Het zou best kunnen zijn… dat ik vandaag de lekkerste quiche ooit ga plaatsen. Deze quiche met feta, harissa, spinazie en wortellinten is zo smaakvol, dat geloof je bijna niet. Niet alleen de vulling, maar ook de bodem is verrukkelijk. Ik maakte het deeg voor deze quiche zelf en mengde er allerlei heerlijke Midden-Oosterse smaken doorheen. Venkelzaad, nigellazaad (een soort komijn) en sesamzaadjes om precies te zijn. Het resultaat: een flaky quichebodem die bij ieder hapje een nieuwe smaakexplosie veroorzaakt. Combineer dat met een romige vulling vol veggies en feta en boy o boy, je belandt in de hemel. En had ik al verteld dat er ook citroen in de vulling gaat? YUM! Wie deze quiche niet maakt is gèèèèèk! ;-)
Een goede voorbereiding is het halve werk
Omdat je het deeg voor deze quiche met feta zelf maakt, kun je daar het beste mee beginnen. Het deeg moet namelijk nog even rusten in de koelkast, waarna je het (‘blind’) voorbakt met behulp van bakbonen. Ik bracht het deegje op smaak met wat zout, venkelzaad, nigellazaad en sesamzaadjes. Mocht je geen nigellazaad kunnen vinden, dan kun je in plaats daarvan ook komijnzaadjes gebruiken. Terwijl het deeg bakt, kun je alvast aan de slag met de vulling. Meng daarvoor de eieren met de crème fraîche, rozenharissa (te koop van het merk SOUQ, bij Albert Heijn), dun gesneden bosui, wat zout en versgemalen peper.
Benieuwd naar de vrolijk gekleurde mengkommen, de citroenpers en handige voorraadbussen op de foto? Die zijn van Brabantia! Ik mocht ze uitproberen en ik ben helemaal fan. Ze zijn allemaal goed stapelbaar, heel handig is dat. Zeker in een kleine keuken!
Quiche met feta, harissa en… veggies!
In deze quiche gaat een behoorlijke hoeveelheid spinazie en wortel. De wortels schaaf je met een dunschiller in dunne linten. Vervolgens wok je ze even totdat ze wat zachter worden. Dan de spinazie erbij, laten slinken en dan… het geheime ingrediënt: citroen! Je gebruikt zowel citroensap als citroenrasp en dat is me toch lekker! Het was een experimentje, maar dit ga ik zeker vaker doen. Bewaar trouwens de onderkantjes en de schillen van de wortel. Die kun je later namelijk hartstikke goed gebruiken in een bouillon! Ik bewaar alle groente-afsnijdsels altijd in dit handige aanrechtprullenbakje. Na het koken doe ik ze in een diepvrieszakje en vries ik ze in totdat ik genoeg restjes heb verzameld om een bouillon mee te trekken. No waste!
Baby bosuitjes
Weet je wat ik vanaf nu ook ga doen? Je ziet het eigenlijk al op de foto hierboven. Ik ga proberen om nieuwe bosuitjes te groeien! Dat schijnt namelijk te kunnen. Nog nooit geprobeerd! Maar als je de onderkantjes van de bosuien die je bij het koken gebruikt (in dit recept zijn dat er drie) in water zet schijnt er iets magisch te gebeuren. Het kan ook gewoon in een glas, maar met deze regrow kit van Brabantia gaat het gegarandeerd goed. Door het handige systeem krijgen je bosui-baby’s altijd genoeg water.
Maar nu… gauw weer terug naar die fantastische quiche met feta, veggies, harissa en feta. Midden-Oosterse yumminess, gevangen in een hartige taart. Wauw, wat is deze quiche lekker. Jullie moeten ‘m echt gaan maken!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 140 gram bloem
- 85 gram koude boter in blokjes
- 2-3 eetlepels ijswater
- 2 theelepels sesamzaad
- 2 theelepels nigellazaad of 1 theelepel komijnzaad
- 1,5 theelepel venkelzaad
- Snuf zout
- Snuf suiker
- 1 ei losgeklopt
Voor de vulling:
- 3 eieren
- 200 gram crème fraîche
- 200 gram spinazie vers
- 170 gram wortelen
- 3 bosuien in ringetjes
- 150 gram feta geen witte kaas
- 2 eetlepels rozenharissa verkrijgbaar bij Albert Heijn van het merk SOUQ
- ½ citroen sap en rasp (gebruik een biologische citroen!)
- zout & peper
Instructies
- Doe de bloem, het zout en de suiker in een kom. Meng er met je handen de blokjes koude boter en het sesam-, nigella- en venkelzaad door. Niet te lang mengen, er mogen best nog stukjes boter in het deeg zitten. Doe het ijswater erbij (2 eetlepels waren bij mij genoeg), meng even door en vorm een bal van het deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
- Schil de wortels en schaaf er met een dunschiller dunne linten van. Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan en bak de wortellinten zo’n 4 minuten totdat ze zachter worden en geslonken zijn. Doe dan de spinazie erbij en laat dit al omscheppend in een paar minuten slinken. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap en de citroenrasp toe. Maal wat peper en zout over de groenten en schep alles goed door. Zet opzij voor later.
- Kluts in een grote kom de eieren en roer de creme fraiche en rozenharissa erdoor. Doe de bosuiringetjes erbij en meng alles goed. Zet opzij voor later.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een lage quichevorm in met boter. Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een ronde lap die net iets groter is dan de quichevorm. Bekleed de vorm en de randen met het deeg. Leg er een stuk bakpapier in en vul de vorm met bakbonen (ik gebruik hiervoor gewone, gedroogde witte bonen). Bak de quichebodem 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal dan de vorm uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier. Bestrijk de bodem en de randen met het losgeklopte ei. Plaats de quichebodem terug in de oven en bak nog eens 15 minuten totdat het goudbruin is.
- Haal de quichebodem uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Verdeel het spinazie-wortelmengsel over de bodem en verbrokkel de feta erover (ik laat de stukken feta behoorlijk groot). Giet dan het eimengsel erover en zorg dat alles goed verdeeld is. Schuif de quiche voorzichtig in de oven en bak hem in zo’n 50 a 60 minuten goudbruin en gaar.
Eet smakelijk! Deze quiche smaakt heerlijk met een frisse groene salade ernaast. Anniepannie’s wijnteam geeft je ook nog een lekkere wijntip:
Wijntip van Paul & Janou
“Het oudste wijnhuis van Zuid-Afrika, Groot Constantia, maakt deze zeer frisse, droge wijn. Zoals bij een echte sauvignon blanc herken je vrij snel citrus, passievrucht en groene appel. En dat past erg goed bij de quiche. En mocht je ooit nog eens in Zuid-Afrika zijn? Ga dan zeker naar dit wijnhuis. Wij vonden het prachtig!”
En dan… de afwas
Na al dat gekokkerel is het tijd voor de afwas. Als foodblogger en receptontwikkelaar sta ik vaak hele dagen in de keuken en maak ik soms wel een stuk of 8 gerechten op een dag. Dat geeft natuurlijk behoorlijk wat rommel! Omdat we geen vaatwasser hebben, moet alles met de hand. Gelukkig helpt Roel altijd mee aan het einde van de dag! Maar, omdat we zo’n kleine keuken hebben is af en toe ‘tussendoorafwassen’ wel een must. Dit compacte afdruiprek is dan super handig. Het neemt niet je hele aanrecht in beslag, zodat je genoeg werkruimte overhoudt terwijl de vaat aan de lucht droogt. Voor de grotere dingen pak ik de silicone afdruipmat erbij.
Het mintgroene aanrechtbakje, sponsdoekje en de afwasborstel matchen trouwens perfect bij de rest, zie je dat? Zo wordt afwassen bijna een fashion statement, haha!
MEER QUICHE RECEPTEN:
- Griekse courgettequiche met feta en kruiden
- Hartige taart met pompoen, spinazie en chorizo
- Korstloze quiche met spinazie, gorgonzola en vijgen
Dit is een samenwerking met Brabantia.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze lekkere quiche met feta, harissa, spinazie en wortel? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Yudeska zegt
Echt heel erg lekker. Ik heb m toch gewoon met bladerdeeg gemaakt. De vulling alleen al is heel lekker. De dunne slierten wortel zijn ook origineel. Wat mij betreft mag er weleer harissa in. De volgende keer gebruik ik 4 eetlepels.
Martijn zegt
Erg lekker ga ik zeker vaker maken, dank je wel voor het recept.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Goed om te horen en graag gedaan natuurlijk! 😄
Carly zegt
Als je de quiche met kant en klaar deeg maakt moet je dan ook 25 minuten blind bakken en nog 15 minuten met ei erop zodat het bruin wordt of kan je één van deze stappen overslaan?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Nee hoor, ik denk dat je deze stappen dan wel over kunt slaan. Helaas zie ik je reactie nu pas, ik ben heel benieuwd naar je ervaring met het kant en klare deeg! Laat je het weten?
Ess zegt
Lijkt me een heerlijk recept, dank voor het delen! Gauw morgen proberen!
Ik heb alleen wel twee vragen, ik zie in de ingrediëntenlijst dat je citroen hebt staan, wat bedoel je precies met “schil en rasp”, en de volgende is wanneer moet deze toegevoegd worden?
Alvast hartelijk dank!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Ess. Dat is een foutje! Dankjewel voor het melden. Het moet ‘sap en rasp’ zijn. Je voegt dit toe in stap 2 (staat in de beschrijving van het recept). Leuk dat je de quiche gaat proberen (of al hebt geprobeerd!). Ik ben super benieuwd hoe je ‘m vindt smaken.
Ellen zegt
Ik zie onderstaande kruiden niet vernoemd wanneer ze toegevoegd moeten worden.
2 theelepels sesamzaad
2 theelepels nigellazaad of 1 theelepel komijnzaad
1,5 theelepel venkelzaad
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Ellen, wat dom van me! Ik heb het aangepast in het recept. Deze zaadjes gaan door het deeg!
Janou zegt
De lekkerste quiche! Zelfs voor koks zoals ik die al gauw stress krijgen in keuken is dit goed te doen.
Yummie!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Jeej wat top! Dankjewel voor je enthousiaste reactie!
Lotte zegt
Aanrader! Wel een weekendgerechtje dat even tijd kost, maar dan heb je ook wat. ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super om te horen Lotte!
Christel Cartigny zegt
Super lekker. Een heel rijk smaak pallet.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Onwijs leuk om te horen dat het recept zo goed is bevallen! Dank voor je leuke reactie. ?
Patricia zegt
Heel benieuwd naar deze quiche. De quiche met courgette was een succes…. snel deze maar eens maken ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super leuk Patricia!