Een plaattaart zó simpel, maar zó lekker, die moet je zeker aan je repertoire toevoegen. Met slechts 5 ingrediënten maak je deze plaattaart met gerookte zalm en citroenricotta. En toch, lieve mensen, je maakt hier indruk mee! Gerookte zalm heeft altijd iets feestelijks. Maar het is de combinatie van het ultiem knapperige bladerdeeg, gecombineerd met fris op smaak gebrachte ricotta, krullerige en licht peperige rucola en als klapper op de vuurpijl: krullletjes citroenzeste.
Plaattaart met gerookte zalm: multi-inzetbaar!
Multi-inzetbaar, dat is deze plaattaart zeker te noemen. Want zeg nou zelf, als (Kerst?!)voorgerecht of onderdeel van een Paasbrunch zou deze plaattaart met zalm zeker niet misstaan. Het is nu eenmaal een plaatje van een plaattaart. Hij kan overigens ook prima als simpele, doordeweekse maaltijd met een lekkere salade of wat andere groente erbij. Maar ook als borrelhapje is ‘ie erg geloofwaardig. Snijd de bladerdeegplaattaart in stukjes en serveer de hapjes op een mooie houten plank.
Ingrediënten
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 200 gram gerookte zalm
- 250 gram ricotta
- rasp van 1 onbespoten citroen
- handje rucola
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Rol het deeg uit op de bakplaat op het bijbehorende stuk bakpapier. Vouw aan alle zijden een randje van het bladerdeeg om en druk dit vast met behulp van een vork. Prik met de vork gaatjes in het midden van het deeg, zodat het het in de oven niet gaat opbollen.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het bladerdeeg in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig. De onderkant moet stevig zijn. Laat afkoelen.
- Roer de helft van de citroenrasp door de ricotta. Breng op smaak met een beetje zout en flink wat peper. Besmeer het afgekoelde bladerdeeg met de citroenricotta, maar laat de randjes vrij.
- Drapeer de plakjes gerookte zalm over de plaattaart. Garneer met de rucola en de achtergehouden citroenrasp.
Eet smakelijk!
Dit recept verscheen eerder op NU.nl. Daar schreef jullie Anniepannie in 2019 en 2020 elke vrijdag een 5 ingrediënten recept. Al die recepten deel ik ook hier op Anniepannie.nl. En ik zet de rubriek voort! Blijf me dus zeker volgen voor makkelijke en smaakvolle recepten.
Meer verrassende recepten met zalm
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze plaattaart met gerookte zalm te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Fijnproefster zegt
Zalm heeft inderdaad altijd wel iets feestelijk maar smaakt daarnaast ook heerlijk. Dank je wel voor de mooie foto’s en het delen van dit recept. Heerlijk als voorgerecht of gewoon zo tijdens de lunch. eet smakelijk zo-n plat taart moet ik gewoon een keer uitproberen
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Graag gedaan en dank voor je mooie complimenten! Eet smakelijk alvast.