Mosselen in gele currysaus >
5. Gefrituurde mosselen in panko met remouladesaus
Deze in panko gepaneerde, gefrituurde mosselen zijn de beste snack die je je kunt bedenken. Knapperig, warm, zilt en bomvol smaak. Heerlijk met een zelfgemaakte remouladesaus. Die je trouwens in een handomdraai hebt gemaakt. Dit gerecht doet het goed als borrelhapje, maar ook als voorgerecht is het heerlijk!
Recept: Gefrituurde mosselen met remouladesaus >
Op zoek naar nog meer mosselinspiratie?
En als je (net zoals ik) écht geen genoeg kunt krijgen van mosselen, bestel dan het prachtige mosselboek van Bart van Olphen. Het staat bomvol fantastische recepten met mosselen. En vergeet die prachtige foto’s van David Loftus niet.
Tip voor het kopen van mosselen
Dat mosselen 100% uit Zeeland komen is allesbehalve vanzelfsprekend. Tot voor kort kwamen veel mosselen namelijk helemaal niet van eigen zeebodem. Veel van de ‘Zeeuwse’ mosselen die in Nederland verkrijgbaar zijn, worden nadat ze zijn geïmporteerd vanuit Denemarken, Duitsland, Engeland of Ierland kort ondergedompeld in de Oosterschelde en vervolgens als Zeeuws product verkocht.
Fish Tales, het duurzame vismerk waar chefkok en visexpert Bart van Olphen mede-eigenaar van is, brengt als allereerste de nieuwe oogst met échte Zeeuwse mosselen naar de winkel. De mosselen van Fish Tales worden rondom Neeltje Jans gekweekt door de familie Schot. Behalve de garantie van herkomst zijn alle Fish Tales mosselen MSC-gecertificeerd, het keurmerk voor duurzaam gevangen vis. De nieuwe oogst mosselen van Fish Tales zijn exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn, vanaf donderdag 28 mei.
Het Zeeuwse Mosselkookboek van Bart van Olphen heb ik gekregen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) boekenkast.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Isabel zegt
Ik ben dol op mosselen. Het eerste recept was voor mij al meteen in de roos want Mosselen à la Grecque had ik nog nooit geprobeerd. Wellicht is het ook lekker, alhoewel niet erg Zeeuws, om er een tzatziki bij te zetten om te dippen.