Omdat ik vind dat ik teveel brood eet, ging ik op zoek naar een leuke (en vooral: lekkere) manier om mijn vertrouwde bammetjes te vervangen. Op Glow magazine kwam ik een pompoenbrood tegen dat gemaakt is met amandelmeel en (jawel) pompoen. Toevallig had ik nog een halve pompoen liggen! Dit recept is de basis voor het pompoenbrood dat ik vandaag met jullie deel. Ik sleutelde er een beetje aan en voegde nog wat lekkere dingetjes toe. Het resultaat? Een heerlijk pompoenbrood met amandelmeel en abrikozen waarnaast mijn bammetjes eigenlijk maar heel saai lijken.
Overigens lijkt dit pompoenbrood qua structuur totaal niet op een brood. Het is meer een soort super compacte cake. Mijn brood was trouwens extra compact omdat ik het amandelmeel zelf had gemaakt door amandelen te vermalen in mijn keukenmachine. Amandelmeel uit de winkel is een slag fijner, waardoor je pompoenbrood waarschijnlijk ietsje luchtiger zal worden. Maar mocht je nog een voorraad amandelen hebben liggen, by all means: vermalen die handel.
Dit pompoenbrood met amandelmeel en abrikozen is ideaal als ontbijt (cake for breakfast, anyone?) maar ook lekker bij de lunch of als verantwoorde snack. Pompoenbrood vindt zijn oorsprong in Amerika. Daar wordt het vooral gegeten tijdens Halloween en Thanksgiving, omdat in oktober en november de pompoen in het seizoen is. Probeer het eens zou ik zeggen! Ik vond het super lekker. Bonus: het is niet moeilijk om te maken.
Dit heb je nodig voor 1 pompoenbrood:
250 gram flespompoen
250 gram amandelmeel
3 eieren
3 el zonnebloem – of pompoenpitten
2 tl vanille extract (géén aroma)
60 gram walnoten, gehakt
5 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
2 el gesmolten kokosolie
2 el maple syrup (a.k.a. ahornsiroop)
2 tl bakpoeder
2 tl koek/speculaas kruiden
1/2 tl zeezout
Ook nodig: blender of keukenmachine, cakevorm
Pompoenbrood met amandelmeel en abrikozen
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Schil de pompoen en snijd hem met een scherp mes in blokjes.
Leg de pompoenblokjes op een bakplaat met bakpapier en hussel even om met wat olie. Rooster de pompoen in zo’n 30 à 40 minuten gaar in de oven.
Doe de pompoen met het vanille-extract, de eieren en kokosolie in een blender en maal tot een puree.
Schenk de pompoenpuree in een kom en voeg het amandelmeel, bakpoeder, koekkruiden, zeezout, maple syrup, walnoten, stukjes abrikoos en zonnebloempitten toe. Meng alles heel goed door elkaar.
Vet de cakevorm in of bedek deze helemaal met bakpapier. Doe het mengsel over in de cakevorm en garneer met wat zonnebloem- of pompoenpitjes.
Bak het pompoenbrood in 50 tot 60 minuten in de oven. Controleer of het brood gaar is door er een cocktailprikker in de steken. Komt de prikker er schoon uit? Dan is het brood klaar. Anders nog even terug de oven in.
Eet smakelijk!
Bewaar het pompoenbrood in de koelkast of in de vriezer (handig om in losse plakjes in te vriezen!). Het blijft 3 tot 4 dagen goed en smeuïg. Ik at het met wat pure pindakaas erop en Roel besmeerde zijn plakjes rijkelijk met honing. Maar gewoon ‘met niks’ is dit pompoenbrood ook heerlijk!
Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je ervan vond. Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Meer recepten met amandelen
Quinoa salade met zoete aardappel en amandel-gemberdressing
Gevulde dadels met geitenkaas, amandelen en spek
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA:
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie