Het is weer zover. Wéér een plaattaart op Anniepannie.nl. Ik kan er niets aan doen, ik hou ervan! Zo simpel, zo lekker. De combinatie van zoete aardappel met het zoute van de feta is echt super. Deze plaattaart met zoete aardappel is heerlijk als lichte hoofdmaaltijd (met een salade erbij) of als lunch. Je kunt ‘m natuurlijk ook in stukjes snijden en serveren bij de borrel.
Wist je trouwens dat zoete aardappels naast lekker ook echt onwijs gezond zijn? Ze zitten bomvol vitamines en zijn heel goed voor je darmpjes. Ik ben fan! Mocht je nou speciaal voor dit recept een hele zak vol gaan kopen, dan kun je met de rest van de zoete aardappels bijvoorbeeld deze zoete aardappelsalade met yoghurt-dille dressing maken.
Overigens is het bij dit recept erg handig als je een mandoline hebt. De zoete aardappel moet namelijk in superdunne plakjes, anders wordt het niet goed gaar. Ik heb zelf de Super Benriner mandoline en die is echt GE-NI-AAL, maar ik kan me voorstellen dat je ‘m wat aan de prijs vindt. Ik vind dat ‘ie het geld dubbel en dwars waard is. Anyway, weer even terug on topic: hieronder het recept voor de plaattaart met zoete aardappel en feta!
Dit heb je nodig voor 1 plaattaart met zoete aardappel:
1 rol vers bladerdeeg (of gewoon bladerdeeg, maak dan een lap van 40 bij 24 cm)
1 grote eetlepel crème fraîche
1 middelgrote zoete aardappel
1 eetlepel verse dille, fijngehakt
40 gram feta
1 ei
Versgemalen peper en zout
Olijfolie
Ook nodig: een mandoline (of de knife skills van een sushi chef)
Plaattaart met zoete aardappel en feta
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol er de lap bladerdeeg op uit. Vouw de randjes van het bladerdeeg een beetje naar binnen, zodat je straks een mooie knapperige rand aan je bladerdeeg pizza krijgt. Prik het bladerdeeg een paar keer in met een vork (maar niet de rand). Klop het ei los en besmeer daarmee de rand van het bladerdeeg. Het restant ei kun je gebruiken om deze omeletrolletjes mee te maken.
Roer de crème fraîche los en bestrijk hiermee de binnenkant van de plaattaart. Pak je mandoline erbij en schaaf hele dunne plakjes van de zoete aardappel (let op je vingers). Beleg hiermee de plaattaart. Verkruimel de feta over de plaattaart en strooi de dille erover. Maal er wat zout over en flink wat peper. Sprenkel een beetje olijfolie over de plaattaart.
Schuif de plaattaart in de oven en bak hem in ongeveer 20 à 25 minuten goudbruin en gaar.
Smullen maar!
Meer plaattaarten? Check deze recepten:
Plaattaart met gerookte zalm en bimi
Plaattaart met peer en Gorgonzola
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Dit is echt zo lekker!
Wij maken deze zeker een of twee keer per maand, en maken er dan een soepje bij ?
Haha zo leuk! Je hebt ‘m inmiddels vaker gemaakt dan ik. :-)
Ik had geen dille in huis maar wel sprieten van de venkel, ook heel lekker :)
Klinkt als een top alternatief!