Als je nog nooit gehoord hebt van de Promenade Food Festivals van het Crowne Plaza hotel in Den Haag, dan volgt hier de tip der tips: ga erheen! Ik bezocht eerder al het Filipijnse en het Peruaanse Promenade Food Festival en beide waren ontzettend tof. Heerlijk en bijzonder eten, inspirerende chefs en een hele fijne sfeer. De afgelopen dagen was het de beurt aan Zuid-Afrika en wederom was het fantastisch! Extra bijzonder was dat ik Crowne Plaza bij deze editie heb mogen helpen met de organisatie van een persdiner voor foodbloggers en -influencers uit de regio. Hoe tof!
Promenade Food Festival: het idee
Bijna iedere maand organiseert het Haagse Crowne Plaza hotel een foodfestival waarbij telkens een ander land in de spotlights staat. Het hotel en de ambassade van het betreffende land slaan de handen ineen en organiseren een 2, 3 of soms zelfs 4-daags festijn in Brut International Flavours, het restaurant van het hotel. Gasten (van binnen én van buiten het hotel) kunnen voor een vaste prijs van €39,50 genieten van een driegangendiner volledig in de stijl van het land. Het bijzondere aan het Promenade Food Festival is dat er bij elke editie één van de beste chefs van het land wordt ingevlogen om samen met chef Sido de Brabander en de rest van het team van Brut International Flavours een fantastisch en authentiek diner neer te zetten.
South African Flavours: een diner met een verhaal
Deze editie draaide helemaal om Zuid-Afrika. Chef Abigail Mbalo verliet tijdelijk haar populaire restaurant 4Roomed eKasi in Kaapstad om in Den Haag de sterren van de hemel te koken. Haar verhaal is meer dan inspirerend. Als kind groeide ze op in een kleine vierkamerwoning in een township. Toen ze uiteindelijk afstudeerde als tandtechnicus zag ze dit – zoals zovelen met haar – als een ticket uit het township. Ze vestigde zich op een ‘betere’ plek in Kaapstad en maakte carrière in de tandheelkunde. Omdat koken ook een passie van Abigail was, schreef ze zich onder liefdevolle druk van haar man en kinderen in 2014 in voor Masterchef Zuid-Afrika. Ze schopte het tot de top 6 en besloot helemaal voor het culinaire vak te gaan. Eerst kookte ze vanuit een foodtruck, al snel werd dat restaurant 4Roomed eKasi gevestigd in – jawel – het township van haar jeugd. Als iedereen blijft wegtrekken uit de townships, stimuleer je daar niet de lokale economie, aldus Abigail. Zij koos daarom heel bewust voor deze plek.
Township cuisine met een fine dining twist
De amuses voorafgaand aan het Zuid-Afrikaanse diner waren geïnspireerd op het streetfood dat Abigail vanuit haar foodtruck serveerde. Een ‘vetkoek’ (soort hartig oliebolletje) gevuld met curry en een briochebroodje met Zuid-Afrikaanse worst en tomatensmoor.
Eenmaal aan tafel switchten we naar fine dining met een regenboogsalade van radijs en gepickelde wortel met daarbij licht gerookte exotische paddenstoelen. Naast de salade lag een toef ‘naartjie’ schuim die je door de salade kon scheppen. Gemaakt van een mandarijnachtige Afrikaanse vrucht. Het smaakte fantastisch! De lekkerste paddenstoelen die ik ooit at, ze kregen een beetje een baconsmaak door het roken.
Als hoofdgerecht volgde rundermedaillon met een korstje van Zuid-Afrikaanse ‘biltong’ (gedroogd en gekruid vlees), ‘Mqa’ (Zuid-Afrikaanse pap van pomoen en polenta), een gefrituurde ‘chicken lollipop’, een tagliatelle van spinazie en prei en een krachtige curryjus. Daarbij werd ook nog een salade van biet, cranberry en ricotta geserveerd. Heerlijk allemaal!
Het dessert: een ‘milk tart’ met kaneel, ‘koeksisters’ (een gevlochten koek met siroop) met rooibos en een bol vanilleijs. Yum! Het paste allemaal prachtig bij elkaar.
De volgende Promenade Food Festivals: Ecuador en Italië
Als je na dit verhaal zit te watertanden en je ook een keer zo’n bijzondere avond wilt meemaken: dat kan! In oktober kun je genieten van de Ecuadoriaanse keuken en in november is Italië aan de beurt. Allebei landen met bijzonder veel te bieden op culinair gebied! Reserveren kan via Brut International Flavours of het Crowne Plaza Promenade hotel, onderaan deze pagina vind je alle gegevens. Ik wens je alvast onwijs veel plezier!
De foto’s in deze blogpost zijn gemaakt door Wendy Yip van Mevr. Yan. Wendy fotografeert voor diverse horecagelegenheden en foodconcepten.
Promenade Food Festivals
Crowne Plaza Den Haag – Brut International Flavours
Van Stolkweg 1
070 352 5161
info@brasseriebrut.nl
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie