Je leest het goed, dit is een quiche met fruit erin! De zoete peer past perfect bij de pompoen en venkel. Ook is het een fantastische tegenhanger voor de zilte feta en de spekjes! Yum, wat is deze hartige taart lekker. Soms bedenk je een recept dat zo lekker is dat je bij het eerste hapje al begint te juichen van ‘YES, nailed it!’. Deze quiche met pompoen, venkel en peer valt helemaal in die categorie! Beloof je me dat je ‘m een keertje probeert? Ik garandeer je dat je er geen spijt van gaat krijgen. Dat is nogal een uitspraak hè? Nu begrijp je meteen hoe lekker ik deze quiche vind. ;-)
Quiche met pompoen en peer: hoe ik erop kwam
Deze maand deed ik voor het eerst mee aan de #swiepswoepswap van mijn lieftallige collega foodblogger Mandy. Het idee: allerlei bloggers worden aan elkaar gekoppeld en kiezen een recept van elkaars website. Daar geven ze hun eigen draai aan en vervolgens plaatsen ze natuurlijk het eindresultaat online! Ik werd zelf gekoppeld aan Annemiek van Culinair Westfriesland. Ik vind haar een ware quichekoningin, want ze heeft – als ik goed tel – meer dan 40 quiche recepten op haar website staan. Het was lastig kiezen (of ‘quichen’ eigenlijk, haha), maar uiteindelijk koos ik deze vegetarische pompoen quiche als uitgangspunt. Annemiek gebruikt vijgencompote in haar hartige taart van pompoen. Dat zoetje leek me heel lekker om iets mee te doen, dus ik koos ervoor om stukjes peer in mijn quiche te verwerken. Heerlijk echt!
Korst van bladerdeeg
Ik gebruikte plakjes bladerdeeg voor de korst van de quiche. We zijn al weken (wat zeg ik, máánden!) bezig met het leegeten van de vriezer. Het blijkt nogal een onderneming, haha! Iedere dag probeer ik iets uit de vriezer te gebruiken bij het avondeten en dit keer was dat het bladerdeeg. Ik gebruik zelf graag roomboterbladerdeeg, dat heeft de lekkerste smaak. Naast groenten en feta gaan er ook spekreepjes in deze quiche met pompoen. Mocht je de quiche liever vegetarisch houden, dan kun je deze gewoon weglaten. Of je gebruikt van die vegaspekjes, dat is denk ik ook prima.
Ingrediënten
- 7 plakjes roomboterbladerdeeg
- 250 gram geschilde pompoen in kleine blokjes
- 1 venkelknol in dunne repen
- 1 grote ui in halve ringen
- 100 gram spekreepjes
- 2 harde conference peren geschild en in stukken
- 3 eieren
- 125 gram crème fraiche
- 200 gram feta echte feta, géén witte kaas
- versgemalen peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden en vet een springvorm in met wat boter. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
- Bekleed de springvorm met de plakjes bladerdeeg.
- Bak de spekjes in een droge koekenpan. Zodra het vet vrijkomt voeg je de uienringen toe. bak deze even mee totdat ze wat zachter worden. Voeg dan de pompoenblokjes en venkelreepjes toe en bak alles al omscheppend nog 5 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met flink wat versgemalen peper. Zet het vuur uit en schep de stukken peer erdoor.
- Kluts in een grote kom de eieren en de crème fraîche door elkaar. Verkruimel de feta erboven en roer erdoor. Doe het groentemengsel in de kom en schep alles met behulp van twee grote lepels goed om. Giet alles dan in de met bladerdeeg beklede springvorm. Vouw de randjes van het bladerdeeg naar binnen toe, over de vulling.
- Bak de quiche in ongeveer 30 à 40 minuten gaar in het midden van de oven. Iedere oven is anders, dus kijk halverwege even of de quiche niet te donker wordt.
Eet smakelijk!
Serveertip: wil jij je quiches, hartige (of zoete!) taarten of hapjes voortaan ook op zo’n super mooie plank serveren? Check dan zeker even deze hapjesplank van Boska (op Bol.com). Het is dezelfde als die van de foto en ik ben er mega blij mee. Ik kreeg hem cadeau van de lieve mensen van Boska, mazzelaar die ik ben…
Meer lekkere quiche recepten:
Quiche met feta harissa, spinazie en wortel (deze is zooo lekker ook!)
Griekse courgette quiche (deze ook)
Korstloze quiche met blauwe kaas en vijgen (deze eigenlijk ook, haha)
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze quiche met pompoen en peer? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Danielle Van Dorp zegt
De feta wordt gauw te donker, dus halverwege aluminiumfolie eroverheen gedaan.
Jet zegt
Ik heb deze quiche gemaakt en vond hem heerlijk. Zou denk ik de volgende keer wel een ei extra toevoegen omdat er verhoudingsgewijs veel groente in ging, waardoor hij een beetje uit elkaar viel. De volgende dag koud voor de lunch was ie zo mogelijk nog lekkerder! Ik deed er vegetarische spekjes in. Die moet je kort in olie bakken, verder heb ik het recept gevolgd.
Volgende keer probeer ik hem met een hartige taartbodem i.p.v. bladerdeeg.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ontzettend leuk om te horen Jet! Dank voor je reactie. Ik vind quiche de volgende dag ook altijd extra lekker!
Nadja Ottens zegt
Heerlijk herfstgerecht!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk dat je zo enthousiast bent Nadja! ?
Roos zegt
Ik vond het erg lekker! Ik ben sowieso venkel fan maar kook er bijna nooit mee (ik kook sowieso weinig) maar quiche maken kan ik wel – al maak ik bijna altijd dezelfde. Dus dit leek me haalbaar! Vriendlief moest even wennen aan de combi maar at vervolgens toch een derde stuk dus volgens mij voor herhaling vatbaar ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super leuk om te horen Roos! En sorry voor mijn late reactie. ?
Malgosia zegt
Super lekker quiche! Heerlijk smaak combinatie!!!! Zeker een aanrader!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat een fijne complimenten! Dankjewel! ?
Annemiek zegt
Hè wat leuk! Ik ga deze opslaan en zeker een keer maken. Wordt vervolgd.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
haha, jij bent er snel bij Annemiek! Ik heb ‘m nog niet eens gedeeld op social media. Leuk dat je deze variant een keertje gaat proberen. Ik ben super benieuwd hoe je ‘m vindt!